miercuri, 31 decembrie 2014

10 Beneficii dovedite ale scortisoarei

   Scortisoara este un condiment delicios, apreciata insa de mii de ani si pentru proprietatile sale medicinale.
   Stiinta moderna nu face decat sa confirme acum ceea ce oamenii au stiut instinctiv de secole.
Iata 10 beneficii ale scortisoarei, sprijinite si de dovezi stiintifice.
Scortisoara are in compozitia ei o substanta cu puternice proprietati medicinale
   Scortisoara este un condiment obtinut din coaja unui copac denumit Cinnamomum. Se foloseste ca ingredient din vremuri antice, datand inca din perioada Egiptului Antic. Era rar si valoros si era considerat un dar potrivit pentru regi.
   In zilele noastre scortisoara poate fi gasita in orice supermarket si este prezenta in numeroase alimente si retete.
   Exista doua tipuri principale de scortisoara (1):
Scortisoara Ceylon:Denumita si scortisoara “adevarata”.
Scortisoara Cassia:Aceasta este mai larg raspandita si este ceea ce oamenii numesc, de regula, “scortisoara”.
   Scortisoara se obtine prin taierea ramurilor copacului cinnamomum. Coaja interioara este apoi extrasa, iar partile lemnoase inlaturate.
   Cand se usuca, ia forma unor batonase care se rasucesc in rulouri, denumite batoane de scortisoara. Batonasele pot fi macinate pentru a obtine scortisoara macinata.
   Mirosul si aroma specifice sunt date de componenta uleioasa, care are un continut foarte bogat de cinnamaldehida (2).
   Acest compus este cel care confera scortisoarei efectele atat de benefice asupra sanatatii si metabolismului.
   Concluzie: Scortisoara este un condiment indragit ce contine o cantitate mare de cinamaldehida, care ii confera efecte benefice pentru sanatate.
   Scortisoara este bogata in antioxidanti
   Antioxidantii protejeaza corpul de efectele oxidative ale radicalilor liberi. Scortisoara este bogata in antioxidanti puternici, precum polifenolii (3, 4, 5).
   Intr-un studiu care a comparat activitatea antioxidanta a 26 de condimente, scortisoara s-a situat pe primul loc, depasind chiar “superalimente” precum usturoiul si oregano (6).
   De fapt, este atat de puternica incat scortisoara poate fi utilizata ca si conservant natural alimentar (7).
   Concluzie: Scortisoara contine cantitati mari de antioxidanti cu puternic continut de polifenoli.
Scortisoara are proprietati antiinflamatorii
   Inflamatia care apare in corp este deosebit de importanta. Ea ajuta corpul sa lupte contra infectiilor din corp si repara tesutul deteriorat.
   In acelasi timp insa, inflamatia poate deveni o problema cand este una pe termen lung (cronica) si este directionata contra propriile tesuturi ale corpului.
   Scortisoara poate ajuta in acest sens, pentru ca exista studii care arata ca antioxidantii continuti de scortisoara au o activitate intensa antiinflamatorie (3).
   Concluzie: Antioxidantii din scortisoara au efecte antiinflamatorii, care pot ajuta sa reduca riscul aparitiei bolilor.
Scortisoara poate reduce riscul afectiunilor cardiace
   Scortisoara este asociata cu un risc redus de boli cardiace, cauza cea mai cunoscuta in intreaga lume a decesului prematur. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram de scortisoara pe zi are efecte benefice asupra indicatorilor din sange.
    Reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL si al trigliceridelor, in timp ce colesterolul HDL ramane stabil (8).
   Recent, o recenzie facuta asupra mai multor studii a concluzionat ca o portie de scortisoara de doar 120 miligrame pe zi poate avea aceste efecte. In acest studiu, scortisoara a marit si nivelul de colesterol HDL (“bun”)(9).
   La studiile facute pe animale, scortisoara a redus presiunea arteriala (3). Combinati, toti acesti factori pot reduce drastic riscul unei boli cardiace.
   Concluzie: Scortisoara poate imbunatati anumiti factori de risc pentru bolile de inima, cum ar fi colesterolul, trigliceridele si presiunea arteriala.
Scortisoara poate imbunatati sensibilitatea la hormonul insulina
   Insulina este un hormon esential in reglarea metabolismului si utilizarea energiei. Este important si pentru distributia zaharului din sange catre celule.
   Problema este ca multe persoane au dezvoltat rezistenta la efectele insulinei. Aceasta afectiune, numita rezistenta la insulina, este cauza principala a aparitiei unor afectiuni grave precum sindromul metabolic si diabetul de tip 2.
   Ei bine, vestea cea buna este ca scortisoara poate reduce dramatic rezistenta la insulina, ajutand acest hormon atat de important sa-si indeplineasca sarcina in corp (10, 11).
   Ajutand insulina sa-si indeplineasca sarcina in corp, scortisoara poate reduce nivelul de zahar din sange, si astfel ajungem la urmatorul punct …
   Concluzie: Scortisoara s-a demonstrat ca mareste semnificativ sensibilitatea la hormonul insulina.
Scortisoara scade nivelul de zahar din sange si are un puternic efect anti-diabetic
   Scortisoara este binecunoscuta pentru efectele sale de reducere a zaharului din sange. In afara de efectele benefice asupra rezistentei la insulina, scortisoara poate reduce nivelul de zahar din sange prin alte cateva mecanisme.
   In primul rand, scortisoara s-a demonstrat ca reduce cantitatea de glucoza care intra in sange dupa mese. Acest lucru se face prin interactionarea cu numeroase enzime digestive, care incetinesc descompunerea carbohidratilor in tractul digestiv (12, 13).
   In al doilea rand, un compus al scortisoarei poate actiona asupra celulelor mimand insulina (14, 15). Acest lucru imbunatateste in mare masura asimilarea glucozei de catre celule, desi actioneaza mult mai lent decat insulina.
   Numeroase teste umane au confirmat efectele anti-diabetice ale scortisoarei, demonstrand ca poate reduce nivelul de zahar din sange cu pana la 10-29% (16, 17, 18).
   Doza recomandata pentru aceste rezultate este de 1-6 grame de scortisoara pe zi (aproximativ 0.5-2 lingurite).
   Concluzie: Scortisoara s-a demonstrat ca reduce nivelul de zahar din sange, avand un efect puternic anti-diabetic la 1 pana la 6 grame pe zi.
Scortisoara poate avea efecte benefice in cazul afectiunilor neuro degenerative
   Afectiunile neuro degenerative sunt caracterizate de pierderea progresiva a structurii sau functionarii celulelor creierului.
   Alzheimer si Parkinson sunt doua dintre cele mai comune afectiuni de acest gen.
   Doi compusi gasiti in scortisoara par sa inhibe acumularea unei proteine denumite tauin creier, una dintre principalele cauze ale aparitiei afectiunii Alzheimer (19, 20, 21).
   Intr-un studiu care a analizat soareci cu Parkinson, scortisoara a ajutat la protejarea neuronilor, normalizarea nivelului neurotransmitatorilor si imbunatatirea functionarii motorii (22).
   Aceste efecte vor trebui studiate si pe oameni.
   Concluzie: Scortisoara s-a dovedit eficienta in cazul afectiunilor Alzheimer si Parkinson in urma unor studii facute pe animale.
Scortisoara poate proteja impotriva cancerului
   Cancerul este o boala grava, caracterizata printr-o crestere necontrolata a celulelor. Scortisoara a fost indelung studiata pentru potentiala sa utilizare in prevenirea si tratarea cancerului.
   In ansamblu, dovezile sunt limitate la experimente facute in eprubeta si pe animale, care sugereaza ca extractul de scortisoara poate proteja impotriva cancerului (23, 24, 25, 26, 27).
   Actioneaza reducand cresterea celulelor canceroase si formarea vaselor de sange la nivelul tumorilor, si pare sa fie toxica pentru celulele canceroase, ducand la moartea celulelor.
   Un studiu pe soareci cu cancer la colon a demonstrat ca scortisoara este un puternic activator al detoxifierii enzimelor din colon, protejand impotriva unei evolutii a cancerului (28).
   Aceste descoperiri au fost sprijinite de experimente facute in eprubeta, care au arata ca scortisoara activeaza reactii antioxidante protectoare la nivelul celulelor colonului uman (29).
   Daca scortisoara are vreun efect asupra oamenilor, urmeaza sa fie confirmat prin teste controlate.
   Concluzie: Studiile pe animale si experimentele facute in eprubeta indica faptul ca scortisoara poate avea efecte de protectie impotriva cancerului.
Scortisoara combate infectiile bacteriene si fungice
   Cinamaldehida, principala substanta activa din compozitia scortisoarei, poate combate diverse tipuri de infectie. Uleiul de scortisoara s-a dovedit a fi eficient in tratarea infectiilor tractului respirator cauzat de ciuperci.
   Scortisoara poate inhiba si cresterea anumitor bacterii, precum Listeria si Salmonella (30, 31).
   Efectele antimicrobiene ale scortisoarei pot ajuta la prevenirea cariilor dentare si reducerea mirosului neplacut al gurii (32, 33, 34).
   Concluzie: Cinamaldehida are proprietati antifungice si antibacteriene care pot reduce infectiile si care combat cariile dentare si respiratia urat mirositoare.
Scortisoara poate combate virusul HIV
   HIV este un virus care ataca treptat sistemul imunitar, ducand la aparitia bolii SIDA daca nu este tratat. Extractul de scortisoara din varietatile Cassia este considerat benefic in combaterea virusului HIV-1 (35, 36).
   Aceasta este cea mai intalnita tulpina a virusului HIV la oameni. Un studiu de laborator care a analizat celulele infectate cu virus HIV a descoperit ca scortisoara a oferit tratamentul cel mai eficient dintre cele 69 de plante medicinale studiate (37).
   Trebuie efectuate teste pe oameni pentru a confirma aceste efecte.
   Concluzie: Studii in eprubeta au aratat ca scortisoara poate combate virusul HIV-1, principalul virus de tip HIV la oameni.
Atentie la cel fel de scortisoara folositi
    Nu toata scortisoara are aceeasi calitate. Varietatea Cassia contine cantitati semnificative ale compusului denumit cumarin, considerat nociv in cantitati mari.
    Toata scortisoara ar trebui sa aiba beneficiile asupra sanatatii, dar Cassia poate determina probleme in doze mari datorita continutului de cumarin.
    Ceylon (scortisoara “adevarata”) este mult mai buna in aceasta privinta, iar studiile arata ca are un continut mult mai redus in cumarin spre deosebire de varietatea Cassia (38).
    Din pacate, majoritatea scortisoarei gasite in supermarketuri este varietatea Cassia, care este mai ieftina. Varietatea Ceylon poate fi gasita in magazinele naturiste sau online.
Observatii finale
    Pana la urma, scortisoara este unul dintre condimentele cele mai delicioase si sanatoase de pe planeta. Poate reduce nivelul de zahar din sange, reduce factorii de risc ai bolilor cardiace si are o gama larga de alte beneficii pentru sanatate.
   Trebuie insa sa alegeti scortisoara Ceylon, sau folositi doze mici (maximum 0.5-2 lingurite pe zi) daca folositi varietatea Cassia.



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu