Este vorba de o substanta numita „castoreum”, care este produsa de saculeti glandulari din anusul animalului. Pentru un castor, aceasta substanta ca o mazga maronie este utilizata pentru a-si marca teritoriul, dar pentru noi, oamenii, este utilizata ca aditiv adesea etichetat „aroma naturala” in alimentele pe care le mancam – vanilie, capsuni, si zmeura fiind cele mai comune.
De ce este utilizat castoreum-ul?
Cea mai notabila caracteristica a sa (dupa ce este procesat) este mirosul de castoreum. In loc de a mirosi oribil, cum s-ar astepta majoritatea oamenilor de la o secretie produsa anal, are o mireasma placuta, ceea ce se presupune ca il face un candidat perfect pentru aromatizarea hranei si a altor produse.
Intrebarea pe care multi oameni si-o pun ar fi „cine este acela cu mintea intreaga care a facut de fapt aceasta ciudata descoperire?”
O alta industrie care utilizeaza castoreum-ul este “lumea miresmelor”. Timp de zeci de ani, fabricile de parfum au utilizat substanta pentru a face diferite tipuri de mirosuri. Aceste secretii anale contin circa 24 molecule diferite, dintre care multe actioneaza ca feromoni naturali. De la parfumuri la odorizante, saculetii castorului sunt destul de versatili in cadrul industriei parfumurilor.
Unele dintre cele mai cuoscute parfumuri in care se foloseste aceasta substanta sunt: Emeraude, Chanel Antaeus, Cuir de Russie, Magie Noire, Lancôme Caractère, Hechter Madame, Givenchy III sau Shalimar
Oare ce sentiment trebuie sa te cuprinda cand stii ca te-ai parfumat cu secretii din fundul unui castor??!!
Este naturala?
Desigur ca este naturala, dar „a fi naturala” o face normala pentru utilizare sau consum?
Multe substante dezgustatoare sunt considerate naturale, totusi a le manca s-ar putea sa nu fie cea mai buna idee. Actul de a eticheta ceva atat de vulgar si dezgustator ca fiind „aroma naturala” ar trebui sa fie ilegal in ochii multor oameni, dar din punctul de vedere al institutiile responsabile, acest lucru este perfect normal de natural.
Faptul ca secretiile anale de la un castor iau locul unei capsuni in ceva precum inghetata de capsuni nu prea pare sa fie un proces eficient. De ce sa depui efort pentru a colecta „secretiile anale”, cand o capsuna este mult mai usor de cules?
Industria alimentara insa este o treaba incalcita si greu de descurcat, si va continua sa zapaceasca mintile multora pe chestiuni exact precum aceasta. Foarte asemanator cu multi alti aditivi care au creat ingrijorare de-a lungul anilor (aspartam, siropul concentrat de fructoza si colorantii alimentari), castoreum-ul se dovedeste a fi exact la fel de indoielnic.
Etichetarea inselatoare este cea care pare sa fie radacina problemei. In loc de a declara ceea ce este cu adevarat castoreum-ul, s-a permis sa fie etichetat ca ceva care suna placut si sanatos.
Ca si cu multi aditivi indoielnici de pe piata alimentara de astazi, puterea sta in oameni. Citeste etichetele cu atentie, daca doresti sa scoti aceste tipuri de ingrediente din dieta ta.
In ce priveste alimentele si bauturile, aceasta substanta se regaseste din plin in special in dulciurile cu aroma de vanilie (inghetata, prajuturi, bomboane) dar si in celebrul schnapps aromat suedez.
Rinese
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu