duminică, 11 ianuarie 2015

10 ierburi aromatice si condimente de nelipsit in bucatarie

  Diferenta intre o masa buna si una extraordinara adesea este facuta de ierburile aromatice si de condimente. O cunoastere fundamentala a acestorfrumuseti ce amplifica gustul poate eleva chiar si cel mai simplu fel de mancare sau poate adauga o noua dimensiune felului favorit de mancare al familiei, care este gatit adesea. Aici este o lista de zece ierburi aromatice si condimente de care nu se lipseste nici un bucatar care se respecta.

  Sarea si piperul
Evident, da, dar daca faci doar o schimbare in obiceiurile tale culinare, fa-o prin a investi in piper negru proaspat si sare de buna calitate, precum cea de mare sau de Himalaya. Vei observa imediat diferenta – si sarea buna are gust mai puternic, deci o vei utiliza in cantitate mai mica si vei mentine fericita politia sanitara.

  Coriandru
Planta puternic aromatizata de coriandru este una dintre aromele cele mai versatile ale lumii culinare. Frunzele adauga o profunzime proaspata, mentolata felurilor tailandeze, mexicane si indiene, adaugand forta unei salate verzi sau presarate peste legume, in special morcovi, in timp ce semintele adauga o profunzime calda, aproape de gustul portocalei, supelor si mancarurilor gatite cu curry.

  Menta
Sosul de menta facut din frunze proaspete tocate de la o planta foarte usor de crescut pe pervazul ferestrei, se potriveste cu multe mancaruri. Menta este de asemenea stralucitoare ca ceai, desigur – doar adaugati in oala de apa clocotita cateva frunze smulse – ca garnitura la un Pimms, amestecate cu mazare, presarate pe capsuni…

  Rozmarinul
Rozmarinul confera o vitalitate florala. Merge la fel de bine cu tot felul de mancaruri. Merge extraordinar daca este insotit de rosii si usturoi. Va insufla o noua viata in cartofii tai copti.

  Nucsoara
Razuita – daca e folosita proaspata – sau presarata, nucsoara adauga un pic de caldura si gust de fruct oricarei prajituri, sau de exemplu bazei de biscuiti a unei prajituri cu branza de nuci. Este de asemenea delicioasa utilizata cu economie peste inghetata de vanilie. Dar are utilizari savuroase, oferind dinamism sosurilor cu curry si supelor. Este de asemenea uluitoare adaugata cartofilor piure fierbinti la vreme de iarna.

  Scortisoara
Nu poti sa ai nucsoara si sa nu pomenesti scortisoara, desigur. Merele iubesc scortisoara – va conferi stralucire unei placinte sau unui sos, daca simti ca e nevoie de o schimbare la mancarurile pe care le faci – si va da un impuls oricarei chestii cu ciocolata. Cat ai lua intre degete adaugata la curry. Scortisoara ofera felurilor tale savuroase o aroma dulce.

  Paprika/boia de ardei
Posibil o alegere controversata, dar gustul dulce afumat al paprikai este un deliciu. Salata de cartofi este reanimata cu boia cat ai prinde intre degete, este nemaipomenita pe un guacamole racoros sau presarata pe humus, intareste rosiile aproape la fel de bine ca busuiocul si amestecata cu smantana de caju face un sos delicios.

  Mararul
Ah, mararule, minunata ierbusoara. Aroma moale, dulce, delicata de anason este perfecta pentru un sos alb. Mararul iubeste salata si cartofii, in timp ce semintele sunt o parte vitala a muraturilor: ati auzit de muraturi cu marar, nu?

  Busuiocul
Vibrant, verde si aromat, busuiocul proaspat va inviora orice, de la salata la pizza si merge deosebit de bine cu rosiile. Ca atare, este o parte masiva a bucatariei mediteraneene – si viata devine mult mai buna cu un platou de rosii bine coapte feliate, ulei de masline, sare si piper raspandite impreuna cu o mana generoasa de frunze de busuioc.

  Curcuma(sofran de India )
O alta alegere controversata – in special intrucat patrunjelul, salvia si cimbrul nu au ajuns pe lista si nici chimionul. Dar iuteala astringenta si piparata a curcumei – pentru a nu mentiona culoarea ei galbena ce pateaza orice – este o parte prea vitala a curry-ului pentru a o ignora. Incercati sa o presarati peste legume – in special dovlecei si brocoli.



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu