joi, 30 aprilie 2015

Mantre

     Cele mai frumoase mantre

 
   Mantrele sunt silabe, cuvinte sau fraze cu incarcatura spirituala, care prin repetare, produc efecte binefacatoare in fiinta ta pe toate planurile: fizic (vindecare), mental (impacare, armonizare) si spiritual (stari de iluminare).
Semnificatia cuvantului 'mantra' in sanscrita inseamna 'protector al mintii'. Mintile noastre sunt de multe ori coplesite de stress si neliniste. Cantarea unor mantre ofera mintii ceva pozitiv pe care sa se concentreze (asa cum respiratiile pranayama ajuta la relaxarea corpului ).Ele pot fi insotite de o melodie (chanting), pot fi rostite cu voce tare (japa, repetare), sau pot fi rostite doar mental, cu pauze de constientizare (meditatie).
 
   Mantrele au fost utilizate de-a lungul mileniilor indeosebi in practica spirituala orientala, dar sunt destul de raspandite si in occident. Mantrele sunt precum o trambulina care te ajuta sa parasesti frecventele inferioare si sa te propulsezi spre frecvente inalte, spre dimensiuni superioare din manifestare.
   Am alcatuit aici o selectie ce contine o parte dintre cele mai frumoase mantre din traditia orientala.
(Aceste mantre nu sunt practicate doar in Tibet, ci si in India, de catre hindusi, sau in China).
 
      "OM sau AUM"
 Este considerata a fi cea mai importanta dintre toate mantrele.
 Despre sunetul OM, hindusii afirma ca se afla la originea tuturor celorlalte sunete si ca a stat la baza formarii universului.
 Prin intermediul lucrului cu aceasta mantra pot fi atinse realizari spirituale dintre cele mai inalte, precum deschiderea celui de-al treilea ochi sau chiar starea de iluminare.
Mantra Om
   
     "OM MANI PADME HUM"
   Mai este cunoscuta sub numele de "mantra lui Avalokiteshvara" si este poate cea mai frumoasa mantra dintre cele folosite in orient.
   Avalokiteshvara este o ipostaza masculina a divinitatii, care intrupeaza compasiunea nesfarsita ce imbratiseaza toate fiintele din univers.
   Una dintre posibilele traduceri ale acestei mantre ar fi “Bijuteria din floarea de lotus”, dar semnificatiile acesteia sunt nenumarate si profunde.
   Este o mantra prin care invocam compasiunea divinitatii, dar si care ne trezeste compasiunea noastra fata de toate celelalte fapturi.
Recitarea celor sase silabe ne ajuta astfel:
"Om" ne ajuta sa ne perfectionam in practicarea generozitatii
"Ma" ajuta in practicarea eticii pure,
"Ni" ajuta in exersarea tolerantei si rabdarii
"Päd",pentru perseverenta
"Me" , pentru concentrare,
si HUM, ajuta in exersarea intelepciunii.

      "OM TARE TUTTARE TURE SOHA"
   Mai este cunoscuta sub numele de "mantra lui Tara".
   Tara este o ipostaza feminina a divinitatii ce intrupeaza compasiunea fata de toate fiintele.
   Aceasta mantra e folosita pentru a elimina tot ce este impur in corpul nostru, in vorbirea noastra si in mintea noastra.

     "OM GAM GANAPATAYE NAMAHA"
   Mai este cunoscuta sub numele de "mantra lui Ganesha".
   Ganesha este o ipostaza a divinitatii care ajuta la indepartarea obstacolelor de orice natura, indeosebi pe cele din calea evolutiei spirituale. In traditia hindusa Ganesha are infatisarea unui elefant.
   Este o mantra care ajuta in a pune un inceput bun actiunilor importante si aduce reusita in actiune.

      "SO HAM"
   Traducerea acestei mantre este “Sunt cel ce sunt”.
   O alta versiune a acestei mantre este HAM SA, careia ii este asociata o simbolistica foarte frumoasa: sinele nostru divin, vazut ca o lebada (hamsa).
   Prin lucrul cu aceasta mantra, practicantul isi reaminteste ca el este Acela care este lipsit de orice forma, de orice calitate, de trecut, prezent si viitor. Este doar pura constiinta care le percepe pe toate.
So ham

     SARVESHAM SVASTIR BHAVATU
   Mesajul acestei mantre este deosebit de frumos si reprezinta o dorinta de bine adresata intregii umanitati:
  "Om Om Om
   Sarvesham Svastir Bhavatu
   Sarvesham Shantir Bhavatu
   Sarvesham Poornam Bhavatu
   Sarvesham Mangalam Bhavatu
   Om, Shanti, Shanti, Shanti."
"Fie ca toate fiintele sa obtina bunastarea, pacea, implinirea, linistea, fericirea si prosperitatea.”

     Si acum, cateva sugestii pentru a obtine rezultatele dorite cat mai rapid:
- Daca preferi sa lucrezi cu o mantra prin rostire, nu o face mecanic, rosteste-o clar si fii prezent.
- Atunci cand repeti o mantra, repet-o de minim 108 ori (nu iti ia mai mult de 5-10 minute). Este un numar cu semnificatii spirituale, despre care voi scrie un alt articol mai tarziu.
- Numararea repetarilor o poti face cu ajutorul unui sirag de mala (echivalentul metaniilor de la noi) care contine 108 boabe din diverse materiale (lemn, sticla, plastic, pietre semipretioase, seminte rotunde, etc). Le poti confectiona usor si singur, din margele si un fir de ata rezistent.
- Ceea ce conteaza cel mai mult in obtinerea rezultatelor este perseverenta in practica, adica lucrul zi de zi.
- Daca preferi sa canti mantre, pune mult suflet si intentie constienta.

     Alte mantre:
   Tayata Om Bekanze Bekanze Maha Bekanze Radza Samudgate Soha - (mantra pentru vindecare catre Buddha al Medicinei) Tayata Om Bekanze Bekanze Maha Bekanze Radza Samudgata Soha
   
   Mantra zeitei Cundi/ Jun Ti: Namaḥ saptānāṁ samyak-saṁbuddha koṭīnāṁ tad-yathā oṁ cale cule cundi svāhā.
 Bodhisatva Cundi este considerata mama celor sapte miliarde de Buddha, una din manifestarile lui Quan Yin, o divinitate a compasiunii. Se spune ca repetarea de 100.000 de ori a acestei mantre ofera iertarea pacatelor , indeplinirea tuturor dorintelor si protectia casei celui ce se roaga. Cundi apare infatisata ca avand 18 brate, iar semnificatia fiecarui gest este descrisa aici.   

   OM SHREEM HREEM
 Om shreem hreem kleem gloum gam ganapatye varavarada saravajanam me vashamaanaya swaahaa.
Se mai numeste Moola Mahaganapathi mantra.
Semnificatia este "fie ca aceasta lume si toti oamenii din aceasta lume sa fie bine si sa aiba o viata frumoasa. "  Om shreem hreem



     Imnuri stravechi - Gayatri Mantra


   Cuvântul „mantra” vine din sanscritul „manana” care înseamnă a medita. Mantra este ceea ce rostim în meditaţie, şi anume fonetizarea vibraţiilor într-un sunet specific care are un efect direct asupra fiinţei interioare. Când un suflet realizat rosteşte o mantră, acesta mediază manifestarea energiei spirituale pentru scopul specific pentru care mantra este rostită. Înaintea realizării sinelui nu putem utiliza mantrelecu efect pozitiv, deoarece nu avem conexiunea cu Divinitatea. După realizarea spirituală, putem invoca zeităţile ce se trezesc in interior şi astfel putem manifesta calităţile acestor chakre. O mantră este deci un suport al atenţiei noastre, un ajutor pentru a o aduce în interior şi a deveni conştienţi. Există numeroase mantre pentru multiplele aspecte divine al fiecărei chakre. Mantrele pot fi atat formule de venerare cat si afirmaţii.

    “Gāyatrī Mantra” in Sanskrita sau "Mantra pentru Zeita Gayatri" este considerat unul dintre cele mai vechi cantece de pe Pamant. El este folosit pentru venerare in India straveche fiind inca intonat si in vremurile noastre moderne. Exista marturii care il mentioneaza ca avand o vechime de cca. 9000 de ani. Acest cantec a fost dezvaluit oamenilor de fortele divine prin intermediul lui Brahmarshi Vishvamitra, aflat in stare de meditatie. Un aspect important al acestui imn este faptul ca el este atat un cantec de slava, cat si o mantra. In cazul in care este folosita in mod autorizat, mantra creeaza o conexiune cu aspecte ale fortei creatoare omniprezente si atotpatrunzatoare. Calitatile invocate pot fi percepute in interior, de catre esenta noastra cea mai subtila, precum un ecou.
   "Aum Bhur Bhuva Svah
   Tat Savitur Varenyam
   Bhargo Devasya Dhimahi
   Dhiyo Yo Naha Prachodayat"

   Gāyatri Mantra (Formula completa)
  "OM Bhūhª OM Bhuvahª OM Swahª OM Mahahª OM JanahªOM Tapahª OM Satyam
   OM tatsavitur varenyam bhargō dēvasya dhīmahi Dhiyō yonahª prachōdayāt
   OM āpō jyotirrasomrtam Bramh bhūr bhuvahª swarōm"
   Noi salutăm pământul, întregul univers, puterea mistuitoare a focului, iubirea pură, principiul colectivitaţii, puterea penitenţei şi realitatea supremă. Prin înţelepciunea ta, Savitri, putere a creaţiei, cea mai slăvită între zeităţi şi temei măreţ al devoţiunii, te rugăm,însufleţeşte-ne şi îndrumă-ne atenţia.Noi te venerăm pe tine, cel născut din ocean, în forma focului sacru şi a nectarului divin.Tu eşti spiritul suprem, pământul, cerul, paradisul şi sunetul primordial OM.
Notă: ª este un sunet a scurt

   "Cei care au mers în trecut pe partea dreaptă s-au pierdut pur şi simplu. Ei aveau Gayatri Mantra, din scripturi. Dar nu ştiau la ce se referă. Obişnuiau doar să o înveţe pe dinafară. [...] Şi apoi au încercat să-şi obţină Realizarea Sinelui. Li se promisese că, dacă faceţi acest [drum pe] canalul drept aşa cum trebuie, veţi atinge ţelul suprem al Realizării Sinelui.

   Dar nici unul dintre ei nu a ajuns până acolo. Majoritatea au fost cuprinşi de o furie teribilă, o furie teribilă care-i făcea să-i blesteme pe alţii, să-i distrugă, au învăţat cum să facă toate acestea prin mişcarea lor pe canalul drept. Nu a avut loc nici o trezire a (nt. energiei primordiale) Kundalini.[...].

   Toate aceste cărţi au fost scrise fără a avea înţelegerea faptului că nu e uşor să urci prin canalul drept. Cel mai bine este să-ţi trezeşti propria (nt. Energie Primordiala) Kundalini. (nt. Propria energie primordiala) Kundalini te duce direct sus". Shri Mataji Nirmala Devi



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu