marți, 24 martie 2015

Tot ce nu ai fi vrut sa stii despre vanilie

     Putini sunt cei carora le place sa gateasca si care sa nu fie mari iubitori de vanilie. Pentru prajituri, acestia, isi pot cumpara extract artificial de vanilie, extract natural de vanilie, sau isi pot face singuri extractul (aveti reteta mai jos)! In plus, exista tone de produse cu aroma de vanilie. Cu toate acestea, majoritatea dintre aceste produse aromate si gustoase nu folosesc extract natural de vanilie. Si cand spun “extract natural din vanilie” ma refer la esenta sau aroma extrase direct din pastaia de vanilie. Este important de subliniat pentru ca (desi greu de crezut!) extractul natural din vanilie nu provine neaparat doar de la pastaia de vanilie! De ce? Intrebarea aduce in prim plan primul lucru pe care nu ati fi dorit sa-l stiti despre vanilie:

     1. Dilema cererii de pastai de vanilie
  Substanta principala din componenta vaniliei care ii da acea aroma placuta este vanilina. Din pacate, este foarte greu de satisfacut intreaga cerere doar din pastaile de vanilie (NYT 2002, Huffington Post 2012), ceea ce explica in mare parte si costurile ridicate ale vaniliei naturale. Procesul de productie a pastailor de vanilie dureaza 5-6 ani, in plus trebuie polenizate manual, si aceste fructe mici si dragalase (da, sunt de fapt, niste fructe!) trebuie culese manual! Uf! Dupa toate astea, e de inteles ca pastaile sunt scumpe, iar costurile ridicate si cererea mare justifica din plin existenta unor surse alternative pentru una din aromele noastre preferate.
Deci de unde provin alternativele pentru aroma de vanilie? Iata cele mai interesante surse despre care nu ati fi vrut sa stiti:
     2. Aroma si mirosul de vanilie din balega de vaca
  Vanilina folosita pentru arome sau esente poate proveni din lignina din balega de vaca! Da, ati citit bine. BALEGA DE VACA! De fapt, cercetatorul japonez Mayu Yamamoto, a castigat un premiu Ig Nobel pentru aceste cercetari in 2007. Procesul poate parea dizgratios, dar este important de luat in calcul faptul ca daca aceasta sursa de vanilina se raspandeste, va reduce emisiile cu efect de sera eliberate de balega de vaca. Fiind in aceeasi masura si vegan si chimist al mediului, imi este greu sa aleg, dar inclin totusi spre reducerea gazului de sera. Pana la urma, orice poate afecta pozitiv mediul va avea un impact pozitiv si asupra animalelor.
     3. Aroma de vanilie din posterior de castor
  Aceasta este una dintre preferatele mele, sau cel mai putin preferate, depinde cum vreti sa o luati. Aromele de vanilie provin din castoreum. Cele mai cunoscute articole descriu castoreum ca fiind substanta vascoasa eliberata din pungile posterioare (similar cu glandele anale) ale castorului. Desigur ca asta nu este tot. Castoreum se extrage atat din substanta secretata, cat si din excrementele uscate de castor! Acest atat de putin apetisant produs nu este folosit numai pentru aroma de vanilie, dar si pentru aromele de zmeura si capsuni. Veganii ar fi interesati sa afle ca acest extract este etichetat drept “arome naturale”  pe cele mai multe dintre listele cu ingrediente.
     Alte extracte artificiale de vanilie:
  Cea mai multa aroma de vanilina artificiala provine din doua surse:
-lignina
-guaiacol

  Lignina este o componenta celulara importanta a plantelor, si este de obicei extrasa chimic din lemn si derivatele de hartie. Asa cum am mentionat anterior, se gaseste si in balega de vaca, ceea ce pare logic avand in vedere ca are o alimentatie pe baza de plante. Guaiacolul este un produs derivat obtinuti in urma arderii ligninului din lemn. Sunt multe informatii eronate despre guaicol in multe articole despre alimente. Da, este un precursor al petrolului, dar ramane un produs natural, nu este un produs derivat din petrol.
Vanilina mai poate proveni si din:
glicocide din seva de pin, care a fost prima metoda de extragere a aromei de vanilie, descoperita in 1874
eugenol, care este un extract de ulei esential din cuisoare, nucsoara, scortisoara, busuioc si dafin
Cateva lucruri pentru reflectie

  Trebuie subliniat faptul ca etichetarea vaniliei drept “artificiala” sau “naturala” este foarte confuza si depinde de legile fiecarei tari si de jocurile de cuvinte folosite pentru promovarea produsului. Daca esti dintre cei care sunt preocupati de sanatatea lor si de sursa si modul de preparare a alimentelor pe car ele consuma, atunci probabil ca ti-ai dori sa iti faci singur extractul de vanilia sau sa folosesti direct pastaile de vanilie in bucataria ta.
Extractul de vanilie natural are gustul mai bun?
Mai multe persoane spun ca extractul natural din pastaia de vanilie adevarata are gust mai bun decat derivatii sai. Este posibil ca motivul pentru care extractul natural din vanilia adevarata are gust mai bun sa fie explicat de existenta a NUMEROASE alte componente (de exemplu acid vanilie si acidul hidroxibenzoic) care produce o aroma suplimentara la vanilina.
Cum sa faci acasa extract de vanilie!

  Sunt multe lucruri neplacute in aceasta postare, asa ca avem si ceva dragut. O reteta pentru cel mai delicios extract natural de vanilie adevarata!
  RETETA EXTRACT NATURAL DE VANILIE
12 pastai de vanilie (le poti refolosi pentru a face economie si a ajuta mediul inconjurator!)
1 sticla de vodca de calitate 750 ml
4 betisoare de scortisoara (va face extractul tau de-a dreptul unic!)
Cu un cutit ascutit taie pe lung pastaile de vanilie
Scoate o cantitate de votca din sticla pentru a putea introduce pastaile.
Pune pastaile de vanilie si betisoarele de scortisoara in sticla de vodca si pune sticla intr-un loc intunecat si racoros pentru o periaoda intre 6 si 10 saptamani.
Amesteca din cand in cand.
Cu cat sticla sta mai mult cu atat extractul va fi mai gustos



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu