marți, 24 martie 2015

BUNA VESTIRE

   Romanii sarbatoresc ziua in care Fecioara Maria a aflat ca il va naste pe Iisus. Ce sa nu faca credinciosii

   BUNA VESTIRE. BUNA VESTIRE sau Blagovestenia, ziua in care Fecioara Maria a primit vestea ca-l va naste pe Iisus, este sarbatorita miercuri, fiind prima din postul Pastelui in care este dezlegare la peste.

   BUNA VESTIRE. Totodata, estesi ziua in care, potrivit traditiei, oamenii nu trebuie sa se certe, pentru a nu avea necazuri tot anul.BUNA VESTIRE este o sarbatoare cu data fixa, 25 martie, de la care pana la Craciun, cand Fecioara Maria l-a nascut pe Iisus, sunt exact noua luni.

   In ziua de BUNA VESTIRE este marcat momentul in care Fecioara Maria din Nazaret, crescuta in templu pana la 15 ani si apoi data in tutela lui Iosif, caci parintii ei murisera, a fost aleasa de Dumnezeu sa-l nasca pe fiul sau si a primit instiintare prin Arhanghelul Gavriil, sarbatorit pe 26 martie. Locul unde se crede ca Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Iisus este in prezent ocupat de o impunatoare biserica, BUNA VESTIRE din Nazaret. Aceasta este o biserica catolica moderna, construita pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.

   In aceasta biserica se afla o grota, ce poate fi vizitata de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost instiintata de Arhanghelul Gavriil ca il va naste pe Mantuitor. Biserica este decorata cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de catre comunitati crestine din intreaga lume, inclusiv din Romania. BUNA VESTIREeste sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi a saptamanii ar cadea aceasta. In unele biserici, in aceasta zi se ajuneaza pana la ora 17.00, cand are loc Sfanta Liturghie. Apoi, crestinii, care nu au mancat si s-au spovedit, se impartasesc, dupa care mananca peste, impreuna cu toata comunitatea bisericii.

   De BUNA VESTIRE se crede ca sosesc randunelele, iar cucul canta prima oara in an, de aceea sarbatorii i se mai spune si Ziua Cucului. Cucul anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Cei care nu indeplinesc aceste conditii, nu vor beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma. Daca primul cantec al cucului este auzit pe stomacul gol, in partea stanga sau in spatele omului, este semn de rau augur.

   Pe de alta parte, conform obiceiului, de BUNA VESTIRE flacaii si fetele il intreabau pe cuc lucruri care ii interesau, precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ Pan' m-oi insura (marita)?". Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare. Traditia mai spune ca, in aceasta zi, oamenii nu au voie sa se certe, pentru ca altfel vor avea necazuri tot anul.De BUNA VESTIRE, este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare, ca hrana pentru ingeri. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se "amenintau" cu toporul si se stropeau cu tuica. In Bucovina, nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi din ele pui cu doua capete si patru picioare. Tot de BUNA VESTIRE, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc.

   Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de BUNA VESTIRE se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.



Rinese

TARHONUL - Planta care poate înlocui sarea în mâncare. Ideală pentru hipertensivi și armă anti-cancer

   Tarhonul e ideal în special pentru persoanele care nu au voie să mănânce sărat. Acesta are un gust puternic, asemănător cu anasonul şi uşor amărui, drept pentru care dă un gust aparte mâncărurilor. Astfel, el poate fi folosit cu încredere de cardiaci și de persoanele care au tensiune oscilantă.

   Ideal e ca frunzele de tarhon să fie consumate proaspete, fie în stare crudă, fie în mâncăruri, întrucât acesta se poate recolta şi se găseşte în pieţe până toamna târziu. Pentru anotimpul rece însă, frunzele se pot păstra uscate şi mărunţite, dar cel mai bine puse în oţet, căci în acest fel îşi păstrează aroma, iar zeama scursă se poate folosi pentru salate.

   Tarhonul poate fi consumat și sub formă de infuzie: se fierbe apa, apoi se adaugă o linguriță de tarhon la o cană de 250 de mililitri de apă. Cana se acoperă, se lasă timp de zece minute, după care se bea. Specialiștii recomandă consumarea a cel puțin o cană cu ceai de tarhon zilnic.

   Tarhonul ajută și la absorbția gazelor și poate ameliora durerile de dinți pana ajungeți la medic. Efectele benefice sale nu se opresc însă aici. Tarhonul vă ajută să vă relaxați și luptă împotriva oboselii.

   Este, de asemenea util la producerea bilei de către ficat, ceea ce ajută digestia și mărește viteza cu care se elimină toxinele din corp.

   Luptă cu cancerul
 Tarhonul este şi un preţios aliat în lupta anticancer. Iată cum trebuie să procedaţi în acest caz: daţi prin maşina de tocat sau puneţi la blender trei pumni cu tarhon proaspăt. Apoi stoarceţi bine planta printr-un tifon şi beţi imediat sucul obţinut. De preferat să faceţi acest lucru dimineaţa, pe stomacul gol. Sucul poate fi conservat vreme de 12 ore la frigider, însă perioadele ce depăşesc acest interval de timp fac ca planta să nu mai aibă efectul scontat. Atenţie însă! Pentru a avea rezultate bune, cura trebuie ţinută minimum o lună.



Rinese

MODURI PRIN CARE TE ELIBEREZI DE ENERGIA NEGATIVA

   Te-ai gandit vreodata ca poti sa te eliberezi complet de orice energie negativa astfel incat sa-ti continui ziua cu forte proaspete?
Chiar poti. Ai aceasta abilitate de a-ti curata corpul si casa de energie negativa facand doar cateva lucruri simple.Eu folosesc toate aceste lucruri, pe care vi le voi impartasi , zi de zi sau saptamanal ,depinde cum ma simt.
De-a lungul anilor am invatat multe despre mine- de fapt,mi-am transformat viata.Am ajuns sa stiu ce ma defineste si cine sunt. O trasatura de baza este ca am un caracter foarte grijuliu si sensibil. Aceasta sensibilitate imi permite sa fiu foarte intuitiva, plina de compasiune si intelegere pentru ceilalti, dar in acelasi timp,daca nu ma protejez pot absorbi energiile lor,atat cele negative cat si pozitive.
La fel cum musculitzele sunt atrase de o sursa de lumina in intuneric asa energiile joase vor fi atrase de Lumina. Ea vrea sa fie transformata. Deci ,cu cat veti fi mai aproape de Lumina cu atat mai multa energie negativa va veni in preajma voastra.
   Fara protectie,negativitatea te poate lovi si iti poate fura fericirea.Nimeni nu este imun. Asta iti poate aduce depresie,anxietate sau alte afectiuni mentale si fizice.
Curatandu-ti energia constant este o modalitate buna de a-ti pastra energiile intacte.Ce vreau sa va spun este ca de fiecare data cand intrati in contact cu oamenii sau sunteti intr-o multime voi faceti schimb de energie,fie ca vreti ,fie ca nu vreti asta,fara sa fiti constienti.
Este foarte important ca regulat sa va curatati energiile de ceea ce nu va apartine.
Iata cateva lucruri pe care eu le fac personal si le consider eficiente pentru a ma curata de energiile care nu imi apartin:

   IESITI LA AER SI LA LUMINA SOLARA
Aerul proaspat si soarele au puteri incredibile de curatare. Energia naturii intotdeauna ne va face sa ne simtim ca noi. Daca vremea va permite deschide-ti ferestrele sau iesiti afara ,la o plimbare.
Inspirati si expirati profund,vizualizati cu ochii mintii cum expirati Iubire,lumina,pozitivitate si cum expirati negativitatea . Vedeti-o ca pe un fum care iese din corpul vostru….
Repetati pana simtiti ca sunteti curati energetic.
   ARDETI SALVIE SAU TAMAIE
Tamaierea este un obicei stravechi.Setati intentia dorita- sa fiti voi curatati ,casa si cei dragi voua si ardeti apoi putina tamaie,lasati fumul sa impregneze fiecare incapere apoi deschideti geamul pentru a iesi energiile negative.
   APRINDETI O LAMPA DE SARE
Multi dintre dvstra cred ca aveti o lampa de sare dar nu stiu cati sunteti constienti de puterea ei vindecatoare!
Sarea este un cristal si lampa dvstra va functiona ca un cristal imens. Se crede ca rocile de sare de Himalaya transfera ionii negativi in aer.
Frumusetea si linistea oferite de o lampa de sare va ajuta sa va focusati pe energiile pozitive in timp ce va vindecati mental si fizic.
Puneti sare in toate colturile casei, de-a lungul pragurilor ,pe marginea ferestrelor si a usilor astfel incat sa impiedicati energiile negative sa va patrunda in case.
   FACETI O BAIE VINDECATOARE
Este favorita mea! Dupa o asemenea baie ma simt curata energetic,odihnita si centrata in Fiinta mea.O folosesc si de fiecare data cand ma doare ceva.
Umplu cada si pun in apa cateva linguri de bicarbonat de sodiu (se gaseste in supermarket la raionul cu produse vrac,este foarte ieftin),cateva linguri de sare de mare si cate 10 picaturi din uleiurile esentiale de lavanda,tea tree si tamaie.(toate se gasesc la plafar).
Puteti sa dublati cantitatile sau sa va creati propria reteta dar nu renuntati la sare si la uleiul esential de tamaie.Le consider esentiale pentru aceasta baie.
Aceasta baie va detoxifica energiile dar si intregul corp, daca o faceti suficient de calda incat sa stati in ea 20 de minute (caci apa se raceste in timp) corpul va elimina toate toxinele prin piele.
Aceasta apa datorita bicarbonatului de sodiu are o alcalinitate foarte mare dar este si remineralizanta datorita sarii de mare (sarea este un cristal dar este formata din 2 ioni ,unul pozitiv si unul negativ,de aceea este atat de eficienta in curatarea energiilor.)
Ceea ce este important dupa aceasta baie e ca trebuie sa va spalati corpul si parul foarte bine astfel incat toxinele eliminate sa nu fie resorbite iar prin piele.
Indiferent ca ati absorbit sau nu energii negative aceasta baie este vindecatoare facuta din cand in cand. Incercati-o si va deveni un obicei plin de binefacere!
   STROPITI-VA CU APA SFINTITA
Ca sunteti credinciosi sau nu ,adevarul este ca apa sfintita „este sfanta” cand e vorba de energii negative.
Aceasta functioneaza bine pentru ca apa este solventul universal pentru murdarie, se dizolva in ea compusi chimici,fizici si energetici.
Puteti lua apa sfintita de la orice biserica sau manastire sau va puteti face voi una daca credeti ca aveti aceasta abilitate.
O puteti face in felul urmator: incepeti cu a pune apa pura intr-un recipient deschis ,fara dop,tineti-l la soare timp de cateva ore . Puteti infuza apa cu frunze de busuioc sfant,esente de flori sau uleiuri esentiale (salvie,tamaie 1-2 picaturi)
Tineti-va mainile deasupra apei si rugati-va :
„Tata Ceresc, te rog sa infuzezi aceasta apa cu Lumina,Iubirea si Energia ta vindecatoare. Multumesc Inger al apei ca binecuvantezi aceasta apa astfel incat oricine bea si este stropit cu ea este curatat,protejat si vindecat!
Multumesc pentru aceasta apa sfintita,amin!”
Faceti semnul crucii de 3 ori peste ea,apa este ideala pentru baut (dar eliminati din reteta uleiurile esentiale care nu sunt pt uz intern).
Odata ce aceasta apa este gata o puteti pune intr-o sticluta cu pulverizator si stropiti-va cu ea dar si casa si pe cei dragi.

Aceste sfaturi sunt perfecte pentru a va curata de energiile negative dar cea mai buna cale de protectie este cea facuta dimineatza si seara. Il puteti ruga pe Iisus sau pe Arh Mihail sa va curete si sa va faca o protectie sau vizualizati cu ochii mintii cum sunteti inconjurati cu un balon de energie albastru violet,alb sau in culoarea plumbului (sau cu toate trei).
Cheia este sa credeti in protectie si sa o cereti caci fara sa faceti acest lucru veti fi vanati continuu de energii negative.Daca simtiti ca acum treceti prin situatii care va preocupa cereti protectie suplimentara si asa va fi.
Veti fi inconjurati de Ingeri care va vor infuza permanent energie vindecatoare ,pace si lumina in timp ce nu vor lasa nici o energie din afara sa va atace.



Rinese

ZECE sfaturi despre sanatate si despre viata oferite de un calugar Shaolin

   Majoritatea oamenilor sunt de acord ca sanatatea este cea mai de pret, dar cati dintre oameni traiesc in conformitate cu aceasta credinta? Cu scopul de a ne deschide orizonturile catre un alt mod prin care ne putem mentine starea de santate, am tradus cateva din sfaturile oferite in cartea “Shaolin Classics”, scrisa de un calugar, un maestru de arte martiale si un fost carturar. Acesta ne ofera sfaturi cu privire la mentinerea starii noastre de sanatate, sfaturi pretioase care ne vor ajuta sa ne mentinem tineretea si frumusetea interioara. Iata zece sfaturi din partea unui calugar Shaolin care te pot ajuta sa-ti mentii tinerea:

  
   10. Nu este necesar sa gandesti prea mult. Gandirea iti consuma o mare parte din energia interioara si grabeste procesul de imbatranire.

   9. Nu este necesar sa vorbesti prea mult. Majoritatea oamenilor fie vorbesc fie fac. Mai bine sa faci.

   8. Atunci cand lucrezi, ofera intreaga atentie activitatii tale, apoi, pentru zece minute fa pauza. Atunci cand atentia ta este concentrata asupra unui lucru pentru prea mult timp, iti poate fi afectata sanatatea ochilor, sanatatea organelor interne si pacea interioara.

   7. Atunci cand esti fericit, este necesar sa iti controlezi fericirea. In cazul in care pierzi controlul asupra acestor stari pozitive, energia interioara a plamanilor tai poate fi afectata.

   6. Nu te ingrijora prea mult si nu te lasa prea des prada nervilor deoarece iti vor fi afectate ficatul si sistemul digestiv.

   5. Atunci cand mananci, nu exagera. Asigura-te ca termini de mancat inainte sa apara senzatia de satietate pentru a nu-ti fi afectata sanatatea splinei. Atunci cand iti este foame putin, mananca putin.

   4. Atunci cand faci un lucru, nu te grabi prea mult, gaseste-ti calmul. Amintiti-va zicala “Grabeste-te incet si vei ajunge in curand.”

   3. Daca esti adeptul exercitiilor fizice si neglijezi practicarea Qigong, in curand iti vei pierde echilibrul interior si vei deveni nerabdator in viata de zi cu zi. Iti vei pierde energia Yin din organism. Exercitiile Qigong te vor ajuta sa echilibrezi cele doua energii.

   2. Daca nu esti adeptul exercitiilor fizice, mediteaza sau mergi la o plimbare.

   1. Shaolin Kung Fu iti ofera totul. Scopul antrenamentelor este acela de a echilibra energiile Yin si Yang.




Rinese

CINCI ETAPE SPIRITUALE PRIN CARE TRECE MINTEA UMANA IN DECURSUL VIETII

  Lumea exterioara este aceasi cu lumea interioara, deoarece totul este de fapt in mintea ta. „Markata”, asa cum este cunoscuta mintea umana in traditia yoga, este epicentrul sufletului tau. Mintea, in traditia yoga este asemanata cu o maimuta care se afla intr-o stare de ratacire continua. Importanta cunoasterii acestor cinci etape este fundamentala, mai ales in situatiile dificile ale vietii noastre. Astfel, vom cunoaste care este cursul de actiune care este necesar sa-l urmam pentru a avansa catre cealalta etapa. Iata cele CINCI etape spirituale prin care trece mintea umana in decursul vietii:
     1. Kshipta (Ratacire)
  Atunci cand mintea ta se afla in aceasta stare, este asemenea unui pendul. Nu este capabila de a ajunge la o anumita stare de repaos. Datorita acestei rataciri a mintii, anxietatea te urmareste la tot pasul. Realitatea ta este opaca datorita concentrarii dificile de care dispui. Atentia ta fluctueaza si se afla intr-o continua schimbare. Aceasta stare se datoreaza coliziunii dintre mai multe ganduri. In aceasta stare, este necesar sa accepti nelinistea mintii si sa o lasi sa se limpezeasca de la sine fara propria ta interventie. Acesta este cel mai joasa stare a mintii tale. Detasamentul constient este cheia prin care iti poti linisti mintea in aceasta stare.

     2. Mudha (Cu capul in nori, indragostit, uituc)
  Aceasta este starea mintii tale atunci cand esti extrem de nervos sau atunci cand traiesti experienta unor emotii negative. Aceasta stare de distragere a atentie se datoreaza unei anumite forme de atasament, a lacomiei sau a unui sentiment de ura pastrat in sufletul tau. Fluxul de energie este blocat. Mintea ta este plictisitoare si uituca. Este necesara o ordonare corecta a gandurilor pentru ca aceasta sa functioneze la o capacitate mai puternica.

     3. Vikshipta (mintea distrasa)
  In aceasta stare, mintea este distrasa, dar spre deosebire de Modha, apar scurte momente de liniste. Mintea se confrunta cu un lant de ganduri contradictorii. Aceasta stare, spune Advaita Vedanta in cartea sa “Tattva vaisaradi”, este o boala a mintii produsa de o afectiune, de o adversiune sau de lacomie. In cazul in care mintea ta se afla in aceasta stare, este necesar sa nu petreci foarte mult timp blocat aici, deoarece aceasta stare iti otraveste mintea cu pesimism. In aceasta stare, mintea ta poate fi foarte usor influentata si manipulata.. In aceasta stare te confrunti cu indoiala de sine, cu agonia si cu frica, lumea extrioara cu cea interioara aflandu-se intr-un conflict continuu. Este necesar sa urmezi anumiti pasi pentru a-ti purifica aceasta stare de spirit. Introspectia si cunoasterea de sine sunt doua aspecte necesare in cadrul acestui proces de purificare.

     4. Ekagra (Concentrare, Cunoastere)
  Ekagra – inseamna ca mintea a atins starea de concetrare, iar persoana este pe deplin prezenta moment de moment, neafectata de factori exteriori. Spre deosebire de Vikshipta, concetrarea nu este fortata, ea apare in mod natural. In aceasta stare de spirit, te poti conecta cu sinele tau superior spiritual, deoarece mintea este pe deplin concentrata si capabila sa aleaga calea pasnica.
  In aceasta stare, ai o cunoastere aprofundata a realitatii si un control mult mai mare asupra propriilor tale ganduri. Mintea este linistita si plina de energie.

     5. Niruddha (realizarea finala)
  In aceasta stare, mintea ta se afla intr-o liniste completa si trece printr-o serie de realizari. Atunci cand mintea este stapanita, aceasta este lipsita de ganduri. Astfel, inveti sa te ridici deasupra mintii si sa devii inteligent din punct de vedere spiritual. Aceasta este cea mai de dorit stare a mintii, starea calma si linistita. Respiratia este sub control iar mintea se afla in propria sa expeditie, fiecare gand fiind recunoscut ca fiind ceea ce este – un simplu gand.



Rinese

Anusul castorului utilizat ca „aroma naturala” in hrana ta

   Da, este adevarat. Milioane de oameni de pe tot globul mananca „fund de castor” si nici macar nu stiu ca ei consuma asa ceva.
   Este vorba de o substanta numita „castoreum”, care este produsa de saculeti glandulari din anusul animalului. Pentru un castor, aceasta substanta ca o mazga maronie este utilizata pentru a-si marca teritoriul, dar pentru noi, oamenii, este utilizata ca aditiv adesea etichetat „aroma naturala” in alimentele pe care le mancam – vanilie, capsuni, si zmeura fiind cele mai comune.
   De ce este utilizat castoreum-ul?

   Cea mai notabila caracteristica a sa (dupa ce este procesat) este mirosul de castoreum. In loc de a mirosi oribil, cum s-ar astepta majoritatea oamenilor de la o secretie produsa anal, are o mireasma placuta, ceea ce se presupune ca il face un candidat perfect pentru aromatizarea hranei si a altor produse.

   Intrebarea pe care multi oameni si-o pun ar fi „cine este acela cu mintea intreaga care a facut de fapt aceasta ciudata descoperire?”

   O alta industrie care utilizeaza castoreum-ul este “lumea miresmelor”. Timp de zeci de ani, fabricile de parfum au utilizat substanta pentru a face diferite tipuri de mirosuri. Aceste secretii anale contin circa 24 molecule diferite, dintre care multe actioneaza ca feromoni naturali. De la parfumuri la odorizante, saculetii castorului sunt destul de versatili in cadrul industriei parfumurilor.

  Unele dintre cele mai cuoscute parfumuri in care se foloseste aceasta substanta sunt: Emeraude, Chanel Antaeus, Cuir de Russie, Magie Noire, Lancôme Caractère, Hechter Madame, Givenchy III sau Shalimar

   Oare ce sentiment trebuie sa te cuprinda cand stii ca te-ai parfumat cu secretii din fundul unui castor??!!
Este naturala?

   Desigur ca este naturala, dar „a fi naturala” o face normala pentru utilizare sau consum?

   Multe substante dezgustatoare sunt considerate naturale, totusi a le manca s-ar putea sa nu fie cea mai buna idee. Actul de a eticheta ceva atat de vulgar si dezgustator ca fiind „aroma naturala” ar trebui sa fie ilegal in ochii multor oameni, dar din punctul de vedere al institutiile responsabile, acest lucru este perfect normal de natural.

   Faptul ca secretiile anale de la un castor iau locul unei capsuni in ceva precum inghetata de capsuni nu prea pare sa fie un proces eficient. De ce sa depui efort pentru a colecta „secretiile anale”, cand o capsuna este mult mai usor de cules?

   Industria alimentara insa este o treaba incalcita si greu de descurcat, si va continua sa zapaceasca mintile multora pe chestiuni exact precum aceasta. Foarte asemanator cu multi alti aditivi care au creat ingrijorare de-a lungul anilor (aspartam, siropul concentrat de fructoza si colorantii alimentari), castoreum-ul se dovedeste a fi exact la fel de indoielnic.

   Etichetarea inselatoare este cea care pare sa fie radacina problemei. In loc de a declara ceea ce este cu adevarat castoreum-ul, s-a permis sa fie etichetat ca ceva care suna placut si sanatos.
Ca si cu multi aditivi indoielnici de pe piata alimentara de astazi, puterea sta in oameni. Citeste etichetele cu atentie, daca doresti sa scoti aceste tipuri de ingrediente din dieta ta.

   In ce priveste alimentele si bauturile, aceasta substanta se regaseste din plin in special in dulciurile cu aroma de vanilie (inghetata, prajuturi, bomboane) dar si in celebrul schnapps aromat suedez.



Rinese

Tot ce nu ai fi vrut sa stii despre vanilie

     Putini sunt cei carora le place sa gateasca si care sa nu fie mari iubitori de vanilie. Pentru prajituri, acestia, isi pot cumpara extract artificial de vanilie, extract natural de vanilie, sau isi pot face singuri extractul (aveti reteta mai jos)! In plus, exista tone de produse cu aroma de vanilie. Cu toate acestea, majoritatea dintre aceste produse aromate si gustoase nu folosesc extract natural de vanilie. Si cand spun “extract natural din vanilie” ma refer la esenta sau aroma extrase direct din pastaia de vanilie. Este important de subliniat pentru ca (desi greu de crezut!) extractul natural din vanilie nu provine neaparat doar de la pastaia de vanilie! De ce? Intrebarea aduce in prim plan primul lucru pe care nu ati fi dorit sa-l stiti despre vanilie:

     1. Dilema cererii de pastai de vanilie
  Substanta principala din componenta vaniliei care ii da acea aroma placuta este vanilina. Din pacate, este foarte greu de satisfacut intreaga cerere doar din pastaile de vanilie (NYT 2002, Huffington Post 2012), ceea ce explica in mare parte si costurile ridicate ale vaniliei naturale. Procesul de productie a pastailor de vanilie dureaza 5-6 ani, in plus trebuie polenizate manual, si aceste fructe mici si dragalase (da, sunt de fapt, niste fructe!) trebuie culese manual! Uf! Dupa toate astea, e de inteles ca pastaile sunt scumpe, iar costurile ridicate si cererea mare justifica din plin existenta unor surse alternative pentru una din aromele noastre preferate.
Deci de unde provin alternativele pentru aroma de vanilie? Iata cele mai interesante surse despre care nu ati fi vrut sa stiti:
     2. Aroma si mirosul de vanilie din balega de vaca
  Vanilina folosita pentru arome sau esente poate proveni din lignina din balega de vaca! Da, ati citit bine. BALEGA DE VACA! De fapt, cercetatorul japonez Mayu Yamamoto, a castigat un premiu Ig Nobel pentru aceste cercetari in 2007. Procesul poate parea dizgratios, dar este important de luat in calcul faptul ca daca aceasta sursa de vanilina se raspandeste, va reduce emisiile cu efect de sera eliberate de balega de vaca. Fiind in aceeasi masura si vegan si chimist al mediului, imi este greu sa aleg, dar inclin totusi spre reducerea gazului de sera. Pana la urma, orice poate afecta pozitiv mediul va avea un impact pozitiv si asupra animalelor.
     3. Aroma de vanilie din posterior de castor
  Aceasta este una dintre preferatele mele, sau cel mai putin preferate, depinde cum vreti sa o luati. Aromele de vanilie provin din castoreum. Cele mai cunoscute articole descriu castoreum ca fiind substanta vascoasa eliberata din pungile posterioare (similar cu glandele anale) ale castorului. Desigur ca asta nu este tot. Castoreum se extrage atat din substanta secretata, cat si din excrementele uscate de castor! Acest atat de putin apetisant produs nu este folosit numai pentru aroma de vanilie, dar si pentru aromele de zmeura si capsuni. Veganii ar fi interesati sa afle ca acest extract este etichetat drept “arome naturale”  pe cele mai multe dintre listele cu ingrediente.
     Alte extracte artificiale de vanilie:
  Cea mai multa aroma de vanilina artificiala provine din doua surse:
-lignina
-guaiacol

  Lignina este o componenta celulara importanta a plantelor, si este de obicei extrasa chimic din lemn si derivatele de hartie. Asa cum am mentionat anterior, se gaseste si in balega de vaca, ceea ce pare logic avand in vedere ca are o alimentatie pe baza de plante. Guaiacolul este un produs derivat obtinuti in urma arderii ligninului din lemn. Sunt multe informatii eronate despre guaicol in multe articole despre alimente. Da, este un precursor al petrolului, dar ramane un produs natural, nu este un produs derivat din petrol.
Vanilina mai poate proveni si din:
glicocide din seva de pin, care a fost prima metoda de extragere a aromei de vanilie, descoperita in 1874
eugenol, care este un extract de ulei esential din cuisoare, nucsoara, scortisoara, busuioc si dafin
Cateva lucruri pentru reflectie

  Trebuie subliniat faptul ca etichetarea vaniliei drept “artificiala” sau “naturala” este foarte confuza si depinde de legile fiecarei tari si de jocurile de cuvinte folosite pentru promovarea produsului. Daca esti dintre cei care sunt preocupati de sanatatea lor si de sursa si modul de preparare a alimentelor pe car ele consuma, atunci probabil ca ti-ai dori sa iti faci singur extractul de vanilia sau sa folosesti direct pastaile de vanilie in bucataria ta.
Extractul de vanilie natural are gustul mai bun?
Mai multe persoane spun ca extractul natural din pastaia de vanilie adevarata are gust mai bun decat derivatii sai. Este posibil ca motivul pentru care extractul natural din vanilia adevarata are gust mai bun sa fie explicat de existenta a NUMEROASE alte componente (de exemplu acid vanilie si acidul hidroxibenzoic) care produce o aroma suplimentara la vanilina.
Cum sa faci acasa extract de vanilie!

  Sunt multe lucruri neplacute in aceasta postare, asa ca avem si ceva dragut. O reteta pentru cel mai delicios extract natural de vanilie adevarata!
  RETETA EXTRACT NATURAL DE VANILIE
12 pastai de vanilie (le poti refolosi pentru a face economie si a ajuta mediul inconjurator!)
1 sticla de vodca de calitate 750 ml
4 betisoare de scortisoara (va face extractul tau de-a dreptul unic!)
Cu un cutit ascutit taie pe lung pastaile de vanilie
Scoate o cantitate de votca din sticla pentru a putea introduce pastaile.
Pune pastaile de vanilie si betisoarele de scortisoara in sticla de vodca si pune sticla intr-un loc intunecat si racoros pentru o periaoda intre 6 si 10 saptamani.
Amesteca din cand in cand.
Cu cat sticla sta mai mult cu atat extractul va fi mai gustos



Rinese

Băutura-minune regleaza greutatea sănătos și curăță arterele

     Se consuma înaintea fiecărei mese.
     Un studiu a arătat că ovăzul este unb excelent reglator metabolic. Cu alte cuvinte, purifică și curăță organismul de orice exces și ”umple” lipsurile. De asemenea, menține inima și intesitnele sănătoase. Ovazul și în special ovazul cu apă ajută oraganismul sa isi regleze greutatea optima.
Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) susține că este unul dintre cele mai sănătoase alimente și o sursă importantă de energie și că nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.

      Beneficiile ovăzului:
   1. Reduce colesterolul
 O infuzie de ovăz, băută pe stomacul gol este suficientă pentru a reduce colesterolul rău. Ovăzul este bogat în omega6, acid linoleic, grăsimi bune care scad colesterolul.
   2. Este sărac în calorii
 Ovăzul are puține calorii și este sățios. Conține grăsimi sănătoase, fibre, vitamine, minerale.
   3. Este detoxifiant
 Ovăzul conține anumiți aminoacizi care ajută la producerea lecitinei în ficat, necesară pentru detoxifiere.În plus, curăță arterele de depozitele de grăsime.
   4. Controlează nivelul glucozei
 Ovăzul este recomandat diabeticilor. Fibrele solubile pe care le coonține îmbunătățesc digestia și carbohidrații țin sub control nivelul glicemiei.
  5.Îmbunătățește digestia
 Ovăzul facilitează digestia și previne constipația. Carbohidrații pe care îi conține sunt cu absorbție lentă și mențin senzația de sațietate.meals or overeat.
  6. Este anticancerigen
 Multe studii au demonstrat că fitochimicalele de ovăz protejează împotriva cancerului.
 Cum ne ajută ovăzul să ajungem la greutatea optima?
Ovăzul cu apă consumat pe stomacul gol ajută la slăbit datorită conținutului de vitamine, minerale și fibre și a faptului că ajută la menținerea sațietății.
-te ajută să slăbești treptat și sănătos
-ajută la eliminarea toxinelor din organism
-este diuretic și previne retenția de apă

     Cât timp trebuie consumat?
  Consumă ovăz cu apă pe stomacul timp de o lună ca să slăbești.
 Ai nevoie de o ceașcă de fulgi de ovăz, un baton de scorțișoară și doi litri de apă.
Pune în blender fulgii de ovăz cu un pahar de apă și amestecă până obții o pastă omogenă. Apoi poți adăuga restul de apă și scorțișoara. Poți adăuga pentru gust și stevia rebaundiană sau două lingurițe de miere. Pune apoi la frigider ca să ai pentru tot restul zilei.
Bea un pahar de ovăz cu apă înainte micul-dejun, de prânz și de cină.
Exemplu de dietă cu fulgi de ovăz:
Mic-dejun: un pahar de ovăz cu apă, un măr și o ceașcă de ceai.
Prânz: un pahar de ovaz cu apă. Salată de spanac cu sparanghel și nuci și piept de pui la grătar.
Gustare: o ceașcă de ceai verde
Cină: un pahar de ovăz cu apă. Vinete la cuptor cu ssfeclă roșie și zeamă de lămâie. La desert un măr copt cu scorțișoară.




Rinese