marți, 4 noiembrie 2014

Vampirii energetici

     Cu totii suntem sau am fost odata victime ale vampirilor emotionali. Acestia sunt oameni care ne fac sa ne simtim deprimati, furiosi, defensivi, sau epuizati dupa ce am stat in preajma lor. Sunt peste tot in jurul nostru si poarta diferite masti.
  Poate fi o ruda de care nu poti scapa, un coleg agresiv sau un vecin dominant. Vei sti cand intri in contact cu un vampir energetic, pentru ca, in loc sa te simti pozitiv, plin de energie si fericit dupa ce te-ai intalnit cu ei, te simti lipsit de energie. Sunt genul de persoane pe care nu este sanatos sa le ai in jur.
  Victimele vampirilor emotionali dezvolta comportamente si simptoame nesanatoase, precum consumul exagerat de alimente, izolarea, schimbarile bruste de dispozitie, sau senzatii de oboseala, atunci cand sunt in contact prelungit cu acesti consumatori de energie. Desi recomandarea principala este de a sta departe de ei, uneori, insa, nu-i putem evita.
Sunt descrise cinci tipuri de vampiri emotionali care sunt mai des intalniti si cateva sfaturi despre cum sa te aperi de ei inainte ca acestia sa te streseze si sa-ti absoarba energia.

     Dominantul
  Acest vampir are o parere despre orice si crede ca stie ce e mai bine pentru tine. Trebuie sa te pregatesti sufleteste ori de cate ori ruda greu de suportat vine la cina, pentru ca domina intreaga seara participand la discutii despre orice subiect al zilei, decizii legate de copii sau de stilul de viata – si spune si cine are dreptate si cine nu.
  Sfaturi de autoaparare: Nu te lasa prins in micile ciorovaieli. Daca tatal tau spune, de exemplu, ca nu agreaza faptul ca te-ai intors la munca in loc sa stai acasa cu copilul, vorbeste raspicat si cu incredere. Spune-i ca ai discutat indelung cu sotul tau si ati luat aceasta decizie care este, oricum, foarte personala, si cadeti de acord ca nu sunteti de acord.
  Poti chiar declara ca preferi sa-ti petreci cina fara sa dezbati subiecte delicate. Cere celor de la masa ca, in locul unor discutii aprinse, sa povesteasca ceva placut ce li s-a intamplat in saptamana care doar ce-a trecut.

     Narcisistul
  Acest vampir este grandios, plin de importanta, tanjeste dupa atentie si e dornic de a fi admirat. E posibil sa il intalnesti online si sa fii fascinat de personalitatea lui magnetica. E atat de fermecator si inteligent incat nu observi la inceput, ca are tendinta de a te intrerupe atunci cand incepi sa vorbesti despre tine si ca rareori il intereseaza ce spui sau ce simti.
  Sfaturi de autoaparare: Poate fi o persoana interesanta, dar nu-ti imagina ca va fi un prieten sau o partenera ori un partener plin de dragoste, altruist, care sa te sprijine si sa fie langa tine. Poate ca va place sa incercati restaurante noi. In acest caz, puteti decide sa fiti “prieteni de cina lunar,” si poti renunta la o implicare romantica. Bucura-te de calitatile lui, dar fii realist in asteptari. Pentru ca motto-ul lui este “eu-intai,” nu il va atinge absolut deloc daca te enervezi sau ii vorbesti despre nevoile tale.
     Criticul
  Acest vampir simte ca are dreptul sa te judece si sa te subaprecieze. Poate fi seful tau care-si hraneste ego-ul spunandu-ti ca “ai multe de invatat ” cu o miscare a capului, sau insistand sa-ti verifice mail-urile trimise si fiecare sarcina primita, pentru ca “firma nu-si permite greseli.”
  Sfaturi de autoaparare: Nu lua personal nimic din ce-ti spune. Daca exagereaza cu critica, contracareaza direct cu ceva de genul, “Raspund bine la critica constructiva care are legatura cu sarcina pe care o execut.”
  Nu intra in defensiva; exprima apreciere pentru ceea ce este util. Daca experienta si cunostintele lui chiar sunt de ajutor, complimenteaza-l: “Sfatul acesta chiar m-a ajutat. Multumesc.” Acest gen de persoane de regula nu cauta decat bunatate si apreciere.
     Victima
  Acest vampir crede ca toata lumea e impotriva lui. Poate fi un prieten de-o viata, asa ca strangi din dinti si rabzi cand te suna zilnic sa se planga de vecinul ei fara bun simt, de pretul crescut al gazului, sau de faptul ca e singura. Uneori simti ca te cheama sa o salvezi.
  Sfaturi de autoaparare: Nu deveni terapeut, petitor sau consultant financiar pentru ea. Si nu-i spune “fii tare.” Toate telefoanele au o functie care arata cine te suna — foloseste-te de ea. Limiteaza convorbirile cu ea la una pe saptamana.
  Cand se plange de lipsa de barbati disponibili sau de vreme, respira adanc si spune ceva de genul “Trebuie sa-ti fie greu,” si apoi spune-i ca ai alte lucruri de facut. Nu te transforma intr-un burete de absorbit lacrimile de autocompatimire. Fiecare este pana la urma raspunzator si responsabil de propria viata. exista oameni specializati in astfel de probleme care o pot ajuta cu siguranta.
     Intrigantul
  Acest vampir te poate trata ca pe un prieten intr-o zi, apoi te poate ataca fara mila in urmatoarea zi daca simte ca l-ai nedreptatit. Daca, de exemplu, prezidati un comitet impreuna, poate fi foarte greu pentru ca ai nevoie de sprijinul si calitatile lui de lider pentru a-i motiva pe ceilalti membrii.
  Dar in loc sa lucreze cu tine, cel mai mic lucru il scoate din sarite. Atunci ai de-a face cu un coleric amenintator care te va tine pe tine si pe ceilalti intr-un montagne russe emotional. A redus toti membrii comitetului la tacere si teama.
  Sfaturi de autoaparare: Stabileste niste limite clare si concentreaza-te pe solutii. Poti spune, de exemplu “Azi haideti sa respectam agenda” si invita pe fiecare sa vina cu idei concrete pentru fiecare subiect.
  Daca apar conflicte, ramai neutru. Mai devreme sau mai tarziu, se va potoli cand va vedea ca oamenii nu-i mai dau atentie. Cand tipa la tine, evita contactul vizual. Vizualizeaza un zid protector in jurul tau, de care se izbesc insultele si veninul sau. In felul acesta, nu te vei mai simti umilit si injosit. Daca este posibil, pleaca de langa el.



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu