vineri, 12 septembrie 2014

Intuitia

     Intuitia: Cum sa descoperi vocea slaba, tacuta din interior
  Nu incerca sa intelegi cu mintea. Mintile voastre sunt foarte limitate. Foloseste-ti intuitia. ~ M. L'Engle
  Instinct. Senzatie in abdomen. Banuiala. Presupunere. Al saselea simt. Oricum ai vrea sa o numesti, intuitia este forta misterioasa care ne indruma in viata noastra, ne protejeaza si ne face cunoscute perspective care de obicei nu sunt disponibile sau usor prezente in mintea constienta.
  Cu totii posedam un anumit grad de intuitie; de la cei mai cinici, pana la cei mai naivi dintre noi.         Asa cum Einsetin a spus odata despre intuitie: "Uneori SIMT ca am dreptate. Nu STIU daca am."

     Si acest lucru este exact ceea ce intuitia este in esenta sa: un sentiment brusc si inexplicabil care apare in noi, un sentiment care ne spune sa profitam de aceasta sansa, sa mergem pe aceasta cale, sa acceptam acea oportunitate, sa deschidem acea usa. De asemenea, intuitia ne spune ce sa nu facem, la ce sa fim atenti, cand sa fim vigilenti si cand sa ne oprim. Asa cum nuvelistul Dean Koonz a rezumat minunat:
     "Intuitia inseamna a vedea cu sufletul."

     Vocea silentioasa
  Derivat din cuvantul latin INTUERI, care inseamna "a te uita la, a lua in considerare", intuitia este asociata cu partea dreapta a creierului. Dupa cum poti sti sau nu, partea dreapta a creierului este responsabila de creativitate, imaginatie, aptitudinile muzicale si artistice, emotii, spre deosebire de partea stanga a creierului care este conectata la logica, rationament si gandirea critica.
  Deci, intuitia provine de la acea dimensiune neliniara a mintii, acea parte unde se fac conexiuni inconstiente si asocieri, si care apar in mintea noastra constienta aparent de nicaieri.
  Dupa cum spunea Joseph Murphy, autorul cartii "Puterea Mintii tale Subconstiente":
  "In adancul subconstientului tau se afla intelepciunea infinita, puterea infinita si resursele infinite a tot ceea ce este necesar, care asteapta sa evolueze si sa se exprime."
  Astfel, intuitia este un instrument uimitor de puternic, un dar pregatit si disponibil pentru noi, dar de multe ori ignorat sau uitat.

     Cand viata sopteste, asculta cu atentie
  De-a lungul istoriei oamenii au ascultat cu atentie la soaptele vietii.
  De la descoperirea intuitiva, facuta de dr. Loewi, a transmiterii chimice a impulsurilor nervoase, si inventia lui Elias Howe a masinii de cusut, pana la teoria gravitatiei a lui Isaac Newton, multe progrese marete, in toate domeniile de existenta, au fost atribuite scanteii spontane a intuitiei.
  Dar de ce ar trebui sa fim atenti la senzatiile din abdomen? Vreau sa spun... nu este ca si cum am avea de gand sa devenim fizicieni sau inventatori de renume mondial, nu? Gresit. Nu e nevoie sa depuneti eforturi pentru oricare dintre acestea. Asta pentru ca:
  1. Intuitia ne dezvaluie adevaruri profunde in viata noastra.
Fie despre noi insine, alte persoane, sau viata in general, intuitia ne ajuta sa dezvoltam intelegeri mai profunde care ne ajuta sa ne dirijam gandurile, sentimentele si deciziile.
  2. Intuitia ne ajuta sa identificam semnele negative in vietile noastre.
Esecul, colapsul financiar, moartea, pericolul emotional - intuitia ne pune in legatura cu sistemele noastre de aparare instinctive ajutandu-ne sa evitam pericolul.
  3. Intuitia ne deschide noi cai.
Ajutandu-ne, de asemenea, sa identificam semne pozitive in vietile noastre, intuitia ne deschide noi usi, atunci cand ne asteptam mai putin.
  4. Intuitia ne ghideaza si ne ajuta sa facem alegeri intelepte.
Prin ceea ce ne permite sa stim, ce decizii sa luam si cand, intuitia ne ajuta sa obtinem o masura a increderii si a pacii mintii, asistandu-me in urmarea acelor cai care sunt adevarate pentru noi insine; caile cu inima.
  5. Intuitia ne ajuta sa traim vieti implinite.
Adevarul doare, dar, de asemenea, adevarul ne ajuta sa ne trezim in fata falselor, coruptelor, vieti delirante catre care ne indreptam uneori, si pe care, ocazional, le alegem. Intuitia este un aducator de adevar si astfel, un aducator de schimbare si transformare. Atunci cand o ascultam, facem alegeri care in cele din urma ne sprijina astfel incat vietile noastre sa fie autentice si implinite.




Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu