vineri, 12 septembrie 2014

Intuitia

     Intuitia: Cum sa descoperi vocea slaba, tacuta din interior
  Nu incerca sa intelegi cu mintea. Mintile voastre sunt foarte limitate. Foloseste-ti intuitia. ~ M. L'Engle
  Instinct. Senzatie in abdomen. Banuiala. Presupunere. Al saselea simt. Oricum ai vrea sa o numesti, intuitia este forta misterioasa care ne indruma in viata noastra, ne protejeaza si ne face cunoscute perspective care de obicei nu sunt disponibile sau usor prezente in mintea constienta.
  Cu totii posedam un anumit grad de intuitie; de la cei mai cinici, pana la cei mai naivi dintre noi.         Asa cum Einsetin a spus odata despre intuitie: "Uneori SIMT ca am dreptate. Nu STIU daca am."

     Si acest lucru este exact ceea ce intuitia este in esenta sa: un sentiment brusc si inexplicabil care apare in noi, un sentiment care ne spune sa profitam de aceasta sansa, sa mergem pe aceasta cale, sa acceptam acea oportunitate, sa deschidem acea usa. De asemenea, intuitia ne spune ce sa nu facem, la ce sa fim atenti, cand sa fim vigilenti si cand sa ne oprim. Asa cum nuvelistul Dean Koonz a rezumat minunat:
     "Intuitia inseamna a vedea cu sufletul."

     Vocea silentioasa
  Derivat din cuvantul latin INTUERI, care inseamna "a te uita la, a lua in considerare", intuitia este asociata cu partea dreapta a creierului. Dupa cum poti sti sau nu, partea dreapta a creierului este responsabila de creativitate, imaginatie, aptitudinile muzicale si artistice, emotii, spre deosebire de partea stanga a creierului care este conectata la logica, rationament si gandirea critica.
  Deci, intuitia provine de la acea dimensiune neliniara a mintii, acea parte unde se fac conexiuni inconstiente si asocieri, si care apar in mintea noastra constienta aparent de nicaieri.
  Dupa cum spunea Joseph Murphy, autorul cartii "Puterea Mintii tale Subconstiente":
  "In adancul subconstientului tau se afla intelepciunea infinita, puterea infinita si resursele infinite a tot ceea ce este necesar, care asteapta sa evolueze si sa se exprime."
  Astfel, intuitia este un instrument uimitor de puternic, un dar pregatit si disponibil pentru noi, dar de multe ori ignorat sau uitat.

     Cand viata sopteste, asculta cu atentie
  De-a lungul istoriei oamenii au ascultat cu atentie la soaptele vietii.
  De la descoperirea intuitiva, facuta de dr. Loewi, a transmiterii chimice a impulsurilor nervoase, si inventia lui Elias Howe a masinii de cusut, pana la teoria gravitatiei a lui Isaac Newton, multe progrese marete, in toate domeniile de existenta, au fost atribuite scanteii spontane a intuitiei.
  Dar de ce ar trebui sa fim atenti la senzatiile din abdomen? Vreau sa spun... nu este ca si cum am avea de gand sa devenim fizicieni sau inventatori de renume mondial, nu? Gresit. Nu e nevoie sa depuneti eforturi pentru oricare dintre acestea. Asta pentru ca:
  1. Intuitia ne dezvaluie adevaruri profunde in viata noastra.
Fie despre noi insine, alte persoane, sau viata in general, intuitia ne ajuta sa dezvoltam intelegeri mai profunde care ne ajuta sa ne dirijam gandurile, sentimentele si deciziile.
  2. Intuitia ne ajuta sa identificam semnele negative in vietile noastre.
Esecul, colapsul financiar, moartea, pericolul emotional - intuitia ne pune in legatura cu sistemele noastre de aparare instinctive ajutandu-ne sa evitam pericolul.
  3. Intuitia ne deschide noi cai.
Ajutandu-ne, de asemenea, sa identificam semne pozitive in vietile noastre, intuitia ne deschide noi usi, atunci cand ne asteptam mai putin.
  4. Intuitia ne ghideaza si ne ajuta sa facem alegeri intelepte.
Prin ceea ce ne permite sa stim, ce decizii sa luam si cand, intuitia ne ajuta sa obtinem o masura a increderii si a pacii mintii, asistandu-me in urmarea acelor cai care sunt adevarate pentru noi insine; caile cu inima.
  5. Intuitia ne ajuta sa traim vieti implinite.
Adevarul doare, dar, de asemenea, adevarul ne ajuta sa ne trezim in fata falselor, coruptelor, vieti delirante catre care ne indreptam uneori, si pe care, ocazional, le alegem. Intuitia este un aducator de adevar si astfel, un aducator de schimbare si transformare. Atunci cand o ascultam, facem alegeri care in cele din urma ne sprijina astfel incat vietile noastre sa fie autentice si implinite.




Rinese

Simboluri pentru protectia spirituala

     Simbolurile sistematizează un concept sau o înșiruire de concepte și reprezintă chei de activare a energiilor universale, ce realizează conexiunea cu diferite entități de Lumină. Prin intermediul lor se deschid posibilitățile de vindecare, iubire, protecție, pace și comunicare, acestea acționând ca o interfață între lumea fizică și cea astrală. Cele mai cunoscute și folosite simboluri sunt simbolurile Reiki sau Karuna Reiki. Există însă și altele ce aparțin altor sisteme străvechi, alchimice, cabalistice, africane sau ale practicilor energetice New Age cu o încărcătură vibrațională foarte puternică.
     Dicționar de simboluri pentru protecția spirituală, ed. Trinity ne introduce în complexa lume a simbolurilor din diferite sisteme energetice orientale și moderne clasificând și explicând semnificația acestora. Detalierea simbolurilor este însoțită în unele cazuri și de explicația utilizării lor în diferite scopuri cum ar fi: purificarea, protecția, vindecarea, amplificarea puterii sau armonizarea.
Autorul dicționarului, Risvan Vlad Rusu este maestru în numeroase sisteme Reiki, maestru Qi Gong, practică terapii complementare prin masaj energetic, presopunctură, Tsubo și Shiatsu, principala sa specializare fiind Metafizica Chineză cu toate ramurile acesteia – BaZi, Feng Shui, Yi Jing, Mian Xiang și ZeRi – cu o practică de peste 12 ani în aceste domenii. Este, de asemenea, practicant al metodelor de eficientizare mentală și de manifestare prin intenție, metoda Silva și Mental Healing și membru în mai multe organizații de profil.
     Pentru utilizarea simbolurilor se precizează că este nevoie de o inițiere. Totuși, după aprofundarea experienței energetice lucrurile funcționează după principiile „aprinderii și stingerii luminii“ sau „intenției“, ceea ce înseamnă că până la un moment dat este nevoie de simboluri pentru a activa diferite energii, după care ele vor fi activate prin simpla intenție de a face ceva. „Dacă la început va trebui să aplicăm un anume simbol pentru a anihila o durere de cap, la un nivel avansat va fi suficient doar să dorim ca acea durere să dispară trimițând lumină.“
Sunt explicate meditația pe simbol, activarea simbolurilor, diversele moduri în care pot fi făcute și efectele acestora. Simbolurile Karuna Reiki sunt foarte detaliat prezentate într-o altă lucrare a autorului, Karuna.
     Printre simbolurile mai mult sau mai puțin cunoscute întâlnim și explicația simbolului străvechi al crucii, folosit cu mult timp înainte de a fi preluat de creștinism, reprezentând soarele și armonia contrariilor. Având o putere de protecție mare efectele utilizării sale sunt curățarea energiilor malefice, anihilarea unor programe din subconștient, putere de curățare a spațiilor, influențarea benefică a situațiilor, imprimarea voinței divine, captarea energiilor benefice. Mai aflăm, de exemplu, că binecunoscutul Abracadabra este un simbol antic alchimic folosit ca antidot pentru orice fel de boală și pentru accelerarea procesului de vindecare.
Găsim definiția hermetismului ca sistem de legi holistice ce guvernează universul și se manifestă în planurile material, mental și spiritual, flacăra argintiu-violetă a lui Saint Germain, simbolul egiptean – floarea vieții sau explicația mantrelor sacre OM, Gayatri sau Om Mani Padme Hum, precum și cuvântul ebraic Amin (Amen) adoptat de liturghia creștină la sfârșitul rugăciunii, ca suflu creator invocat pentru a o împlini.
     După spusele autorului, Dicționar de simboluri nu trebuie citit ca o enciclopedie, ci ca o carte ce îndeamnă la introspecție și meditație. Anumite simboluri au fost tratate pe scurt, deoarece fiecare simbol are o infinitate de fațete posibile, adevărata rațiune a utilizării simbolurilor trebuie descoperită de fiecare cititor în parte prin intermediul propriilor nevoi.




Rinese

Legea Gratiei Divine

  Atunci cand avem nevoie de ajutor ne rugam si Ingerii ne ajuta imediat astfel incat orice situatie prin care trecem sa se rezolve inspre binele nostru cel mai inalt.
  Ce facem atunci cand vrem sa ajutam pe cineva ? Nu avem dreptul de a trimite vindecarea altei persoane fara ca aceasta sa ceara sau sa permita acest lucru. Cand ne rugam pentru cei din jurul nostru facem un lucru minunat dar ….s-ar putea sa intervenim in karma lor si sa le preluam o parte din energii si asta ne poate afecta.
  Daca trimitem vindecare altor oameni fara ca ei sa ceara ajutor si sa-si invete lectiile spirituale pe care le au de invatat ,energia acelor situatii se poate intoarce asupra noastra si ne poate crea blocaje.     De exemplu,daca trimitem vindecare pentru o relatie conflictuala ii putem impiedica pe cei in disputa sa-si invete lectiile privind crearea armoniei..asta se poate sa ne aduca noua o lectie.
Legea Gratiei depaseste Legea Karmei,este legea spirituala care ne permite sa trimitem iubire,lumina si vindecare altor persoane fara ca acestea sa stie si sa ceara acest lucru.
  Atunci cand ne rugam sub legea Gratiei noi impiedicam orice consecinte karmice sau blocaje sa se intoarca impotriva noastra,tot ceea ce trebuie sa spunem la sfarsitul rugaciunilor este „sub legea gratiei"
  De exemplu (si veti face ceva minunat daca va veti ruga de fiecare data cand vedeti o ambulanta):
„ Va multumesc Fiinte Inalte de Lumina(sau Doamne,Ingeri,Iisus) pentru ca trimiteti Lumina,Iubire si Vindecare in aceasta situatie si tuturor celor implicati ,sub Legea Gratiei!”




Rinese

Importanta Apei

     Aproximativ 72% din corpul uman este H2O – apa in stare lichida. La fiecare 16 zile, aproximativ 100% din apa organismului este schimbata intr-un organism sanatos. Elementele grele, cum ar fi carbon, sodiu si potasiu iti pot ocupa organismul aproximativ 8-11 luni. De exemplu, calciu si fosforul din oase sunt inlocuite printr-o dinamica de cristalizare – dizolvare, care face ca oasele noastre sa fie inlocuite complet cu timpul.

     Inlocuirea atomica a altor organe poate fi estimata:
•Captuseala stomacului si intestinului la fiecare 4 zile;
•Gingiile sunt inlocuite la fiecare 2 saptamani;
•Pielea este inlocuita la fiecare 4 saptamani;
•Ficatul este inlocuit la fiecare 6 saptamani;
•Captuseala vaselor de sange este inlocuita la fiecare 6 luni;
•Inima este inlocuita la fiecare 6 luni;
•Celulele de suprafata implicate in procesul de digestie – de la nivelul cavitatii bucale, pana la nivelul intestinului gros – sunt inlocuite la fiecare 5 minute;

     Aceste date uimitoare au fost mai intai subliniate de catre Dr. Paul C. Aebersold in anul 1953 intr-o lucrare de referinta prezentata la Institutul Smithsonian, ce poarta denumirea “Radioisotopes – New Keys to Knowledge”.
     In aproximativ un an de zile din acest moment fiecare atom din corpul tau va fi schimbat. Nu exista nici macar un singur atom din corpul tau care se va afla acolo pentru totdeauna si exista o sansa de 100% ca alti oameni din istorie au fost detinatorii acelorasi atomi care formeaza organismul tau in prezent.
     La fel de fascinant este si faptul ca aproximativ 33% din greutatea organismului tau, nu esti chiar “tu”, ci este un conglomerat de bacterii, virusuri, paraziti si alti vizitatori. De fapt, in cazul bacteriilor, in comparatie cu celulele organismului tau, acestea formeaza un numar de 10 ori mai mare.
     Datele prezentante mai sus, ne lasa cu o intrebare filosofica foarte importanta: “Daca fiecare atom din corpul nostru este inlocuit in fiecare an, cine suntem noi, asta in cazul in care nu suntem celulele organismului si nici atomii care formeaza corpul nostru fizic?”.

     Apa - esenta vietii
  De fiecare data cand ne gandim mai profund la apa, trei elemente esentiale ne vin atunci in minte cu privire la ea. Apa este originea vietii, matricea din care toate se nasc si fara de care viata, asa cum o stim noi, ar apune, este elementul purificator de baza si, nu in ultimul rand, simbol al regenerarii, al renasterii la o noua viata.
  Fiecare epoca, fiecare stiinta, fiecare zona culturala si-a spus punctul sau de vedere cu privire la apa, dar in final, ca intr-un puzzle, imaginea obtinuta e coerenta. Medicina cauta sa aduca solutii practice. Vindecarea bolilor, imbunatatirea calitatii vietii sunt punctele ei de interes.
  Care este rolul ei in organism? Care sunt pierderile? Care este aportul optim? Care ar trebui sa fie calitatea ideala a apei pe care o consumam? Care este relatia dintre apa si sanatate sau boala? Sunt intrebari dintr-o poveste fara de sfarsit.
  Raspunsurile se remodeleaza cu fiecare clipa ce trece. Devenim mai intelepti, devine apa mai "inteleapta"? Cert e ca nu exista un raspuns general valabil. Raspunsurile sunt individuale si le aflam stabilind o relatie intima cu apa, fiind atenti la ea si la noi insine.

     Deshidratarea cronica
  Acum ne vom opri asupra unui singur aspect: deshidratarea, deoarece intereseaza mai mult ca oricand pe oamenii zilelor noastre. Datorita unui stil de viata dezordonat acestia uita sa se hidrateze corect. E de la sine inteles ca nu ne vom opri asupra acelei situatii care apare in mod acut ca urmare a unor pierderi mari de lichide. Aceasta e apanajul terapiei intensive. Vom cauta sa intelegem ce se petrece atunci cand oamenii nu reusesc sa aduca o cantitate suficienta de apa in organism, fara ca aceasta sa puna in pericol imediat resursele vitale. Este vorba de ceea ce unii numesc "deshidratare cronica".
  Fiecare functie a organismului are drept suport apa. In aceste mecanisme complicate care au loc in organism, apa nu are numai rolul de solvent, ci si rol reglator (rol atribuit de multe ori numai substantelor dizolvate). O greseala care s-a facut frecvent este faptul ca s-a urmarit doar identificarea substantelor raspunzatoare de aparitia unor afectiuni, netinandu-se cont de puterea reglatoare a apei. Variatiile in plus sau in minus ale apei sunt la fel de importante in declansarea unor tulburari, ca si cele ale celorlalte substante reglatoare.
  Cea mai frecventa situatie cu care ne intalnim este cea a unui consum insuficient de apa. Multi dintre contemporanii nostri nu consuma suficiente lichide sau cele consumate sunt de o calitate inferioara. Substante precum alcoolul, cofeina continute in multe dintre bauturi sunt ele insele o sursa de deshidratare. Apare gradat o scadere a senzatiei de sete, organismul se invata sa traiasca cu cantitti din ce in ce mai mici de apa, in felul acesta apare deshidratarea. Dr. Julian Whitaker remarca "Majoritatea dintre noi nu bem cantitatea de apa necesara, astfel ca noi functionam la un nivel scazut de deshidratare si suferim de o multime de boli ce rezulta de aici."
  Aportul scazut de apa induce cresterea secretiei de histamina pentru a permite unei cantitati mai mari de apa sa ajunga in zona deshidratata. Cand histamina traverseaza nervii, ea cauzeaza durere. Astfel deshidratarea produce durere ca prim semnal. Daca deshidratarea persista si nu e corectata in timp apare boala. Produsele chimice administrate pentru a inlatura durerea sau a celorlalte simptome asociate deshidratarii blocheaza mecanismele prin care organismul ne atentioneza, dar evident nu inlatura cauza (deshidratarea). Deshidratarea este, dupa cum afirma unii medici, una din cauzele importante ale sindroamelor dispeptice, problemelor articulare, astmului, alergiilor, hipercolesterolemiei, constipatiei, greturilor, problemelor menstruale, ale pielii si lista ar putea continua.
  Solutia este administrarea apei cu regularitate pentru prevenirea si tratarea acestor afectiuni. Simpla administrare a apei in cantitati corecte poate rezolva dezechilibrele usoare. Pentru afectiuni mai grave administrarea de apa va trebui insotita de metode auxiliare.
  Deshidratarea apare de regula in ani de zile, de multe ori debuteaza in copilarie. "Multi copii nu beau suficienta apa din cauza consumului de bauturi ce contin zahar. Acestea din urma nu sunt o sursa buna de hidratare si impiedica dezvoltarea sanatoasa a copiilor", afirma Dr. Donald K. Brown. Daca deshidratarea a aparut in ani nu ne putem astepta ca rehidratarea sa se produca imediat. Pentru ca rehidratarea sa se produca e necesar un consum regulat de apa si de lichide naturale, in cantitati adecvate. In tot acest timp se produce o reeducare a senzatiei de sete, o reobisnuire a organismului de a-si lua atata apa cat ii este necesar.
  Nevoia de apa zilnica este in medie de 1,5 - 2 l/zi (8-10 cani/zi). Un test simplu de a verifica daca ne hidratam corect este de a obseva orarul mictiunilor si aspectul urinii. Situatia normala o constituie o mictiune la 3-5 ore in timpul zilei, iar urina sa fie usor colorata. Daca urina apare la mai multe ore sau urina este intens colorata, e foarte probabil ca noi nu consumam suficiente lichide. Acest test nu este valabil pentru cei ce sufera de afectiuni urinare.
  Avem nevoie de un ritm al administrarii de apa. Ganditi-va ce s-ar intampla daca am bea toata cantitatea de apa necesara pentru o zi, seara. In culturism se recomanda sa bem apa in inghitituri mici pe toata durata unei zile. Fie ca acceptati sau nu aceasta propunere, evitati consumul de apa in timp ce mancati (cu exceptia situatiilor cand hrana e foarte uscata). Ideal ar fi sa consumati apa sau celelalte lichide cu o jumatate de ora inainte de masa si o jumatate de ora - o ora dupa masa.

     Ce fel de apa folosim?
  Intr-un raport OMS se precizeaza ca un miliard de oameni consuma o apa impura si cinci milioane de morti pe an sunt cauzate de consumul apei poluate. Cea mai buna apa de consum este apa de izvor din zonele nepoluate sau apa filtrata adecvat. Pentru ca nu intotdeauna avem acces la o asemenea sursa de apa va punem la indemana cateva metode de purificare si imbunatatire a calitatii apei.
  1. Se adauga cinci lingurite de suc proaspat de lamaie la un litru de apa.
  2. Se pune apa intr-o sticla iar aceasta se aseaza pe partea negativa (polul nord) ai unor magneti, timp de 3-4 ore. Acestia atrag elementele nocive si le dizolva.
  3. Puneti un cristal in prealabil purificat in apa, si tineti-l cateva ore.
  4. Se amesteca o lingurita de argila la un litru de apa, dupa care argila se lasa la decantat, apoi se consuma apa astfel purificata.
  5. Lasati apa timp de 24 de ore in punctul focar benefic al unei piramide intr-un loc umbros si racoros inainte de a o bea sau a o folosi la gatit.

     Rehidratarea
  Indiferent de apa pe care o folosim nu trebuie sa uitam o idee esentiala: rehidratarea se face gradat si cu atentie. E necesar sa recunoastem indicatorii particulari ai setei asa cum se manifesta in cazul fiecaruia dintre noi. Nu toata lumea e la fel. Datorita adaptarii la nivele din ce in ce mai mici de lichid, corpul nu mai raspunde intotdeauna prin aparitia senzatiei de sete. In loc de asta, unii dintre noi constata oboseala, altii incetosarea vederii, a mintii, greata, dureri de cap, uscaciunea gurii, aciditate gastrica etc., simptome ce se remit aproape imediat dupa ce consumam apa.
  E un exercitiu de atentie in care invatam ce se petrece cu propriul corp atunci cand devenim deshidratati. Apa inseamna viata si tocmai de aceea e necesar sa bem o apa buna, intr-un mod cat mai constient.



Rinese

Ordinul Cavalerilor Templieri


     Considerati, mai ales dupa disparitia lor terifianta, unul dintre cele mai enigmatice ordine calugaresti si permanent obiect de studiu pentru istorici, cavalerii templieri au devenit, odata cu publicarea romanelor lui Dan Brown, un fenomen de masa, fiindu-le dedicata o intreaga literatura, de mai buna sau mai slaba calitate, literatura devorata, efectiv, de catre opinia publica. S-a scris foarte mult si despre legendarele lor comori, disparute fara urma, odata cu uciderea majoritatii membrilor acestui ordin, in Franta secolului XIV. O posibila pista pentru depistarea acestor fabuloase tezaure ar putea-o oferi un modest sat belgian, legat, in mod straniu, nu doar de numele Templierilor ci si de cel al lui Michel de Nostradamus…

     Abatia de la Orval, in Ardenii belgieni, reprezinta cu siguranta un loc enigmatic. Manastirea, apartinand ordinului cistercienilor, exista si astazi, dar ceea ce ii intereseaza pe pasionatii de mistere sunt ruinele vechii manastiri, construite candva pe aceste locuri si considerate astazi „monument istoric”. Numele „Orval” inseamna „valea aurului”. Se pare ca Nostradamus ar fi scris o serie de profetii ale sale aici si este posibil ca tot aici sa se gaseasca, ascunse, doua dintre cele mai faimoase si mai controversate comori din istoria omenirii: cea a Cavalerilor Templieri si cea a regelui francez Ludovic XVI.

     In best-seller-ul lor, „Sangele sacru si sfantul potir”, editat si in Romania, autorii britanici Baigent, Leigh si Lincoln afirma ca in 1070, cu 29 de ani inainte de prima cruciada, mai multi calugari din Calabria, sudul Italiei, au sosit in muntii Ardeni, spre a se stabili pe o proprietate ce apartinea nobilului Geoffrey de Bouillon. Calugarii erau condusi de un anume Ursus, care, potrivit asa-numitelor „documente ale Prioriei”, avea legaturi de rudenie cu familia regala merovingiana cu alte cuvinte, asa cum cred unii istorici si iubitori ai misterelor, cu presupusii descendenti ai lui Iisus Hristos. Calugarii au fost bine primiti de contele Arnould de Chiny si de matusa lui Geoffrey, Mathilda de Toscania, ducesa de Lorena. De la aceasta, ei au primit bucata de pamant cunoscuta astazi drept Orval.

     O legenda locala confera intemeierii manastirii o aura deosebita, punand-o pe seama unui gest de gratitudine. Mathilda, fiind vaduva, isi pierduse, se spunea, verigheta de aur, care-i cazuse intr-o fantana sapata intre coline, la Orval. Femeia s-a rugat cu asiduitate la Dumnezeu si prin minune, un peste a iesit din apa, tinand in gura inelul aurit. „Cu adevarat, a exclamat atunci Mathilda, aceasta este valea de aur – Val d’Or. Fantana respectiva exista si astazi, pe locul unde ducesa a intemeiat o manastire. La sfarsitul secolului XIX abatele Berenger Sauniere, de la Rennes-le-Chateau a descoperit „ceva” in interiorul cimitirului local, care i-a permit sa faca ulterior cheltuieli extravagante, desi veniturile sale erau mai mult decat modeste. Revenind la calugarii care au intemeiat manastirea de la Orval, sa spunem ca unul dintre ei, Petru Hermitul, tutorele lui Geoffrey, a fost cel care, alaturi de Papa Urban II a propovaduit necesitatea unei cruciade, spre a recuceri Sfantul Mormant si Tara Sfanta, din mainile musulmanilor. In 1108, calugarii de la Orval dispar in mod misterios, fara ca nimeni sa mai poata da vreodata de urma lor.

     In 1131, Orval a devenit unul dintre fiefurile detinute de Bernard de Clairvaux, cel ce a scris codul de conduita al Cavalerilor Templieri. El a incredintat reconstructia manastirii de aici abatiei Trois-Fontaines, din regiunea Champagne si timp de cinci secole, calugarii cistercieni de la Orval au dus o viata linistita, fara sa iasa in evidenta prin nimic, desi abatia a prosperat. In 1605, Bernard de Montgaillard, nascut in sudul Frantei, a reusit sa impuna alegerea sa ca abate, la insistentele arhiducelui Albert si ale sotiei acestuia, Isabelle. El a refacut cladirile manastiresti, a reformat constitutia comunitatii si a sporit vigoarea economica a institutiei. Ultima sa dorinta a fost de a fi ingropat la picioarele scarii ce duce din dormitoarele calugarilor catre biserica, astfel incat zilnic picioarele fratilor ce mergeau la slujba sa calce pe el si sa se roage pentru sufletul sau.

     In timpul Revolutiei Franceze, manastirea a trait vremuri tulburi si pe 23 iunie 1793, trupele generalului Loison au jefuit-o si au ars-o pana-n temelii, alungandu-i pe calugari, care si-au gasit refugiu tocmai in Luxemburg. Pentru mai bine de un secol, zidurile ruinate ale fostei manastiri au fost brazdate de intemperii dar si de cautatorii de comori, convinsi ca in pamant sunt ascunse, de secole, bogatii de nemasurat. Fervorarea generalului Loison si a vanatorilor de comori a fost provocata de zvonurile privind existenta unei comori regale, aflate pe domeniul Orval. In primavara lui 1791, regele Ludovic XVI era prizonier in propria sa tara, in vreme ce sotia sa, Maria Antoaneta, ii cerea disperata ajutor, prin intermediul unor scrisori cifrate, fratelui sau, imparatul Austriei. Dar mesajele au fost interceptate si codul secret descoperit. Generalul regalist de Bouille a cautat refugiu familiei regale in fortareata de la Montmedy, in nord-estul Frantei. In caz de pericol, regele putea trece frontiera cu Tarile de Jos, aflate in stapanire austriaca, sau gasi refugiu in apropiata abatie de la Orval.

     Faimosul Nostradamus ar fi profetit, se pare, fuga regala, in catrenul 20, centuria 9, unde vorbeste despre sosirea, la caderea noptii, a doua capete incoronate, prin padurea din Reims, spre Orval. La Varennes, scrie el, un Capet va fi prins si vor urma apoi „furtuna, foc, sange si fier” – regele sfarsind pe esafod, sub securea calaului. Se pare insa ca, inainte de a fi prins, regele incredintase tezaurul sau unui frizer de la curte, pe nume Leonard, spre a-l duce in siguranta la abatia Orval. Leonard a ajuns aici si probabil a incredintat cufarul plin de aur si de bijuterii calugarilor locali, inainte de a disparea si el, in iuresul Revolutiei…

     Baigent, Leigh si Lincoln au sustinut ca, aflat la Orval, marele profet Nostradamus ar fi descoperit invataturile tainice legate de Prioria Sionului, studiind o carte straveche, din care si-a inspirat propriile lucrari. Cartea respectiva fusese daruita abatelui manastirii locale de catre Mathilda, matusa lui Geoffrey de Bouillon. Exista trei catrene care pot fi lesne interpretate ca vorbind despre o comoara la Orval. Catrenul 27, centuria 1, se refera la o comoara care a fost stransa, timp de multe secole, si ascunsa sub un stejar secular, lovit de trasnet. Cand comoara va fi gasita, un om va trebui sa moara, strapuns prin ochi cu o sulita.

     Potrivit unei legende locale, Nostradamus obisnuia adesea sa-si petreaca clipele de ragaz sub coroana bogata a unui stejar aflat in curtea manastirii. Copacul a fost lovit de fulger dar in locul sau a crescut un alt stejar, care mai exista si astazi. Dar comoara ar putea fi gasita – daca nu cumva ea a fost impartita deliberat in mai multe parti – si cu ajutorul catrenului 66, centuria 8, care mentioneaza posibilitatea descoperirii, cu ajutorul unei lampi, a „inscriptiei D.M., pe peretele unei pesteri stravechi, aflate nu departe de manastire. Singurul loc care pare sa corespunda acestei descrieri ar putea fi mormantul unde a fost depus trupul neinsufletit al straniului personaj care a fost Bernard De Montgaillard.




Rinese