vineri, 12 septembrie 2014

Importanta Apei

     Aproximativ 72% din corpul uman este H2O – apa in stare lichida. La fiecare 16 zile, aproximativ 100% din apa organismului este schimbata intr-un organism sanatos. Elementele grele, cum ar fi carbon, sodiu si potasiu iti pot ocupa organismul aproximativ 8-11 luni. De exemplu, calciu si fosforul din oase sunt inlocuite printr-o dinamica de cristalizare – dizolvare, care face ca oasele noastre sa fie inlocuite complet cu timpul.

     Inlocuirea atomica a altor organe poate fi estimata:
•Captuseala stomacului si intestinului la fiecare 4 zile;
•Gingiile sunt inlocuite la fiecare 2 saptamani;
•Pielea este inlocuita la fiecare 4 saptamani;
•Ficatul este inlocuit la fiecare 6 saptamani;
•Captuseala vaselor de sange este inlocuita la fiecare 6 luni;
•Inima este inlocuita la fiecare 6 luni;
•Celulele de suprafata implicate in procesul de digestie – de la nivelul cavitatii bucale, pana la nivelul intestinului gros – sunt inlocuite la fiecare 5 minute;

     Aceste date uimitoare au fost mai intai subliniate de catre Dr. Paul C. Aebersold in anul 1953 intr-o lucrare de referinta prezentata la Institutul Smithsonian, ce poarta denumirea “Radioisotopes – New Keys to Knowledge”.
     In aproximativ un an de zile din acest moment fiecare atom din corpul tau va fi schimbat. Nu exista nici macar un singur atom din corpul tau care se va afla acolo pentru totdeauna si exista o sansa de 100% ca alti oameni din istorie au fost detinatorii acelorasi atomi care formeaza organismul tau in prezent.
     La fel de fascinant este si faptul ca aproximativ 33% din greutatea organismului tau, nu esti chiar “tu”, ci este un conglomerat de bacterii, virusuri, paraziti si alti vizitatori. De fapt, in cazul bacteriilor, in comparatie cu celulele organismului tau, acestea formeaza un numar de 10 ori mai mare.
     Datele prezentante mai sus, ne lasa cu o intrebare filosofica foarte importanta: “Daca fiecare atom din corpul nostru este inlocuit in fiecare an, cine suntem noi, asta in cazul in care nu suntem celulele organismului si nici atomii care formeaza corpul nostru fizic?”.

     Apa - esenta vietii
  De fiecare data cand ne gandim mai profund la apa, trei elemente esentiale ne vin atunci in minte cu privire la ea. Apa este originea vietii, matricea din care toate se nasc si fara de care viata, asa cum o stim noi, ar apune, este elementul purificator de baza si, nu in ultimul rand, simbol al regenerarii, al renasterii la o noua viata.
  Fiecare epoca, fiecare stiinta, fiecare zona culturala si-a spus punctul sau de vedere cu privire la apa, dar in final, ca intr-un puzzle, imaginea obtinuta e coerenta. Medicina cauta sa aduca solutii practice. Vindecarea bolilor, imbunatatirea calitatii vietii sunt punctele ei de interes.
  Care este rolul ei in organism? Care sunt pierderile? Care este aportul optim? Care ar trebui sa fie calitatea ideala a apei pe care o consumam? Care este relatia dintre apa si sanatate sau boala? Sunt intrebari dintr-o poveste fara de sfarsit.
  Raspunsurile se remodeleaza cu fiecare clipa ce trece. Devenim mai intelepti, devine apa mai "inteleapta"? Cert e ca nu exista un raspuns general valabil. Raspunsurile sunt individuale si le aflam stabilind o relatie intima cu apa, fiind atenti la ea si la noi insine.

     Deshidratarea cronica
  Acum ne vom opri asupra unui singur aspect: deshidratarea, deoarece intereseaza mai mult ca oricand pe oamenii zilelor noastre. Datorita unui stil de viata dezordonat acestia uita sa se hidrateze corect. E de la sine inteles ca nu ne vom opri asupra acelei situatii care apare in mod acut ca urmare a unor pierderi mari de lichide. Aceasta e apanajul terapiei intensive. Vom cauta sa intelegem ce se petrece atunci cand oamenii nu reusesc sa aduca o cantitate suficienta de apa in organism, fara ca aceasta sa puna in pericol imediat resursele vitale. Este vorba de ceea ce unii numesc "deshidratare cronica".
  Fiecare functie a organismului are drept suport apa. In aceste mecanisme complicate care au loc in organism, apa nu are numai rolul de solvent, ci si rol reglator (rol atribuit de multe ori numai substantelor dizolvate). O greseala care s-a facut frecvent este faptul ca s-a urmarit doar identificarea substantelor raspunzatoare de aparitia unor afectiuni, netinandu-se cont de puterea reglatoare a apei. Variatiile in plus sau in minus ale apei sunt la fel de importante in declansarea unor tulburari, ca si cele ale celorlalte substante reglatoare.
  Cea mai frecventa situatie cu care ne intalnim este cea a unui consum insuficient de apa. Multi dintre contemporanii nostri nu consuma suficiente lichide sau cele consumate sunt de o calitate inferioara. Substante precum alcoolul, cofeina continute in multe dintre bauturi sunt ele insele o sursa de deshidratare. Apare gradat o scadere a senzatiei de sete, organismul se invata sa traiasca cu cantitti din ce in ce mai mici de apa, in felul acesta apare deshidratarea. Dr. Julian Whitaker remarca "Majoritatea dintre noi nu bem cantitatea de apa necesara, astfel ca noi functionam la un nivel scazut de deshidratare si suferim de o multime de boli ce rezulta de aici."
  Aportul scazut de apa induce cresterea secretiei de histamina pentru a permite unei cantitati mai mari de apa sa ajunga in zona deshidratata. Cand histamina traverseaza nervii, ea cauzeaza durere. Astfel deshidratarea produce durere ca prim semnal. Daca deshidratarea persista si nu e corectata in timp apare boala. Produsele chimice administrate pentru a inlatura durerea sau a celorlalte simptome asociate deshidratarii blocheaza mecanismele prin care organismul ne atentioneza, dar evident nu inlatura cauza (deshidratarea). Deshidratarea este, dupa cum afirma unii medici, una din cauzele importante ale sindroamelor dispeptice, problemelor articulare, astmului, alergiilor, hipercolesterolemiei, constipatiei, greturilor, problemelor menstruale, ale pielii si lista ar putea continua.
  Solutia este administrarea apei cu regularitate pentru prevenirea si tratarea acestor afectiuni. Simpla administrare a apei in cantitati corecte poate rezolva dezechilibrele usoare. Pentru afectiuni mai grave administrarea de apa va trebui insotita de metode auxiliare.
  Deshidratarea apare de regula in ani de zile, de multe ori debuteaza in copilarie. "Multi copii nu beau suficienta apa din cauza consumului de bauturi ce contin zahar. Acestea din urma nu sunt o sursa buna de hidratare si impiedica dezvoltarea sanatoasa a copiilor", afirma Dr. Donald K. Brown. Daca deshidratarea a aparut in ani nu ne putem astepta ca rehidratarea sa se produca imediat. Pentru ca rehidratarea sa se produca e necesar un consum regulat de apa si de lichide naturale, in cantitati adecvate. In tot acest timp se produce o reeducare a senzatiei de sete, o reobisnuire a organismului de a-si lua atata apa cat ii este necesar.
  Nevoia de apa zilnica este in medie de 1,5 - 2 l/zi (8-10 cani/zi). Un test simplu de a verifica daca ne hidratam corect este de a obseva orarul mictiunilor si aspectul urinii. Situatia normala o constituie o mictiune la 3-5 ore in timpul zilei, iar urina sa fie usor colorata. Daca urina apare la mai multe ore sau urina este intens colorata, e foarte probabil ca noi nu consumam suficiente lichide. Acest test nu este valabil pentru cei ce sufera de afectiuni urinare.
  Avem nevoie de un ritm al administrarii de apa. Ganditi-va ce s-ar intampla daca am bea toata cantitatea de apa necesara pentru o zi, seara. In culturism se recomanda sa bem apa in inghitituri mici pe toata durata unei zile. Fie ca acceptati sau nu aceasta propunere, evitati consumul de apa in timp ce mancati (cu exceptia situatiilor cand hrana e foarte uscata). Ideal ar fi sa consumati apa sau celelalte lichide cu o jumatate de ora inainte de masa si o jumatate de ora - o ora dupa masa.

     Ce fel de apa folosim?
  Intr-un raport OMS se precizeaza ca un miliard de oameni consuma o apa impura si cinci milioane de morti pe an sunt cauzate de consumul apei poluate. Cea mai buna apa de consum este apa de izvor din zonele nepoluate sau apa filtrata adecvat. Pentru ca nu intotdeauna avem acces la o asemenea sursa de apa va punem la indemana cateva metode de purificare si imbunatatire a calitatii apei.
  1. Se adauga cinci lingurite de suc proaspat de lamaie la un litru de apa.
  2. Se pune apa intr-o sticla iar aceasta se aseaza pe partea negativa (polul nord) ai unor magneti, timp de 3-4 ore. Acestia atrag elementele nocive si le dizolva.
  3. Puneti un cristal in prealabil purificat in apa, si tineti-l cateva ore.
  4. Se amesteca o lingurita de argila la un litru de apa, dupa care argila se lasa la decantat, apoi se consuma apa astfel purificata.
  5. Lasati apa timp de 24 de ore in punctul focar benefic al unei piramide intr-un loc umbros si racoros inainte de a o bea sau a o folosi la gatit.

     Rehidratarea
  Indiferent de apa pe care o folosim nu trebuie sa uitam o idee esentiala: rehidratarea se face gradat si cu atentie. E necesar sa recunoastem indicatorii particulari ai setei asa cum se manifesta in cazul fiecaruia dintre noi. Nu toata lumea e la fel. Datorita adaptarii la nivele din ce in ce mai mici de lichid, corpul nu mai raspunde intotdeauna prin aparitia senzatiei de sete. In loc de asta, unii dintre noi constata oboseala, altii incetosarea vederii, a mintii, greata, dureri de cap, uscaciunea gurii, aciditate gastrica etc., simptome ce se remit aproape imediat dupa ce consumam apa.
  E un exercitiu de atentie in care invatam ce se petrece cu propriul corp atunci cand devenim deshidratati. Apa inseamna viata si tocmai de aceea e necesar sa bem o apa buna, intr-un mod cat mai constient.



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu