duminică, 11 ianuarie 2015

Inflamatii, zahar si grasimi: informatii noi si uimitoare

  Destul de mult timp ni s-a oferit o furnizare constanta de stiri negative despre un lucru sau altul cand vine vorba despre ce nu ar trebui sa mancam (de exemplu grasimi saturate). Ni s-a mai spus constant de ce compusi din corpul nostru ar trebui sa ne temem (de exemplu colesterol) si ni s-au oferit diverse modalitati farmaceutice pentru a reduce sau elimina aceste asa-zise teribile substante. Dar undeva inlauntrul acestei retorici se gaseste adevarul despre lucruri carora ar trebui sa ii acordam atentie, adica inflamatiile si cauzelor acestora, ca opusul tuturor distragerilor atentiei care nu duc nicaieri, decat la ratacire si suferinta. Tapul ispasitor: Grasimea

  De-a lungul anilor, grasimile au luat bataie. Au devenit echivalentul dietetic al leprei. Grasimea a fost evitata cu strasnicie, ridiculizata si blamata pentru aproape toate relele care tin de dieta. Dar grasimile, inclusiv cea saturata, joaca un rol semnificativ in sanatatea generala. Ele trasporta si depoziteaza vitaminele solubile in grasimi, intretin parul si pielea si furnizeaza protectie sistemului cardiovascular.

  In cazul grasimii saturate, un studiu de la Harvard a concluzionat ca un aport alimentar mai ridicat de grasimi saturate a fost asociat unei progresii mai scazute a arterosclerozei coronariene. Unele grasimi mai ajuta la ridicarea nivelului colesterolului HDL, si in mod specific, grasimile saturate ajuta la schimbarea colesterolului LDL (de joasa densitate, „rau”) in forma HDL (inalta densitate, „bun”). Pentru a fi siguri, nimeni nu pledeaza pentru o dieta bogata in grasimi, si desi grasimile saturate nu sunt demonul care a fost prezentat, echilibrul in consumul lor este important. Nu prea multe si nici prea putine.

  Nota speciala: stati departe de grasimile trans. Aceste grasimi sunt puternic inflamatorii, monstruozitati facute de om care vor distruge sanatatea. Aceste grasimi pot fi gasite in alimentele puternic procesate, patiserie, uleiuri supuse la temperaturi foarte ridicate de prajire si cele de fastfood. Pentru a fi intr-adevar benefica sanatatii orice fel de grasime trebuie sa fie neprocesata nici macar termic.

  Este interesant de remarcat micsorarea constanta a consumului de grasime in lume pentru ultimii 40 de ani, in timp ce in aceeasi perioada de timp, rata obezitatii si a bolilor de inima a continuat sa urce. Si nu este o coincidenta, cantitatea de zahar consumata, in special sub forma de fructoza, a sporit, omul obisnuit consumand anual in medie circa 95 kg de zahar si sirop de porumb cu fructoza. Aceasta sporeste nu doar castigul in greutate, ci si inflamatiile. Zaharul si inflamatiile pe care le produce a fost veriga comuna pentru diabet, hipertensiune si boli cardiovasculare, intr-o proportie cu mult mai mare decat grasimile.

  In 2003, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un raport, punand in lumina faptul ca limitarea consumului de calorii datorate zaharului suplimentar la 10% poate micsora riscul de boli cardivasculare, pe langa obezitate si diabet.
Inflamatia

  Inflamatia este un proces natural al corpului care indeamna sistemul nostru imunitar la actiune si fara de care am muri. Sunt totusi doua feluri de inflamatii. Acuta (felul de care avem nevoie pentru a ramane in viata) si cronica. Inflamatia cronica este un ucigas ascuns, fiindca, spre deosebire de cea acuta, nu o poti simti. Pe tacute, streseaza corpul si ajuta la crearea starii de boala ce copleseste sistemul, ducand in cele din urma la moarte. Asa cum s-a mentionat mai inainte, zaharul joaca un rol mare in inflamatia cronica, si chiar si doar eliminarea sau reducerea lui semnificativa ar putea ajuta la diminuarea conditiilor acestea daunatoare sanatatii.

  Adesea este cea mai simpla solutie care ne poate ajuta sa scapam de relele noastre, dar solutiile simple nu aduc vanzari anuale de miliarde de euro in medicamente. Solutii relativ mici, precum reducerea consumului de carne si de produse de la animale si reducerea sau eliminarea carbohidratilor procesati si a zaharului, s-ar putea dovedi mai benefice si extrem de eficiente ca si costuri. Mai mult, aceste schimbari genereaza de obicei efecte secundare pozitive (de exemplu micsorarea presiunii sanguine, pierderea greutatii, stabilizarea nivelului de zahar din sange, etc.).



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu