duminică, 11 ianuarie 2015

Alinare naturala pentru hepatita C

  Exista aproximativ 180 de milioane de oameni in intreaga lume care sunt infectati cu hepatita C. Dintre cei cu acces la tratamente conventionale circa 20-50% nu raspund la terapie. Sansa de a raspunde la tratament este in mod cuprinzator determinata de genotipul virusului. Genotipul 1 este cel mai comun si este unul dintre cele mai greu de tratat. Modalitatea de ingrijire standard pentru tratamentul hepatitei C poate avea multe efecte secundare: simptome similare gripei, greturi, depresie, reactii locale la injectii, anemie, oboseala, dureri de cap si iritatii ale pielii.

  Exista un numar de remedii naturale care sunt de ajutor IAR efectele lor secundare includ lucruri precum sentimente sporite de bunastare, o mai buna digestie si mai multa energie.

  Usturoiul imbunatateste capacitatea ficatului de a metaboliza si neutraliza carcinogenii. Compusii sulfurati din usturoi, dintre care cel mai cunoscut este alicina, favorizeaza detoxifierea corpului. Studii de laborator au aratat ca usturoiul este antiviral, antibacterian si antifungic. Usturoiul este eficient atat crud, cat si gatit, dar efectul maxim pentru controlul viral provine de la consumul in stare cruda. Adaugati-l la cartofii copti, sandvisuri, salate si legume fermentate. Pesto este un mod comun si delicios de a consuma mai mult usturoi.

  Curcuma(sofranul de India) este antiviral, antioxidant, antiinflamator, antitumoral, antibacterian si stimulent pentru sistemul imunitar. Curcuma favorizeaza producerea si fluxul de bila, protejeaza impotriva afectiunilor hepatice, reduce colesterolul si usureaza artrita. Curcuma este disponibila pe larg ca un supliment alimentar in capsule sau tincturi, dar cel mai economic este sa cumperi condimentul. Unele magazine au o sectiune cu condimente varsate, aceasta fiind cea mai necostisitoare optiune. O lingurita este cantitatea ideala pentru a fi utilizata, ea putand fi amestecata in smoothies sau doar amestecata intr-un pahar de apa. Curry este un mod delicios de a adauga mai multa curcuma in dieta voastra.

  Lemnul dulce este un stimulent al sistemului imunitar, este antibacterian, antiviral, antitumoral si combate ulcerul. Lemnul dulce are o indelungata istorie de folosire pentru tuse, raceli si ulcere. Studiile stiintifice au aratat ca lemnul dulce este un modulator al sistemului imunitar: daca sistemul imunitar este hiperactiv, lemnul dulce il calmeaza; daca nu actioneaza indeajuns, lemnul dulce il activeaza mai mult. El sporeste numarul si agresivitatea celulelor albe, stimuleaza producerea de interferon si amplifica formarea de anticorpi. Lemnul dulce are un gust dulce mult iubit de unii oameni. Poate fi utilizat in tincturi, pudra, ceai sau capsule.

  Uleiul de ricin sporeste circulatia, imbunatateste fluxul limfatic si mareste producerea de leucocite si activitatea acestora. O cataplasma cu ulei de ricin deasupra ficatului este eficienta in reducerea inflamarii si alinarea durerii. Aceasta mai degajeaza retentia cronica de fluide si congestia din vezica si ficat. Uleiul de ricin poate fi eficient in prevenirea infectiilor cu virusi, bacterii, levuri si mucegaiuri. Pentru o cataplasma/impachetare cu ulei de ricin folositi o bucata de bumbac sau lana impaturita de cateva ori si ulei de buna calitate presat la rece. Imbibati bucata de tesatura in ulei si aplicati-o pe piele. Puneti plastic deasupra pentru a preveni scurgerea uleiului, apoi infasurati un prosop vechi in jurul impachetarii pentru o mai mare protectie. O sticla de apa calda asezata deasupra va spori eficacitatea tratamentului. Poate fi lasata in acelasi loc peste noapte. Din cauza proprietatilor antibacteriene ale uleiului, aceiasi impachetare poate fi utilizata de multe ori inainte de a renunta la ea.



Rinese

Hepatita virala B

  Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de infectia cu virusul hepatic B. Calea de transmitere a virusului hepatic B este cea parenterala (prin sange) ca de exemplu: interventii chirurgicale, transfuzie de sange contaminat, injectii cu seringi si ace contaminate, interventii stomatologice, manichiura si pedichiura realizate cu instrumente nesterilizate. De asemenea exista calea de transmitere prin secretii genitale (in timpul actului sexual neprotejat, cu o persoana infectata) precum si de la mama infectata la fat.

  Datorita faptului ca poate genera cronicizari insotite de distructia celulelor si a functiilor hepatice, mergand pana la ciroza si chiar cancer hepatic, este o boala ce necesita o atentie speciala si ingrijire deosebita.
  Iata cateva din plantele medicinale utile in hepatita virala, precum si dieta corespunzatoare pe parcursul tratamentului

  Coleretice-colagoge
• anghinare- stimuleaza fluxul biliar si fluidifica secretia biliara, are proprietati antitoxice si tonice hepatice;
• papadie- are calitati depurative excelente (de eliminare a toxinelor) este tonic amara, diuretica, coleretica si colagoga.
• gentiana- aperitiva, tonic amara, detoxifianta, usureaza functia de detoxifiere a ficatului;
• coada soricelului- antispastica, depurativa, stimuleaza digestia, antiinflamatoare;
• sunatoare- coleretic- colagoga, depurativa, stomahica;

  Trofice hepatice
• armurariu- regenerant si protector al celulei hepatice- trebuie inclus in tratamentul oricarei afectiuni hepatice;

  Antivirale
• rostopasca- antivirala, coleretic- colagoga, detoxifianta;
• bhringaraj- actiune antivirala recunoscuta pe virusul B si C, tonica si regeneranta hepatic;

  Vitaminizante
• macese- vitaminizante, regenerante, aperitive;
• catina- antianorexica, nutritiva, vitaminizanta;

  Anticolitice si carminative
• Cardamom- carminativa, antiinflamatoare intestinal, stimulent digestiv;
• Fenicul- regleaza digestia si asimilarea, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale.

  Alimente permise:
- Lactate: lapte dulce cantitati mici, iaurt, kefir, sana, cas, smantana, branzeturi slabe;
- Oua: max 2/sapt, fierte, nu prajite;
- Cereale : orez, mei, hrisca, malai, spaghete, macaroane, gris, taitei, paine alba veche de o zi;
- Grasimi: unt, uleiuri vegetale presate la rece (ulei de masline, de susan, floarea soarelui);
- Dulciuri: gemuri, dulceturi preparate in casa, siropuri naturale, miere de albine, zahar brun;
- Legume: moi, preparate sau in salate: salata verde, dovlecel fara seminte, morcovi, telina, anghinare, sfecla, fasole verde fina, rosii fara coaja si seminte, cartofi, linte rosie, broccoli.
- Fructe: moi, dulci, proaspete (cirese, visine, struguri, pepene etc), siropuri naturale, compoturi;
- Bauturi: sucuri naturale de legume si fructe, apa plata, ceaiuri, macerate din plante, supe, supe creme;
- Condimente: patrunjel, marar, cimbru, dafin, suc de lamaie, coriandru, cardamom, fenicul, anason;
Alimentele vor fi fierte, coapte ori proaspete in salate, cu ulei adaugat la sfarsit.

  Alimente nepermise:
- carne si produse din carne (mezeluri);
- cascaval, branza topita, branzeturi fermentate, braza grasa;
- fructe necoapte, fructe uscate, fructe prea acide, castane, fructe cu samburi mici: struguri, capsuni; -seminte: alune, migdale, nuca;
- mustar, ardei iute, piper, curry, muraturi;
- paine de secara, integrala, proaspata, produse de patiserie;
- prajeli, sosuri, rantasuri, maioneze, inghetata;
- fasole boabe, linte verde uscata, mazare uscata, varza de orice fel, conopida, ridichi, ceapa, usturoi, spanac, ardei, macris, conserve;
- ciocolata, cacao, bauturi carbogazoase, alcool, sucuri din comert, creme.

  Concluzie: Hepatita virala B este o boala ce necesita consult medical si tratament la medicul specialist, iar in cazul tratamentului prescris de un medic fitoterapeut, plantele medicinale si dieta corespunzatoare sunt decisive in ameliorarea si stoparea evolutiei bolii.



Rinese

Stiinta valideaza proprietatile vindecatoare ale plantelor

  Sunt cumva terapiile bazate pe plante, inclusiv remediile naturale pentru cancer, in marea lor majoritate doar niste vise, obiective fara vreo baza, iscate din dorinta obsedatilor de sanatate si a batranilor hipioti? Deloc – si dovezile pentru validitatea puterilor vindecatoare ale plantelor nu vin din alta parte decat de la institutiile stiintifice.

  De fapt, Institutele Nationale de Sanatate (the National Institutes of Health – NIH, institutii medicale din SUA) au acceptat in cele din urma realitatea si importanta proprietatilor terapeutice ale plantelor si au finantat cu 6 mil. $ initiativa unei echipe internationale de oameni de stiinta care sa studieze modalitatile prin care plantele produc o bogata diversitate de compusi chimici, dintre care multi sunt importanti din punct de vedere medical. Rezultatele de pana acum, care includ cadrul genetic al plantelor medicinale si care sunt proprietatile benefice codate de genele identificate sunt acum oficial aduse la cunostinta publicului pentru intaia oara.

  “Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu produsele naturale pe care noi le obtinem de la plante”, a spus Joe Chappell, profesor de biochimia plantelor la Universitatea din Kentucky , intr-o declaratie catre mass-media. “Aceste produse includ incantatoarele miresme care merg in parfumuri, sapunuri, produse de curatenie casnica si multe altele. Intocmai precum proprietatile senzoriale ale plantelor interactioneaza cu simtul nostru olfactiv si il declanseaza, compusii naturali ai plantelor pot tinti si provoca o reactie interiorul corpului nostru”.

  Compilarea informatiilor despre compusii naturali potential vindecatori ai plantelor a fost dezvoltata de catre Medicinal Plant Consortium (Consortiul pentru Plante Medicinale), condus de catre Dr. Chappell, care a lucrat cu Decanul DellaPena, profesor de biochimie la Michigan State University, si Sarah O’Connor, profesoara de chimie la Massachusetts Institute of Technology si care acum se afla la John Innes Centre in Norwich, Anglia. Proiectul MPC a mai inclus participanti de la Michigan State, Iowa State University, University of Mississippi, Purdue University, Texas A&M University, MIT si John Innes Centre din Marea Britanie.

  Aceasta echipa de cercetatori a adus in cadrul proiectului o larga gama de cunostinte profesionale, de la experti in biologia plantelor, in sisteme, chimie analitica, genetica, biologie moleculara si dezvoltarea de medicamente din produse naturale. Pe durata de doi ani a proiectului, oamenii de stiinta au colectat date pentru a-i ajuta sa inteleaga modul in care plantele creeaza substantele chimice, proces numit biosinteza.

  In acest scop cercetatorii au investigat genele si profilele chimice a 14 plante cunoscute ca si continand compusi cu actiune biologica si care sunt asociate cu proprietati medicinale. De exemplu planta de degetel rosu este utilizata pentru ca produce stimulantul muschiului cardiac – digoxina – si saschiul este o sursa pentru medicamentele folosite foarte mult in chimioterapie, vincristina si vinblastina. Intr-un comunicat de presa, cercetatorii au observat ca acestea, ca si multe alte plante medicinale, inclusiv ginsengul, sunt adesea gasite in gradinile de langa casa si in ghivecele de flori. Ele ar putea fi vaste coarne ale abundentei, surse de compusi gata de a fi descoperiti si dezvoltati pentru aplicatii terapeutice larg raspandite.

  “Intelegerea actuala a moleculelor si genelor implicate in formarea de compusi benefici este incompleta”, a spus dr. O’Connor, care este de asemenea lector in stiinte chimice la University of East Anglia . “Totusi abilitatea de a conduce studii cuprinzatoare ale genomului speciilor de plante model a avut ca rezultat o sporire exploziva a cunoasterii noastre si a capacitatii de a intelege cum controleaza genele procesele biologice si compozitia chimica”.

  Deci aceasta inseamna ca savantii pledeaza pentru utilizarea plantelor medicinale pentru a trata bolile? Nu chiar. Ei par a fi interesati in principal in ajutarea marilor producatori de medicamente ca sa traduca informatiile pe care le-au descoperit in mai multe medicamente aducatoare de bani. “Telul nostru principal in acest proiect a fost de a capta schemele genetice ale plantelor medicinale pentru progresul descoperirii si dezvoltarii de medicamente”, a spus dr. Chappell, coordonatorul proiectului pentru MPC, adaugand ca cercetarea ofera plantelor medicinale “un potential farmaceutic uluitor”.

  Totusi cu informatiile pe care le-au descoperit oamenii de stiinta avandu-si locul in domeniul public, acestea ar putea fi o bogata sursa nu doar pentru marii producatori de medicamente, ci si pentru doctori si alti savanti cautand terapii impotriva bolilor, terapii bazate pe plante naturale.



Rinese

Alimentele gatite, bunuri irosite.

  O varietate de studii au aratat ca un mare procent de nutrienti este distrus atunci cand alimentele sunt gatite. Viktors Kulvinskas, renumit nutritionist, estimeaza ca pierderile sunt undeva la 80%. Desi rezultatele studiilor facute variaza, majoritatea sunt de acord cu urmatoarele pierderi in procente: 50% din vitaminele B (din care B1 aproximativ 96 %, acidul folic aproximativ 97%, biotina aproximativ 72% ), Vitamina C intre 70-80%, 50 % din proteine si 80 % din minerale.

  Institutul de Cercetare Nutritionala, Max Plank din Germania, a descoperit ca din proteinele care au fost gatite, numai 50% sunt bio-disponibile. De altfel gatitul, transforma proteinele in substante care altereaza functionarea celulelor si grabesc procesul de imbatranire/imbolnavire.

  Gatitul are un efect negativ si asupra mineralelor bioactive pe care le coaguleaza cu proteinele rezultand in imposibilitatea asimilarii acestora. Este cazul calciului din laptele pasteurizat.

  Gatitul afecteaza structura ADN-ului si distruge majoritatea valorilor nutritive a grasimilor, creand in acestea structuri mutagene si cancerigene precum si radicali liberi. Doctorul William Neusome din cadrul Departamentului de Cercetare asupra Sananatatii din Canada, vorbeste despre fungicidele care sunt transformate prin gatit in copusi cauzatori de cancer. Ne putem astfel imagina singuri ca toate chimicalele care sunt introduse in alimente in ziua de azi, in urma gatitului, un mare procent din acestea se vor transforma in elemente cauzatoare de cancer sau alte boli periculoase.

  Alte cercetari au aratat faptul ca si atunci cand gatesti alimente organice exista o portiune maronie care apare in urma gatitului. Anumiti compusi chimici din proteinele din aceste alimente au fost izolati si dati de mancare animalelor. S-a descoperit astfel ca sunt cauzatori de cancer.

  Exista in prezent multe alte studii si tabele care arata cantitatea de nutrienti care se pierde in urma procesarii de diferite feluri sau a conservarii alimentelor, iar pentru multi este clar faptul ca alimentele procesate ajung sa fie practic o pieredere de timp, bani si energie pentru multi dintre noi. Am mai vorbit intr-un alt material despre impactul pe care il are gatitul, din aceasta persepctiva, asupra modului nostru de viata, din moment ce aproximativ 80% din toata munca, energia si banii investitii in producerea alimentelor se distrug odata cu gatirea lor.

  Dar un factor poate si mai important este ca prin gatire nu numai ca se pierd nutrienti dar se si produc mutatii si dezechilibre periculoase in alimente. Exista o vorba inteleapta “Daca nu este stricat, nu-l repara”. Mama natura ne daruieste darurile sale perfecte. Ele au structura si echilibrul ideal si corespund perfect nevoilor corpurilor noastre. Alte specii traiesc si chiar prospera cu aceste daruri nealterate. Omul este singura specie care isi gateste hrana.

  In concluzie, gatitul este o afacere riscanta. Insa pentru cei care inteleg acest lucru, schimbarea catre o alimentatie predominanta in hrana vie, nu trebuie sa fie brusca. Schimbarea trebuie sa fie treptata si crescuta gradual moderat. Fiecare in rimul lui. Important este sa va fixati un obiectiv clar si realizabil, iar fiecare pas facut, cat de mic, va va aduce mai aproape de acest obiectiv. Nu uitati, ” O calatorie de 1000 de mile incepe cu un pas!



Rinese

Ganoderma – beneficiile pentru sanatate


  
  Cunoscuta in mod obisnuit ca reishi (la noi lingurita zanei, o specie de iasca ciuperca parazita a fagului), ganoderma este o ciuperca tare, amara, utilizata pentru a favoriza sanatatea si longevitatea in medicina traditionala chineza. Sustinatorii utilizarii ei pretind ca ganoderma poate inlatura oboseala, poate mentine nivelul colesterolului in limitele normale, poate cobora presiunea sanguina ridicata, poate imblanzi inflamatiile, poate intari corpul si sprijini sistemul imunitar.

  Ca remediu natural tot mai popular, ganoderma este utilizata doar ca ciuperca medicinala si nu este recomandata pentru gatit.
Cercetari despre Ganoderma

  Ganoderma este promitatoare in a reduce nivelul colesterolului si usurarea inflamatiilor cailor respiratorii, inflamatii cauzate de alergii, potrivit studiilor preliminare facute pe animale. Aici este o perspectiva stiintifica asupra efectelor de amplificare a sanatatii datorate ganodermei.

  1) Cancerul si sistemul imunitar
 Adesea utilizata ca un stimulent imunitar de catre bolnavii cu cancer(dar si cu SIDA), ganoderma a aratat ca poate intari imunitatea, dar si combate proliferarea celulelor canceroase. Intr-un studiu din 2003 facut pe 34 de bolnavi in stadii avansate de cancer, de exemplu, consumul de ganoderma sub forma de suplimente de trei ori pe zi pentru 12 saptamani a dus la o semnificativa sporire a numarului de globule albe T(cunoscute ca jucand un rol central in apararea imunitara).
 Teste de laborator asupra celulelor canceroase de san au descoperit ca daca se combina extracte de ganoderma si ceai verde se amplifica abilitatea ciupercii de a incetini cresterea tumorala.

  2) Beneficii datorate antioxidantilor
 Cateva studii mici au sugerat ca utilizarea regulata de suplimente de ganoderma ar putea spori nivelul antioxidantilor, compusi despre care se crede ca protejeaza impotriva bolilor si imbatranirii.

  3) Alinarea simptomelor dureroase ale bolilor tractului urinar
 Intr-un studiu din 2008 facut pe 88 pacienti cu simptome ale tractului urinar, cercetatorii au descoperit ca ganoderma era semnificativ superioara medicamentelor placebo in oferirea de alinare a durerilor.
 Cum se utilizeaza Ganoderma
Ganoderma este disponibila in capsule si extracte lichide, ambele putand fi gasite la magazinele naturiste. Puteti lua ganoderma si sub forma de ceai sau cafea, dar fiti atenti caci gustul ar putea fi amar.
 Unii oameni experimenteaza simptome de nas uscat, gat uscat, greturi si probleme gastrointestinale atunci cand folosesc ganoderma. Intrucat ciuperca ar putea interactiona cu anumite medicamente (cum ar fi anticoagulantii si a unor agenti chemoterapeutici), este important ca sa comunicati medicului vostru daca luati in mod curent sau intentionati sa luati ganoderma.



Rinese

Calciul organic: raportul calciu / fosfor

  Am mai discutat si in alte materiale despre calciu si mai ales calciu organic, atat despre sursele cele mai bune cat si despre absorbtia sa si vitamina K2 (vezi Laptele, aliment miracol sau otrava? si Controversa calciului explicata ). Insa un amanunt care mi se pare important si despre care nu am amintit este raportul calciu/fosfor.

  Prea mult fosfor in alimente provoaca o scadere de calciu in sange si produce o tendinta de a pierde calciu din oase. Este practic ce se intampla la cei care consuma cantitati mari de carne, carnea avand cantitati mari de fosfor. De aceea mi se pare important sa avem in vedere aceasta rata in momentul in care clasificam anumite alimente ca si surse de calciu.

  La aceasta rata trebuie sa mai adaugam vitamina K2 care duce calciul din sange in oase dar si mineralul bor, care ajuta la limitarea pierderii de calciu prin urina. Vitamina D este un alt aspect important si cea mai buna sursa este expunerea la soare (mai putin intre orele 11 si 14). Un alt amanunt de luat in seama este si faptul ca de multe ori corpul functioneaza mai bine cand beneficieaza ca si materie prima de siliciu pe care il transforma singur in calciu. Multi specilisti sunt chiar de parere ca de fapt siliciul este sursa cea mai buna de calciu pentru noi. (dar despre asta intr-un material viitor)

  Cand vorbim de calciu binenteles ca ne referim la calciu organic, acesta fiind si singurul care este benefic sanatatii organismului, cel inorganic (pastile , suplimente) nu ar trebui folosit sau incercat.

  Inafara de lapte despre care am discutat in detaliu, iar fiecare dintre noi va face alegerile pe care le crede mai potrivite pentru sanatatea sa, cele mai bune surse de calciu in ceea ce priveste raporul calciu/fosfor sunt :
Raportul calciu/fosfor:
Vegetale cu frunze verzi(greens) : au o ratie de 6/1 = spanac, kale, salata, stevie, etc
Broccoli si alte leguminoase : au o ratie de 1.5/1
Unele fructe : au o ratie de 1/1.5 = banane, mere , ananas
Carnea de vita , pui, peste, etc are o ratie de 1/15
Drojdia are o ratie de 1/9
Cerealele au o ratie de 1/2
Iar cea mai mare ratie o au bauturile carbogazoase 1/17

  Asadar, dupa cum am mai discutat , dar repet pentru ca mi se pare foarte important, calciul ca si oricare alt mineral , vitamina, proteina etc, nu produce aceleasi efecte in organism cand este privit ca un element izolat. Acesti nutrienti trebuie consumati in complexitatea relatiilor pe care le au cu alti nutrienti si substante din alimentele in care se gasesc. De aici si ideea de holistic, whole, adica intreg.
Astfel teoria Gestaltismului conform careia intregul este intotdeauna mai mare decat suma compusilor sai iar atributele acestuia nu pot fi deduse din analiza partilor luate separat, se aplica de minune!


Rinese

Inflamatii, zahar si grasimi: informatii noi si uimitoare

  Destul de mult timp ni s-a oferit o furnizare constanta de stiri negative despre un lucru sau altul cand vine vorba despre ce nu ar trebui sa mancam (de exemplu grasimi saturate). Ni s-a mai spus constant de ce compusi din corpul nostru ar trebui sa ne temem (de exemplu colesterol) si ni s-au oferit diverse modalitati farmaceutice pentru a reduce sau elimina aceste asa-zise teribile substante. Dar undeva inlauntrul acestei retorici se gaseste adevarul despre lucruri carora ar trebui sa ii acordam atentie, adica inflamatiile si cauzelor acestora, ca opusul tuturor distragerilor atentiei care nu duc nicaieri, decat la ratacire si suferinta. Tapul ispasitor: Grasimea

  De-a lungul anilor, grasimile au luat bataie. Au devenit echivalentul dietetic al leprei. Grasimea a fost evitata cu strasnicie, ridiculizata si blamata pentru aproape toate relele care tin de dieta. Dar grasimile, inclusiv cea saturata, joaca un rol semnificativ in sanatatea generala. Ele trasporta si depoziteaza vitaminele solubile in grasimi, intretin parul si pielea si furnizeaza protectie sistemului cardiovascular.

  In cazul grasimii saturate, un studiu de la Harvard a concluzionat ca un aport alimentar mai ridicat de grasimi saturate a fost asociat unei progresii mai scazute a arterosclerozei coronariene. Unele grasimi mai ajuta la ridicarea nivelului colesterolului HDL, si in mod specific, grasimile saturate ajuta la schimbarea colesterolului LDL (de joasa densitate, „rau”) in forma HDL (inalta densitate, „bun”). Pentru a fi siguri, nimeni nu pledeaza pentru o dieta bogata in grasimi, si desi grasimile saturate nu sunt demonul care a fost prezentat, echilibrul in consumul lor este important. Nu prea multe si nici prea putine.

  Nota speciala: stati departe de grasimile trans. Aceste grasimi sunt puternic inflamatorii, monstruozitati facute de om care vor distruge sanatatea. Aceste grasimi pot fi gasite in alimentele puternic procesate, patiserie, uleiuri supuse la temperaturi foarte ridicate de prajire si cele de fastfood. Pentru a fi intr-adevar benefica sanatatii orice fel de grasime trebuie sa fie neprocesata nici macar termic.

  Este interesant de remarcat micsorarea constanta a consumului de grasime in lume pentru ultimii 40 de ani, in timp ce in aceeasi perioada de timp, rata obezitatii si a bolilor de inima a continuat sa urce. Si nu este o coincidenta, cantitatea de zahar consumata, in special sub forma de fructoza, a sporit, omul obisnuit consumand anual in medie circa 95 kg de zahar si sirop de porumb cu fructoza. Aceasta sporeste nu doar castigul in greutate, ci si inflamatiile. Zaharul si inflamatiile pe care le produce a fost veriga comuna pentru diabet, hipertensiune si boli cardiovasculare, intr-o proportie cu mult mai mare decat grasimile.

  In 2003, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un raport, punand in lumina faptul ca limitarea consumului de calorii datorate zaharului suplimentar la 10% poate micsora riscul de boli cardivasculare, pe langa obezitate si diabet.
Inflamatia

  Inflamatia este un proces natural al corpului care indeamna sistemul nostru imunitar la actiune si fara de care am muri. Sunt totusi doua feluri de inflamatii. Acuta (felul de care avem nevoie pentru a ramane in viata) si cronica. Inflamatia cronica este un ucigas ascuns, fiindca, spre deosebire de cea acuta, nu o poti simti. Pe tacute, streseaza corpul si ajuta la crearea starii de boala ce copleseste sistemul, ducand in cele din urma la moarte. Asa cum s-a mentionat mai inainte, zaharul joaca un rol mare in inflamatia cronica, si chiar si doar eliminarea sau reducerea lui semnificativa ar putea ajuta la diminuarea conditiilor acestea daunatoare sanatatii.

  Adesea este cea mai simpla solutie care ne poate ajuta sa scapam de relele noastre, dar solutiile simple nu aduc vanzari anuale de miliarde de euro in medicamente. Solutii relativ mici, precum reducerea consumului de carne si de produse de la animale si reducerea sau eliminarea carbohidratilor procesati si a zaharului, s-ar putea dovedi mai benefice si extrem de eficiente ca si costuri. Mai mult, aceste schimbari genereaza de obicei efecte secundare pozitive (de exemplu micsorarea presiunii sanguine, pierderea greutatii, stabilizarea nivelului de zahar din sange, etc.).



Rinese

Alimentele vii:remediu impotriva racelii si a diabetului

  In timpul perioadei de iarna, dar si primavara, frigul si lipsa luminii solare reprezinta suficienti factori de slabire a mijloacelor naturale ale organismului de a se apara impotriva racelilor si gripelor. Din fericire, exista un remediu sigur si la indemana de a combate raceala si gripa: alimentele naturale. Acestea sunt bogate in minerale,vitamine si fitochimicale ce ajuta la intarirea sistemului imunitar, reducerea inflamatiilor si a simptomelor asociate racelii.
Alimentele vii, remediu impotriva racelii, virozelor si gripei

  Consumul de alimente crude – in special seminte de susan, seminte de mustar, varza, fasole, migdale, nuci caju, seminte de dovleac si de floarea soarelui precum si cacao, in aceasta perioada a anului pot face minuni pentru sistemul imunitar datorita cantitatii mari de zinc pe care acestea o contin. Zincul este un mineral esential deoarece participa in peste 300 de reactii enzimatice ce au loc in corp.

  Prin proprietatile antibacteriale, antifungice si de suport pentru imunitate, zincul reprezinta un aliat perfect in sezonul rece. S-a dovedit faptul ca zincul grabeste vindecarea si recuperarea prin contributia la dezvoltarea celulelor albe din sange. Un studiu recent de laborator ce a testat legatura dintre zinc si virusurile comune a dezvaluit faptul ca acesta (zincul) are proprietatea de a inhiba dezvoltarea virusilor si de a reduce durata si intensitatea simptomelor racelii.

  Vitamina D este binecunoscuta pentru faptul ca mentine sanatatea oaselor si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Cunoscuta si sub numele de ‘vitamina soarelui’, vitamina D este unica prin faptul ca poate fi produsa natural in corpul uman in urma expunerii la lumina soarelui. Mai putin cunoscute insa sunt proprietatile vitaminei D in prevenirea si combaterea racelii si a gripei. Un studiu publicat in 2009 in arhivele Medicinei Interne a aratat legatura dintre vitamina D si rezistenta la virusuri.

  Oamenii de stiinta au preluat date de la un esantion de peste 18 mii de oameni si au descoperit faptul ca cei ce aveau un nivel mai ridicat de vitamina D in corp erau mai putini susceptibili de a prezenta simptome de raceala sau gripa. Deasemenea, participantii la studiu care au avut de-a face cu infectii respiratorii de-a lungul timpului, aveau nivele scazute de vitamina D in corp.

  Totodata, plantele folosite in medicina traditionala pot da rezultate deosebite in cazul virozelor sau racelilor. Un exemplu in acest sens este echinaceea, folosita in special in infuzie, ajuta sistemul imunitar si reduce durelile. Un studiu efectuat in 2007 la Universitatea din Conneticut a aratat ca un consum constant de echinaceea poate reduce cu 50% sansele de a lua raceala sau viroza. In aceasta idee, desi infuziile sunt recomandate, echinaceea poate fi foarte bine consumata fie uscata, fie in salate. Alimentele vii pot inversa diabetul

  Desi a fost considerata pentru mult timp o boala a adultilor, diabetul a ajuns sa fie o boala infricosator de raspandita in randul copiilor. In cazul medicinei alopate, pe langa costurile deosebit de ridicate necesare pentru vindecarea – chiar si partiala -a diabetului, se adauga nenumarate zile de suferinta si dureri pentru pacienti. Metodele conventionale de vindecare dieta stricta si medicatie pentru a controla nivelul de insulina si a zaharului din sange. Din pacate, medicamentele vin cu nenumarate efecte secundare precum migrene, ameteli, orbire, afectiuni cardiace, insuficienta renala si chiar atacuri vasculare cerebrale.

  O alternativa la medicina conventionala o reprezinta maniera holistica de vindecare a bolii, folosita de doctori din intreaga lume, precum Robert Young – cunoscut pentru promovarea unei diete bazate pe pH-ul alimentelor. In abordarea sa, Dr. Young sugereaza faptul ca nu conteaza boala prezenta in celule cat conteaza mediul in care se gasesc celulele afectate; concluziile sale sunt bazate pe studii menite sa echilibreze ph-ul prin consumul alimentelor alcaline (majoritatea plantelor si vegetalelor, anumite fructe precum lamaie, grapefruit, rosii si avocado, nuci – in special migdale si ceai verde) in detrimentul alimentelor acide (zahar rafinat, alcool, cafea, produse de patiserie cat si majoritatea surselor de proteina animala precum carnea si produsele lactate). Toti participantii la studiu fie au simtit o imbunatatire a starii generale, fie au renuntat complet la tratamentul cu insulina.

  O alta planta care s-a dovedit eficienta in lupta impotriva diabetului este scortisoara. Un studiu recent efectuat pe 30 de persoane in Pakistan care timp de 40 de zile au consumat scortisoara ca si supliment in dieta zilnica au inregistrat valori mul mai mici ale zaharului in sange, trigliceridelor si colesterolului.



Rinese

Trei mirodenii si condimente care stimuleaza imunitatea

  Viata pe pamant este o aventura stresanta pentru toate vietuitoarele. Acest stres stimuleaza viata animala si vegetala si o face sa devina mai puternica si mai rezistenta. Anumite mirodenii s-au adaptat si au dezvoltat de-a lungul secolelor proprietati incredibile pentru stimularea imunitatii. Usturoiul, oregano si ghimbirul sunt cateva dintre ierburile aromatice cu puternice abilitati imuno stimulatoare.
  Toate formele de viata din natura trebuie sa se protejeze constant de elementele de stres din mediu. Acestea includ modificarile de clima, microorganismele, lumina UV, etc. Ierburile si plantele s-au adaptat dezvoltand capacitati puternice antimicrobiene si antioxidante pentru a supravietui. Cand consumam aceste ierburi, beneficiem si noi de abilitatile lor de adaptare.

  Usturoiul:
Usturoiul este o planta utilizata in multe retete delicioase, cu miros si gust intepator fiind unul dintre antibioticele naturii. Datorita nutrientilor cu puternica componenta de sulf si a stimulatorilor imunitari, usturoiul este supranumit condimentul superaliment. Consumul zilnic de usturoi poate fi una dintre cele mai eficiente metode profilactice pentru infectii si pentru bolile provocate de inflamatii.
 Usturoiul contine peste 100 de compusi activi biologic inclusiv aliina, alicina, aliinaza si alti compusi sulfurati unici. Cand usturoiul este zdrobit sau mestecat, forteaza enzimele aliina si aliinaza sa se amestece si in urma reactiei chimice se produce alicina.
 Alicina si compusii pe baza de sulf actioneaza ca agenti antibiotici puternici, antivirali si antifungici cu efecte incredibile imuno stimulatoare.(1) In plus, usturoiul este utilizat pentru scaderea presiunii arteriale, a colesterolului si pentru prevenirea si remisia cancerului.(2, 3)
 Cercetatorii au descoperit ca usturoiul are un efect mai puternic in distrugerea bacteriilor patogene decat binecunoscutele antibiotice penicilina si tetraciclina. Este si foarte eficient in combaterea virusilor si ciupercilor precum Candida. Usturoiul este eficient si in distrugerea celulelor tumorale de la nivelul stomacului, colonului, sanilor si prostatei, dar si in alte zone.(4) Compusii de sulf au si efecte de detoxifiere a metalelor grele, precum mercurul, plumbul si aluminiul.(5)

  Oregano:
 Uleiul de oregano este un antibiotic natural extraordinar de puternic. Oregano s-a descoperit intr-un studiu recent ca este mult mai bun decat toate cele 18 antibiotice folosite in prezent pentru tratarea infectiilor cu stafilococi MRSA (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus).(6) Antioxidantii puternici cu fenol distrug bacteriile patogene, virusii si drojdiile.
 Departamentul de Agricultura din SUA clasifica antioxidantii din oregano ca fiind de 3 pana la 20 de ori mai puternici decat ai oricarei alte ierburi aromatice. Oregano are de patru ori puterea antioxidanta a afinelor, de 12 ori pe cea a portocalelor si de 42 de ori pe cea a merelor.
 Uleiul de oregano este utilizat in mod obisnuit ca dezinfectant, ajuta in cazul infectiilor la urechi, nas si gat/infectii respiratorii, tipuri de candida si orice alt tip de afectiuni bacteriene sau virale. In plus, reprima agentii inflamatori si producerea celulelor canceroase.(7) Uleiul de oregano este mai puternic decat planta uscata; insa versiunea uscata are mai multe beneficii pentru sanatate.
 Studiile au aratat ca substanta componenta carvacrol, un fenol antioxidant continut de oregano, are o puternica activitate anti-inflamatorie si antimicrobiana cand este adaugata in mancare sau luata sub forma de supliment. Oregano contine si acid rozmarinic, cu proprietati puternic anticancerigene.

  Ghimbirul:
 Aceasta uimitoare mirodenie superaliment este pe locul 13 in lista celor mai puternici antioxidanti. Ghimbirul este compus din cateva uleiuri volatile care ii dau aromele specifice si mirosul: zingeronii, shogaolii si gingerolii. Aceste uleiuri sunt agenti puternici antibacterieni, antivirali, antifungici si antiparazitari. In plus, inhiba formarea celulelor canceroase activand in acelasi timp abilitatea inerenta a corpului de a distruge celulele canceroase deja prezente in organism.(8)
 Ghimbirul este clasificat ca fiind carminativ (reduce gazul intestinal) si spasmolitic intestinal (calmeaza tractul intestinal) inducand in acelasi timp motilitatea gastrointestinala. Ghimbirul reduce greata asociata cu febra, raul de miscare si “greturile de dimineata.” In plus, ajuta la producerea bilei, dovedindu-se astfel de mare ajutor in digestia grasimilor.(9)
 Ghimbirul este si o componenta importanta a programului de reducere a inflamatiilor si de atenuare a durerilor in mod natural. Un compus, denumit 6-gingerol, s-a dovedit a inhiba semnificativ producerea unei molecule puternic reactive la nitrogen, oxidul nitric, care formeaza foarte repede un radical liber, peroxinitritul. In plus, ghimbirul ajuta la protejarea rezervelor de glutation ale corpului, un puternic antioxidant si contribuie la distrugerea radicalilor liberi.



Rinese

10 ierburi aromatice si condimente de nelipsit in bucatarie

  Diferenta intre o masa buna si una extraordinara adesea este facuta de ierburile aromatice si de condimente. O cunoastere fundamentala a acestorfrumuseti ce amplifica gustul poate eleva chiar si cel mai simplu fel de mancare sau poate adauga o noua dimensiune felului favorit de mancare al familiei, care este gatit adesea. Aici este o lista de zece ierburi aromatice si condimente de care nu se lipseste nici un bucatar care se respecta.

  Sarea si piperul
Evident, da, dar daca faci doar o schimbare in obiceiurile tale culinare, fa-o prin a investi in piper negru proaspat si sare de buna calitate, precum cea de mare sau de Himalaya. Vei observa imediat diferenta – si sarea buna are gust mai puternic, deci o vei utiliza in cantitate mai mica si vei mentine fericita politia sanitara.

  Coriandru
Planta puternic aromatizata de coriandru este una dintre aromele cele mai versatile ale lumii culinare. Frunzele adauga o profunzime proaspata, mentolata felurilor tailandeze, mexicane si indiene, adaugand forta unei salate verzi sau presarate peste legume, in special morcovi, in timp ce semintele adauga o profunzime calda, aproape de gustul portocalei, supelor si mancarurilor gatite cu curry.

  Menta
Sosul de menta facut din frunze proaspete tocate de la o planta foarte usor de crescut pe pervazul ferestrei, se potriveste cu multe mancaruri. Menta este de asemenea stralucitoare ca ceai, desigur – doar adaugati in oala de apa clocotita cateva frunze smulse – ca garnitura la un Pimms, amestecate cu mazare, presarate pe capsuni…

  Rozmarinul
Rozmarinul confera o vitalitate florala. Merge la fel de bine cu tot felul de mancaruri. Merge extraordinar daca este insotit de rosii si usturoi. Va insufla o noua viata in cartofii tai copti.

  Nucsoara
Razuita – daca e folosita proaspata – sau presarata, nucsoara adauga un pic de caldura si gust de fruct oricarei prajituri, sau de exemplu bazei de biscuiti a unei prajituri cu branza de nuci. Este de asemenea delicioasa utilizata cu economie peste inghetata de vanilie. Dar are utilizari savuroase, oferind dinamism sosurilor cu curry si supelor. Este de asemenea uluitoare adaugata cartofilor piure fierbinti la vreme de iarna.

  Scortisoara
Nu poti sa ai nucsoara si sa nu pomenesti scortisoara, desigur. Merele iubesc scortisoara – va conferi stralucire unei placinte sau unui sos, daca simti ca e nevoie de o schimbare la mancarurile pe care le faci – si va da un impuls oricarei chestii cu ciocolata. Cat ai lua intre degete adaugata la curry. Scortisoara ofera felurilor tale savuroase o aroma dulce.

  Paprika/boia de ardei
Posibil o alegere controversata, dar gustul dulce afumat al paprikai este un deliciu. Salata de cartofi este reanimata cu boia cat ai prinde intre degete, este nemaipomenita pe un guacamole racoros sau presarata pe humus, intareste rosiile aproape la fel de bine ca busuiocul si amestecata cu smantana de caju face un sos delicios.

  Mararul
Ah, mararule, minunata ierbusoara. Aroma moale, dulce, delicata de anason este perfecta pentru un sos alb. Mararul iubeste salata si cartofii, in timp ce semintele sunt o parte vitala a muraturilor: ati auzit de muraturi cu marar, nu?

  Busuiocul
Vibrant, verde si aromat, busuiocul proaspat va inviora orice, de la salata la pizza si merge deosebit de bine cu rosiile. Ca atare, este o parte masiva a bucatariei mediteraneene – si viata devine mult mai buna cu un platou de rosii bine coapte feliate, ulei de masline, sare si piper raspandite impreuna cu o mana generoasa de frunze de busuioc.

  Curcuma(sofran de India )
O alta alegere controversata – in special intrucat patrunjelul, salvia si cimbrul nu au ajuns pe lista si nici chimionul. Dar iuteala astringenta si piparata a curcumei – pentru a nu mentiona culoarea ei galbena ce pateaza orice – este o parte prea vitala a curry-ului pentru a o ignora. Incercati sa o presarati peste legume – in special dovlecei si brocoli.



Rinese

Cum pot algele sa rezolve problemele de sanatate

  Cand trebuie sa evaluezi cele mai sanatoase alimente de pe planeta, este greu sa nu incluzi si algele pe lista. Expertii in nutritie admira de multa vreme acest aliment verde inchis, datorita beneficiilor de netagaduit pe care le aduce corpului uman.
  Ce au algele atat de special incat sa fie un aliment important pentru rezolvarea problemelor tale de sanatate?
  
  O densitate nutritiva incredibila
  Unul dintre cele doua motive pentru care oamenii se imbolnavesc o reprezinta deficienta de nutrienti. Lipsa serioasa a unuia sau a doi dintre nutrienti poate crea probleme grave, si poate duce la aparitia unor dureri serioase, a disconfortului si a calitati scazute a vietii . Din pacate, consumul regulat al alimentelor obisnuite fac aceste simptome inevitabile, datorita lipsei de nutrienti ce apare pe parcursul procesarii, de la seminte si pana cand alimentele ajung in farfurie.
  Vestea buna este ca algele sunt in mare parte “salvate” din acest proces si sunt atat de dense nutritiv incat pot fi cu siguranta numite un aliment complet. Iata care este compozitia nutritiva de referinta a algelor, valabila pentru algele albastre-verzi, spirulina si chlorella:
Bogate in vitaminele A, C, E, K, si complexul de B-uri inclusiv B12 si B6. Sunt, in aceleasi timp, printre putinele surse alimentare de vitamina D.
Bogate in minerale naturale precum calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor, potasiu, precum si multe microminerale.
Pline de beta caroten, luteina si polizaharide.
Contin acizi grasi esentiali (EFA) inclusiv acid gama linoleic (GLA).
Surse bogate (de pana la 70%) de proteina vegetala completa, usor digerabila.
Surse puternice de clorofila, sangele datator de viata al plantelor.
Bogate in enzime si fitonutrienti.
  Cu aceasta lista fenomenala de nutrienti, poti fi sigur ca un consum regulat de alge curate iti poate asigura suficiente elemente nutritive pentru a ameliora si elimina multe dintre problemele tale de sanatate, DACA ai grija si de cealalta parte a ecuatiei.

  Detoxifiere eficienta

  Al doilea motiv pentru care oamenii se imbolnavesc se datoreaza acumularii de toxine. Desi corpul este construit in asa fel incat sa poata elimina acesti vizitatori nepoftiti, cantitatea mare de toxine pe care o furnizam corpului il poate coplesi pana la punctul in care nu se mai poate detoxifica in mod eficient. Cand se intampla acest lucru, acumularea de toxine are efecte negative asupra sanatatii celulelor, care duce in cele din urma la accelerarea procesului de imbatranire si la imbolnavire.
  Din fericire, exista alimente puternice care pot ajuta la detoxifierea corpului in mod eficient, iar algele sunt printre cele mai bune in acest sens. Iata cateva dintre capacitatile acestora de detoxifiere:
Detoxifica corpul de biotoxine precum tuberculoza, boala lyme, toxinele de tetanos, mucegai, fitati, dioxine, pesticide si reziduuri industriale.
Leaga si ajuta la eliminarea metalelor grele precum mercurul, plumbul, nichelul si aluminiul.
Promoveaza producerea de flora sanatoasa, bacterii si probiotice, care contribuie la un sistem digestiv eficient si creaza astfel un sistem intestinal curat si fara toxine.
Promoveaza o buna functionare a sistemului imunitar, care elibereaza corpul de tot felul de patogeni si ajuta la combaterea cancerului (un simptom al excesului de toxine).
  Deci, in esenta, algele rezolva doua dintre problemele fundamentale pe care le au persoanele cu orice fel de problema de sanatate, si anume deficienta de nutrienti si acumularea de toxine.
  Oricine a gustat algele stie ca nu au gustul cel mai bun. Insa o cantitate mica poate ajuta mult si pot fi mai usor de asimilat daca sunt introduse in smoothie. Iata o reteta simpla, dar foarte nutritiva, pentru un smoothie cu superalimente, care contine si alge:

  Smoothie crocant cu ciocolata si avocado
  Ingrediente
1 cana de gheata
1 avocado
Lapte de canepa sau migdale (sau alt lapte vegetal) (cat sa acopere)
1 lingurita de pudra de alge
1 lingura de ulei de cocos
2 linguri de fulgi de cacao cruda
1/4 lingurita pudra de vanilie
Stevia (pentru gust)
Optional: 1 lingura de pudra de cacao cruda
  Mod de preparare
Adauga gheata, avocado si laptele
Adauga pudra de alge si de vanilie
Adauga uleiul de cocos si fulgi de cacao cruda
Adauga si indulcitorul, daca este cazul si alte ingrediente, dupa dorinta
Amesteca, adaugand treptat lapte sau apa pentru a face bautura mai lichida
  Consum
Se bea dimineata la prima ora sau ca o gustare intre mese.



Rinese

18 curiozitati si informatii interesante despre apa

  In occident, o persoana foloseste circa 380 litri de apa zilnic.
  Aceste curiozitati despre apa ar trebui sa te indemne sa folosesti apa mai moderat!
Apa acopera 70.9 % din suprafata Pamantului.
Doar 2.5 % din apa Pamantului este apa dulce, necesara pentru supravietuire si este aproape in intregime stocata in gheata si subteran.
  Apa dulce sustine peste 10 % din viata planetei si 35% dintre toate vertebratele.
Intr-un singur an, un om obisnuit de la oras, dintr-o tara dezvoltata, foloseste peste 380 000 litri (uz casnic si exterior).
  Americanii folosesc mai multa apa zilnic tragand apa la toaleta decat o fac pentru dus sau alte activitati.
  La 190 litri pe zi, europenii de la oras folosesc jumatate din apa consumata de americani.
Circa 800 milioane de oameni de pe glob nu au acces la apa curata.
In Africa, 90% din efortul depus pentru a aduce apa cade in sarcina femeilor. Femeile si fetele tinere petrec pana la sase ore zilnic ca sa aduca apa.
  Locuitorii din Africa Subsahariana folosesc numai 8-11 litri de apa zilnic.
  Zilnic o persoana bea 2-4 litri de apa si consuma 2000-5000 de litri de apa virtuala (care a fost folosita pentru a produce acel aliment) din mancare.

1 hamburger = 4000 litri
4 litrii de lapte = 3800 litri
1 felie de paine = 3.8 litri
In multe regiuni se estimeaza ca resursele de apa vor scadea.
Consumul de apa s-a dublat fata de rata de crestere a populatiei in ultimul secol.
Peste un miliard de oameni traiesc in prezent in zone fara surse de apa si aproape 3.5 miliarde vor ajunge sa sufere de lipsa apei pana in 2025.
Peste 70% din resursele de apa dulce se utilizeaza in agricultura (pana la 90% in unele economii cu crestere accelerata).
Peste 20% din resursele de apa dulce se utilizeaza in industrie.
Trecerea la o alimentatie pe baza de carne si lactate (care cere un consum mai mare de apa) a avut cel mai mare impact asupra consumului de apa in ultimii 30 de ani si va continua sa creasca pana la mijlocul secolului 21.
Pana la 90% dintre scurgerile reziduale din tarile dezvoltate sunt deversate fara sa fie tratate, direct in rauri, lacuri si zone de coasta.
IPCC(The Intergovernmental Panel on Climate Change = Grupul Interguvernamental de experti in evolutia climei) preconizeaza ferm o crestere a crizei apei in Europa de Sud si Centrala si estimeaza ca, pana in 2070, numarul celor afectati va creste de la 28 de milioane la 44 de milioane.

  Este viitorul copiiilor nostri in joc, noi putem cladi sau distruge viitorul, sta in puterea noastra sa schimbam ceva, acum!



Rinese

Efectele pozitive ale postului intermitent si a exercitiilor fizice intense

  Corpul uman a fost foarte eficient proiectat pentru perioade de stres si lipsuri. Lipsa hranei a fost o realitate des intalnita si corpul a dezvoltat caispecifice pentru a fi foarte eficient in perioade de post. In perioadele de stres, pentru scopuri de supravietuire ne-am adaptat printr-o strategie de tip “lupta sau fugi” care ne forteaza sa ne activam corpurile la o foarte inalta intensitate pentru o perioada relativ scurta de timp. (citeste mai mult despre asta in articolul Raspunsul “lupta sau fugi” sau este stresul ). Combinatia de post intermitent si exercitii fizice foarte intense favorizeaza crearea de hormoni care imbunatatesc vindecarea tesuturilor si procesele metabolice.

  Stramosii nostri de demult erau nevoiti sa se zbata zilnic pentru surse adecvate de hrana . Cel mai adesea ei mancau fructe de padure, ierburi, nuci, alune si seminte pe masura ce culegeau ce gaseau prin padure toata ziua. Cateodata , noaptea se ospatau cu vanat proaspat mancand cel mai adesea hrana cu multe proteine si grasimi. Acest fel de dieta era dependenta de succesul la vanatoare. Postul era un mod regulat de viata pentru stramosii nostri. Acest lucru este evident datorita adaptarilor pozitive prin care trece corpul prin perioadele de post.

  Postul permite corpului nostru sa intre in perioada catabolica (colaps al tesuturilor) fara a favoriza conditii de aparitie a inflamatiilor. Aceasta permite resurselor corporale sa elimine celulele mai batrane si afectate si sa le inlocuiasca cu componente celulare mai puternice.
Miscarea intensa este un mod de viata

  Exercitiul fizic intens era o necesitate de viata pentru stramosii nostri, pe cand goneau si omorau animalele pentru hrana. Multe culturi luptau cu alte culturi in mod regulat. Stilul de viata “lupta sau fugi” era destul de evident si la 90-100% din intensitatea maxima. Orice mai putin de atat ducea adesea la moarte sau infometare.

  Acest mod de viata a produs un corp subtire si incredibil de puternic. Cei mai multi barbati aveau sub 10% din greutatea corporala sub forma de grasime, in timp ce femeile aveau intre 10-20%. Erau de asemenea capabili sa produca eforturi musculare incredibile pentru a depasi obstacole cu corpurile lor antrenate pentru lupta.

  Pentru a avea o inalta calitate a vietii in secolul XXI, trebuie sa intelegem si sa actionam in armonie cu trecutul primitiv al corpurilor noastre. Postul intermitent si exercitiul fizic intens si de scurta durata sunt cerinte genetice care ajuta corpurile sa se dezvolte viguros, sa se adapteze si sa evolueze cu caracteristici de supravietuire mai bune. Aceasta include un sistem muscular puternic si dezvoltat, un sistem imunitar de otel si un tract digestiv eficient.
Postul si fitnessul amplifica formarea hormonului uman de crestere

  Postul intermitent pentru perioade de 12-24 de ore impreuna cu exercitiile fizice intense au un efect pozitiv asupra productiei sporite de hormon uman de crestere(HGH, eng.). HGH este un hormon cu baza proteica foarte important care este produs de glanda pituitara. HGH amplifica procesele de reparatie celulara care ne permit sa imbatranim gratios. HGH reglementeaza metabolismul pentru a arde grasimile, a construi muschii si a incetini efectele negative ale stresului.

  Cercetatorii de la Intermountain Medical Center Heart Institute au descoperit ca barbatii care au postit pentru 24 de ore au avut o crestere a HGH aflat in circulatie de 2000%. Femeile care au fost testate au avut o sporire de 1300%.

  Un studiu din 2009 din British Journal of Sports Medicine(Jurnalul Britanic de Medicina Sportiva) a aratat ca acumularea de acid lactic ajuta la declansarea HGH. Acidul lactic este produs doar ca raspuns la antrenamentul anaerobic intens. Antrenamentul aerobic nu este destul de intens pentru a produce felul de lactat care sa declanseze HGH.

  Antrenamentul aerobic de joasa intensitate si de lunga durata este catabolic in natura. Aceasta inseamna ca produce o gramada de radicali liberi fara a favoriza cantitati semnificative de peptide, enzime si hormoni reparatori. Efectul net este o epuizare a resurselor corporale.

  Si antrenamentul intens produce radicali liberi, dar declanseaza o abundenta de peptide, enzime si hormoni . Efectul net al acestui tip de antrenament este o reparare sanatoasa a tesuturilor si efecte favorabile asupra compozitiei corporale si a calitatilor anti-imbatranire.



Rinese

VINDECAREA TRECUTULUI CARE ASTAZI INCA TE AFECTEAZA

  Toti traim intr-o lume in care experimentam dualitatea, traim diferite emotii si situatii de viata in care simtim si partea pozitiva si cea negativa.

  Multi dintre noi nu inteleg ca pentru noi ca oameni este foarte important sa le experimentam pe amandoua,dificultatile ca si bucuriile pentru ca astfel cunoastem lumina din noi,ne apropiem de divinitate , crestem spiritual, intelegem ca suntem cu adevarat unici, fiinte divine create dupa chipul si infatisarea Domnului.

  Ceea ce ne este greu si nu stim este cum sa depasim de multe ori obstacolele,durerile,suferintele prin care trecem adesea prin viata.De multe ori,cam in 90% din cazuri suntem blocati sau afectati in prezent de emotii nevindecate din trecut.

  As vrea sa va impartasesc o cale foarte puternica prin care sa va curatati intreaga fiinta, o cale prin care sa va eliberati de suferinta , manie, o cale prin care sa va eliberati de durerea si resentimentele care au fost cauzate de evenimente neplacute din trecut.

  Intai de toate as dori sa luati o decizie: decizia de a nu mai trai in trecut,de a nu va mai rememora evenimente din trecut,traiti aici si acum ,nu lasati trecutul sa va mai bantuie,vindecarea este posibila doar cand ne indepartam de emotiile vechi , negative , stagnate in noi.

  Luati o foaie de hartie si scrieti toate emotiile negative care le simtiti,toate sentimentele negative care persista in interiorul fiintei voastre , amintiti-va toate experientele negative care le-ati trait si de care inca nu ati reusit sa treceti ,care va vin in minte constant dar de care ati vrea sa va eliberati. Pot fi doar simple cuvinte sau fraze,lasati pixul sa scrie singur tot ce va vine din suflet.

  Rugati-va Ingerii pazitori sa va ajute sa scrieti tot ceea ce este nevoie sa eliberati .

  Scrieti toate sentimentele negative care astazi va afecteaza si care au fost generate de evenimente din trecut.

  Dupa ce ati scris tot s-ar putea sa aveti o stare mai deosebita,sa va simtiti raniti,afectati,dar credeti-ma ca asta face parte din procesul de vindecare. Inspirati adanc si expirati profund de cateva ori,asta va ajuta sa va centrati in Fiinta voastra care este doar pace.

  Acum,in cazul in care puteti face asta afara…ARDETI ACEA HARTIE si afirmati ferm ca va eliberati de toate acele sentimente care au fost generate de trecutul dureros.

  Va veti simti ca atunci cand cineva va ia o mare greutate de pe umeri,fiinta voastra se elibereaza si se umple de pozitivitate in timp ce se elibereaza de tot ce a fost negativ.

  Acum ca v-ati eliberati umpleti-va inima cu recunostinta ,multumiti pentru vindecarea care a inceput deja.Cereti lui Iisus,Fecioara Maria sau altor divinitati de care va simtiti apropiati si carora va rugati in mod frecvent sa inlocuiasca tot ce ati eliberat cu pace si liniste sufleteasca,cereti optimism si credinta,tarie si putere.

  Cautati ca din acest moment sa va focusati pe lucrurile bune care sunt in viata voastra si care va aduc bucurie si luati noile experiente de viata nu ca fiind „rele” ci lectii din care aveti ceva de invatat.

  Tineti minte ca toti cei trec prin viata noastra ori ne aduc iubirea lor ori ne aduc o lectie de viata.

  Prea mult timp ati fost blocati si prea mult timp ati cheltuit resurse importante de energie si vitalitate dar si timp cu amintiri din trecut ale unor experiente negative care nu va mai serveau cu absolut nimic.

  Simtiti eliberarea care s-a produs, simtiti-va liberi sa luati viata de la capat si credeti ca totul se intampla inspre binele vostru caci asa si este!

  Doamne ajuta ,sa va fie de folos!

  Daca simtiti ca acest material este de folos si altcuiva nu ezitati sa il distribuiti.
De asemenea ,daca simtiti ca aveti nevoie de calauzirea Fiintelor Inalte de Lumina nu ezitati sa ma contactati.



Rinese