joi, 30 aprilie 2015

Mantre

     Cele mai frumoase mantre

 
   Mantrele sunt silabe, cuvinte sau fraze cu incarcatura spirituala, care prin repetare, produc efecte binefacatoare in fiinta ta pe toate planurile: fizic (vindecare), mental (impacare, armonizare) si spiritual (stari de iluminare).
Semnificatia cuvantului 'mantra' in sanscrita inseamna 'protector al mintii'. Mintile noastre sunt de multe ori coplesite de stress si neliniste. Cantarea unor mantre ofera mintii ceva pozitiv pe care sa se concentreze (asa cum respiratiile pranayama ajuta la relaxarea corpului ).Ele pot fi insotite de o melodie (chanting), pot fi rostite cu voce tare (japa, repetare), sau pot fi rostite doar mental, cu pauze de constientizare (meditatie).
 
   Mantrele au fost utilizate de-a lungul mileniilor indeosebi in practica spirituala orientala, dar sunt destul de raspandite si in occident. Mantrele sunt precum o trambulina care te ajuta sa parasesti frecventele inferioare si sa te propulsezi spre frecvente inalte, spre dimensiuni superioare din manifestare.
   Am alcatuit aici o selectie ce contine o parte dintre cele mai frumoase mantre din traditia orientala.
(Aceste mantre nu sunt practicate doar in Tibet, ci si in India, de catre hindusi, sau in China).
 
      "OM sau AUM"
 Este considerata a fi cea mai importanta dintre toate mantrele.
 Despre sunetul OM, hindusii afirma ca se afla la originea tuturor celorlalte sunete si ca a stat la baza formarii universului.
 Prin intermediul lucrului cu aceasta mantra pot fi atinse realizari spirituale dintre cele mai inalte, precum deschiderea celui de-al treilea ochi sau chiar starea de iluminare.
Mantra Om
   
     "OM MANI PADME HUM"
   Mai este cunoscuta sub numele de "mantra lui Avalokiteshvara" si este poate cea mai frumoasa mantra dintre cele folosite in orient.
   Avalokiteshvara este o ipostaza masculina a divinitatii, care intrupeaza compasiunea nesfarsita ce imbratiseaza toate fiintele din univers.
   Una dintre posibilele traduceri ale acestei mantre ar fi “Bijuteria din floarea de lotus”, dar semnificatiile acesteia sunt nenumarate si profunde.
   Este o mantra prin care invocam compasiunea divinitatii, dar si care ne trezeste compasiunea noastra fata de toate celelalte fapturi.
Recitarea celor sase silabe ne ajuta astfel:
"Om" ne ajuta sa ne perfectionam in practicarea generozitatii
"Ma" ajuta in practicarea eticii pure,
"Ni" ajuta in exersarea tolerantei si rabdarii
"Päd",pentru perseverenta
"Me" , pentru concentrare,
si HUM, ajuta in exersarea intelepciunii.

      "OM TARE TUTTARE TURE SOHA"
   Mai este cunoscuta sub numele de "mantra lui Tara".
   Tara este o ipostaza feminina a divinitatii ce intrupeaza compasiunea fata de toate fiintele.
   Aceasta mantra e folosita pentru a elimina tot ce este impur in corpul nostru, in vorbirea noastra si in mintea noastra.

     "OM GAM GANAPATAYE NAMAHA"
   Mai este cunoscuta sub numele de "mantra lui Ganesha".
   Ganesha este o ipostaza a divinitatii care ajuta la indepartarea obstacolelor de orice natura, indeosebi pe cele din calea evolutiei spirituale. In traditia hindusa Ganesha are infatisarea unui elefant.
   Este o mantra care ajuta in a pune un inceput bun actiunilor importante si aduce reusita in actiune.

      "SO HAM"
   Traducerea acestei mantre este “Sunt cel ce sunt”.
   O alta versiune a acestei mantre este HAM SA, careia ii este asociata o simbolistica foarte frumoasa: sinele nostru divin, vazut ca o lebada (hamsa).
   Prin lucrul cu aceasta mantra, practicantul isi reaminteste ca el este Acela care este lipsit de orice forma, de orice calitate, de trecut, prezent si viitor. Este doar pura constiinta care le percepe pe toate.
So ham

     SARVESHAM SVASTIR BHAVATU
   Mesajul acestei mantre este deosebit de frumos si reprezinta o dorinta de bine adresata intregii umanitati:
  "Om Om Om
   Sarvesham Svastir Bhavatu
   Sarvesham Shantir Bhavatu
   Sarvesham Poornam Bhavatu
   Sarvesham Mangalam Bhavatu
   Om, Shanti, Shanti, Shanti."
"Fie ca toate fiintele sa obtina bunastarea, pacea, implinirea, linistea, fericirea si prosperitatea.”

     Si acum, cateva sugestii pentru a obtine rezultatele dorite cat mai rapid:
- Daca preferi sa lucrezi cu o mantra prin rostire, nu o face mecanic, rosteste-o clar si fii prezent.
- Atunci cand repeti o mantra, repet-o de minim 108 ori (nu iti ia mai mult de 5-10 minute). Este un numar cu semnificatii spirituale, despre care voi scrie un alt articol mai tarziu.
- Numararea repetarilor o poti face cu ajutorul unui sirag de mala (echivalentul metaniilor de la noi) care contine 108 boabe din diverse materiale (lemn, sticla, plastic, pietre semipretioase, seminte rotunde, etc). Le poti confectiona usor si singur, din margele si un fir de ata rezistent.
- Ceea ce conteaza cel mai mult in obtinerea rezultatelor este perseverenta in practica, adica lucrul zi de zi.
- Daca preferi sa canti mantre, pune mult suflet si intentie constienta.

     Alte mantre:
   Tayata Om Bekanze Bekanze Maha Bekanze Radza Samudgate Soha - (mantra pentru vindecare catre Buddha al Medicinei) Tayata Om Bekanze Bekanze Maha Bekanze Radza Samudgata Soha
   
   Mantra zeitei Cundi/ Jun Ti: Namaḥ saptānāṁ samyak-saṁbuddha koṭīnāṁ tad-yathā oṁ cale cule cundi svāhā.
 Bodhisatva Cundi este considerata mama celor sapte miliarde de Buddha, una din manifestarile lui Quan Yin, o divinitate a compasiunii. Se spune ca repetarea de 100.000 de ori a acestei mantre ofera iertarea pacatelor , indeplinirea tuturor dorintelor si protectia casei celui ce se roaga. Cundi apare infatisata ca avand 18 brate, iar semnificatia fiecarui gest este descrisa aici.   

   OM SHREEM HREEM
 Om shreem hreem kleem gloum gam ganapatye varavarada saravajanam me vashamaanaya swaahaa.
Se mai numeste Moola Mahaganapathi mantra.
Semnificatia este "fie ca aceasta lume si toti oamenii din aceasta lume sa fie bine si sa aiba o viata frumoasa. "  Om shreem hreem



     Imnuri stravechi - Gayatri Mantra


   Cuvântul „mantra” vine din sanscritul „manana” care înseamnă a medita. Mantra este ceea ce rostim în meditaţie, şi anume fonetizarea vibraţiilor într-un sunet specific care are un efect direct asupra fiinţei interioare. Când un suflet realizat rosteşte o mantră, acesta mediază manifestarea energiei spirituale pentru scopul specific pentru care mantra este rostită. Înaintea realizării sinelui nu putem utiliza mantrelecu efect pozitiv, deoarece nu avem conexiunea cu Divinitatea. După realizarea spirituală, putem invoca zeităţile ce se trezesc in interior şi astfel putem manifesta calităţile acestor chakre. O mantră este deci un suport al atenţiei noastre, un ajutor pentru a o aduce în interior şi a deveni conştienţi. Există numeroase mantre pentru multiplele aspecte divine al fiecărei chakre. Mantrele pot fi atat formule de venerare cat si afirmaţii.

    “Gāyatrī Mantra” in Sanskrita sau "Mantra pentru Zeita Gayatri" este considerat unul dintre cele mai vechi cantece de pe Pamant. El este folosit pentru venerare in India straveche fiind inca intonat si in vremurile noastre moderne. Exista marturii care il mentioneaza ca avand o vechime de cca. 9000 de ani. Acest cantec a fost dezvaluit oamenilor de fortele divine prin intermediul lui Brahmarshi Vishvamitra, aflat in stare de meditatie. Un aspect important al acestui imn este faptul ca el este atat un cantec de slava, cat si o mantra. In cazul in care este folosita in mod autorizat, mantra creeaza o conexiune cu aspecte ale fortei creatoare omniprezente si atotpatrunzatoare. Calitatile invocate pot fi percepute in interior, de catre esenta noastra cea mai subtila, precum un ecou.
   "Aum Bhur Bhuva Svah
   Tat Savitur Varenyam
   Bhargo Devasya Dhimahi
   Dhiyo Yo Naha Prachodayat"

   Gāyatri Mantra (Formula completa)
  "OM Bhūhª OM Bhuvahª OM Swahª OM Mahahª OM JanahªOM Tapahª OM Satyam
   OM tatsavitur varenyam bhargō dēvasya dhīmahi Dhiyō yonahª prachōdayāt
   OM āpō jyotirrasomrtam Bramh bhūr bhuvahª swarōm"
   Noi salutăm pământul, întregul univers, puterea mistuitoare a focului, iubirea pură, principiul colectivitaţii, puterea penitenţei şi realitatea supremă. Prin înţelepciunea ta, Savitri, putere a creaţiei, cea mai slăvită între zeităţi şi temei măreţ al devoţiunii, te rugăm,însufleţeşte-ne şi îndrumă-ne atenţia.Noi te venerăm pe tine, cel născut din ocean, în forma focului sacru şi a nectarului divin.Tu eşti spiritul suprem, pământul, cerul, paradisul şi sunetul primordial OM.
Notă: ª este un sunet a scurt

   "Cei care au mers în trecut pe partea dreaptă s-au pierdut pur şi simplu. Ei aveau Gayatri Mantra, din scripturi. Dar nu ştiau la ce se referă. Obişnuiau doar să o înveţe pe dinafară. [...] Şi apoi au încercat să-şi obţină Realizarea Sinelui. Li se promisese că, dacă faceţi acest [drum pe] canalul drept aşa cum trebuie, veţi atinge ţelul suprem al Realizării Sinelui.

   Dar nici unul dintre ei nu a ajuns până acolo. Majoritatea au fost cuprinşi de o furie teribilă, o furie teribilă care-i făcea să-i blesteme pe alţii, să-i distrugă, au învăţat cum să facă toate acestea prin mişcarea lor pe canalul drept. Nu a avut loc nici o trezire a (nt. energiei primordiale) Kundalini.[...].

   Toate aceste cărţi au fost scrise fără a avea înţelegerea faptului că nu e uşor să urci prin canalul drept. Cel mai bine este să-ţi trezeşti propria (nt. Energie Primordiala) Kundalini. (nt. Propria energie primordiala) Kundalini te duce direct sus". Shri Mataji Nirmala Devi



Rinese

marți, 24 martie 2015

BUNA VESTIRE

   Romanii sarbatoresc ziua in care Fecioara Maria a aflat ca il va naste pe Iisus. Ce sa nu faca credinciosii

   BUNA VESTIRE. BUNA VESTIRE sau Blagovestenia, ziua in care Fecioara Maria a primit vestea ca-l va naste pe Iisus, este sarbatorita miercuri, fiind prima din postul Pastelui in care este dezlegare la peste.

   BUNA VESTIRE. Totodata, estesi ziua in care, potrivit traditiei, oamenii nu trebuie sa se certe, pentru a nu avea necazuri tot anul.BUNA VESTIRE este o sarbatoare cu data fixa, 25 martie, de la care pana la Craciun, cand Fecioara Maria l-a nascut pe Iisus, sunt exact noua luni.

   In ziua de BUNA VESTIRE este marcat momentul in care Fecioara Maria din Nazaret, crescuta in templu pana la 15 ani si apoi data in tutela lui Iosif, caci parintii ei murisera, a fost aleasa de Dumnezeu sa-l nasca pe fiul sau si a primit instiintare prin Arhanghelul Gavriil, sarbatorit pe 26 martie. Locul unde se crede ca Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Iisus este in prezent ocupat de o impunatoare biserica, BUNA VESTIRE din Nazaret. Aceasta este o biserica catolica moderna, construita pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.

   In aceasta biserica se afla o grota, ce poate fi vizitata de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost instiintata de Arhanghelul Gavriil ca il va naste pe Mantuitor. Biserica este decorata cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de catre comunitati crestine din intreaga lume, inclusiv din Romania. BUNA VESTIREeste sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi a saptamanii ar cadea aceasta. In unele biserici, in aceasta zi se ajuneaza pana la ora 17.00, cand are loc Sfanta Liturghie. Apoi, crestinii, care nu au mancat si s-au spovedit, se impartasesc, dupa care mananca peste, impreuna cu toata comunitatea bisericii.

   De BUNA VESTIRE se crede ca sosesc randunelele, iar cucul canta prima oara in an, de aceea sarbatorii i se mai spune si Ziua Cucului. Cucul anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Cei care nu indeplinesc aceste conditii, nu vor beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma. Daca primul cantec al cucului este auzit pe stomacul gol, in partea stanga sau in spatele omului, este semn de rau augur.

   Pe de alta parte, conform obiceiului, de BUNA VESTIRE flacaii si fetele il intreabau pe cuc lucruri care ii interesau, precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ Pan' m-oi insura (marita)?". Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare. Traditia mai spune ca, in aceasta zi, oamenii nu au voie sa se certe, pentru ca altfel vor avea necazuri tot anul.De BUNA VESTIRE, este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare, ca hrana pentru ingeri. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se "amenintau" cu toporul si se stropeau cu tuica. In Bucovina, nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi din ele pui cu doua capete si patru picioare. Tot de BUNA VESTIRE, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc.

   Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de BUNA VESTIRE se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.



Rinese

TARHONUL - Planta care poate înlocui sarea în mâncare. Ideală pentru hipertensivi și armă anti-cancer

   Tarhonul e ideal în special pentru persoanele care nu au voie să mănânce sărat. Acesta are un gust puternic, asemănător cu anasonul şi uşor amărui, drept pentru care dă un gust aparte mâncărurilor. Astfel, el poate fi folosit cu încredere de cardiaci și de persoanele care au tensiune oscilantă.

   Ideal e ca frunzele de tarhon să fie consumate proaspete, fie în stare crudă, fie în mâncăruri, întrucât acesta se poate recolta şi se găseşte în pieţe până toamna târziu. Pentru anotimpul rece însă, frunzele se pot păstra uscate şi mărunţite, dar cel mai bine puse în oţet, căci în acest fel îşi păstrează aroma, iar zeama scursă se poate folosi pentru salate.

   Tarhonul poate fi consumat și sub formă de infuzie: se fierbe apa, apoi se adaugă o linguriță de tarhon la o cană de 250 de mililitri de apă. Cana se acoperă, se lasă timp de zece minute, după care se bea. Specialiștii recomandă consumarea a cel puțin o cană cu ceai de tarhon zilnic.

   Tarhonul ajută și la absorbția gazelor și poate ameliora durerile de dinți pana ajungeți la medic. Efectele benefice sale nu se opresc însă aici. Tarhonul vă ajută să vă relaxați și luptă împotriva oboselii.

   Este, de asemenea util la producerea bilei de către ficat, ceea ce ajută digestia și mărește viteza cu care se elimină toxinele din corp.

   Luptă cu cancerul
 Tarhonul este şi un preţios aliat în lupta anticancer. Iată cum trebuie să procedaţi în acest caz: daţi prin maşina de tocat sau puneţi la blender trei pumni cu tarhon proaspăt. Apoi stoarceţi bine planta printr-un tifon şi beţi imediat sucul obţinut. De preferat să faceţi acest lucru dimineaţa, pe stomacul gol. Sucul poate fi conservat vreme de 12 ore la frigider, însă perioadele ce depăşesc acest interval de timp fac ca planta să nu mai aibă efectul scontat. Atenţie însă! Pentru a avea rezultate bune, cura trebuie ţinută minimum o lună.



Rinese

MODURI PRIN CARE TE ELIBEREZI DE ENERGIA NEGATIVA

   Te-ai gandit vreodata ca poti sa te eliberezi complet de orice energie negativa astfel incat sa-ti continui ziua cu forte proaspete?
Chiar poti. Ai aceasta abilitate de a-ti curata corpul si casa de energie negativa facand doar cateva lucruri simple.Eu folosesc toate aceste lucruri, pe care vi le voi impartasi , zi de zi sau saptamanal ,depinde cum ma simt.
De-a lungul anilor am invatat multe despre mine- de fapt,mi-am transformat viata.Am ajuns sa stiu ce ma defineste si cine sunt. O trasatura de baza este ca am un caracter foarte grijuliu si sensibil. Aceasta sensibilitate imi permite sa fiu foarte intuitiva, plina de compasiune si intelegere pentru ceilalti, dar in acelasi timp,daca nu ma protejez pot absorbi energiile lor,atat cele negative cat si pozitive.
La fel cum musculitzele sunt atrase de o sursa de lumina in intuneric asa energiile joase vor fi atrase de Lumina. Ea vrea sa fie transformata. Deci ,cu cat veti fi mai aproape de Lumina cu atat mai multa energie negativa va veni in preajma voastra.
   Fara protectie,negativitatea te poate lovi si iti poate fura fericirea.Nimeni nu este imun. Asta iti poate aduce depresie,anxietate sau alte afectiuni mentale si fizice.
Curatandu-ti energia constant este o modalitate buna de a-ti pastra energiile intacte.Ce vreau sa va spun este ca de fiecare data cand intrati in contact cu oamenii sau sunteti intr-o multime voi faceti schimb de energie,fie ca vreti ,fie ca nu vreti asta,fara sa fiti constienti.
Este foarte important ca regulat sa va curatati energiile de ceea ce nu va apartine.
Iata cateva lucruri pe care eu le fac personal si le consider eficiente pentru a ma curata de energiile care nu imi apartin:

   IESITI LA AER SI LA LUMINA SOLARA
Aerul proaspat si soarele au puteri incredibile de curatare. Energia naturii intotdeauna ne va face sa ne simtim ca noi. Daca vremea va permite deschide-ti ferestrele sau iesiti afara ,la o plimbare.
Inspirati si expirati profund,vizualizati cu ochii mintii cum expirati Iubire,lumina,pozitivitate si cum expirati negativitatea . Vedeti-o ca pe un fum care iese din corpul vostru….
Repetati pana simtiti ca sunteti curati energetic.
   ARDETI SALVIE SAU TAMAIE
Tamaierea este un obicei stravechi.Setati intentia dorita- sa fiti voi curatati ,casa si cei dragi voua si ardeti apoi putina tamaie,lasati fumul sa impregneze fiecare incapere apoi deschideti geamul pentru a iesi energiile negative.
   APRINDETI O LAMPA DE SARE
Multi dintre dvstra cred ca aveti o lampa de sare dar nu stiu cati sunteti constienti de puterea ei vindecatoare!
Sarea este un cristal si lampa dvstra va functiona ca un cristal imens. Se crede ca rocile de sare de Himalaya transfera ionii negativi in aer.
Frumusetea si linistea oferite de o lampa de sare va ajuta sa va focusati pe energiile pozitive in timp ce va vindecati mental si fizic.
Puneti sare in toate colturile casei, de-a lungul pragurilor ,pe marginea ferestrelor si a usilor astfel incat sa impiedicati energiile negative sa va patrunda in case.
   FACETI O BAIE VINDECATOARE
Este favorita mea! Dupa o asemenea baie ma simt curata energetic,odihnita si centrata in Fiinta mea.O folosesc si de fiecare data cand ma doare ceva.
Umplu cada si pun in apa cateva linguri de bicarbonat de sodiu (se gaseste in supermarket la raionul cu produse vrac,este foarte ieftin),cateva linguri de sare de mare si cate 10 picaturi din uleiurile esentiale de lavanda,tea tree si tamaie.(toate se gasesc la plafar).
Puteti sa dublati cantitatile sau sa va creati propria reteta dar nu renuntati la sare si la uleiul esential de tamaie.Le consider esentiale pentru aceasta baie.
Aceasta baie va detoxifica energiile dar si intregul corp, daca o faceti suficient de calda incat sa stati in ea 20 de minute (caci apa se raceste in timp) corpul va elimina toate toxinele prin piele.
Aceasta apa datorita bicarbonatului de sodiu are o alcalinitate foarte mare dar este si remineralizanta datorita sarii de mare (sarea este un cristal dar este formata din 2 ioni ,unul pozitiv si unul negativ,de aceea este atat de eficienta in curatarea energiilor.)
Ceea ce este important dupa aceasta baie e ca trebuie sa va spalati corpul si parul foarte bine astfel incat toxinele eliminate sa nu fie resorbite iar prin piele.
Indiferent ca ati absorbit sau nu energii negative aceasta baie este vindecatoare facuta din cand in cand. Incercati-o si va deveni un obicei plin de binefacere!
   STROPITI-VA CU APA SFINTITA
Ca sunteti credinciosi sau nu ,adevarul este ca apa sfintita „este sfanta” cand e vorba de energii negative.
Aceasta functioneaza bine pentru ca apa este solventul universal pentru murdarie, se dizolva in ea compusi chimici,fizici si energetici.
Puteti lua apa sfintita de la orice biserica sau manastire sau va puteti face voi una daca credeti ca aveti aceasta abilitate.
O puteti face in felul urmator: incepeti cu a pune apa pura intr-un recipient deschis ,fara dop,tineti-l la soare timp de cateva ore . Puteti infuza apa cu frunze de busuioc sfant,esente de flori sau uleiuri esentiale (salvie,tamaie 1-2 picaturi)
Tineti-va mainile deasupra apei si rugati-va :
„Tata Ceresc, te rog sa infuzezi aceasta apa cu Lumina,Iubirea si Energia ta vindecatoare. Multumesc Inger al apei ca binecuvantezi aceasta apa astfel incat oricine bea si este stropit cu ea este curatat,protejat si vindecat!
Multumesc pentru aceasta apa sfintita,amin!”
Faceti semnul crucii de 3 ori peste ea,apa este ideala pentru baut (dar eliminati din reteta uleiurile esentiale care nu sunt pt uz intern).
Odata ce aceasta apa este gata o puteti pune intr-o sticluta cu pulverizator si stropiti-va cu ea dar si casa si pe cei dragi.

Aceste sfaturi sunt perfecte pentru a va curata de energiile negative dar cea mai buna cale de protectie este cea facuta dimineatza si seara. Il puteti ruga pe Iisus sau pe Arh Mihail sa va curete si sa va faca o protectie sau vizualizati cu ochii mintii cum sunteti inconjurati cu un balon de energie albastru violet,alb sau in culoarea plumbului (sau cu toate trei).
Cheia este sa credeti in protectie si sa o cereti caci fara sa faceti acest lucru veti fi vanati continuu de energii negative.Daca simtiti ca acum treceti prin situatii care va preocupa cereti protectie suplimentara si asa va fi.
Veti fi inconjurati de Ingeri care va vor infuza permanent energie vindecatoare ,pace si lumina in timp ce nu vor lasa nici o energie din afara sa va atace.



Rinese

ZECE sfaturi despre sanatate si despre viata oferite de un calugar Shaolin

   Majoritatea oamenilor sunt de acord ca sanatatea este cea mai de pret, dar cati dintre oameni traiesc in conformitate cu aceasta credinta? Cu scopul de a ne deschide orizonturile catre un alt mod prin care ne putem mentine starea de santate, am tradus cateva din sfaturile oferite in cartea “Shaolin Classics”, scrisa de un calugar, un maestru de arte martiale si un fost carturar. Acesta ne ofera sfaturi cu privire la mentinerea starii noastre de sanatate, sfaturi pretioase care ne vor ajuta sa ne mentinem tineretea si frumusetea interioara. Iata zece sfaturi din partea unui calugar Shaolin care te pot ajuta sa-ti mentii tinerea:

  
   10. Nu este necesar sa gandesti prea mult. Gandirea iti consuma o mare parte din energia interioara si grabeste procesul de imbatranire.

   9. Nu este necesar sa vorbesti prea mult. Majoritatea oamenilor fie vorbesc fie fac. Mai bine sa faci.

   8. Atunci cand lucrezi, ofera intreaga atentie activitatii tale, apoi, pentru zece minute fa pauza. Atunci cand atentia ta este concentrata asupra unui lucru pentru prea mult timp, iti poate fi afectata sanatatea ochilor, sanatatea organelor interne si pacea interioara.

   7. Atunci cand esti fericit, este necesar sa iti controlezi fericirea. In cazul in care pierzi controlul asupra acestor stari pozitive, energia interioara a plamanilor tai poate fi afectata.

   6. Nu te ingrijora prea mult si nu te lasa prea des prada nervilor deoarece iti vor fi afectate ficatul si sistemul digestiv.

   5. Atunci cand mananci, nu exagera. Asigura-te ca termini de mancat inainte sa apara senzatia de satietate pentru a nu-ti fi afectata sanatatea splinei. Atunci cand iti este foame putin, mananca putin.

   4. Atunci cand faci un lucru, nu te grabi prea mult, gaseste-ti calmul. Amintiti-va zicala “Grabeste-te incet si vei ajunge in curand.”

   3. Daca esti adeptul exercitiilor fizice si neglijezi practicarea Qigong, in curand iti vei pierde echilibrul interior si vei deveni nerabdator in viata de zi cu zi. Iti vei pierde energia Yin din organism. Exercitiile Qigong te vor ajuta sa echilibrezi cele doua energii.

   2. Daca nu esti adeptul exercitiilor fizice, mediteaza sau mergi la o plimbare.

   1. Shaolin Kung Fu iti ofera totul. Scopul antrenamentelor este acela de a echilibra energiile Yin si Yang.




Rinese

CINCI ETAPE SPIRITUALE PRIN CARE TRECE MINTEA UMANA IN DECURSUL VIETII

  Lumea exterioara este aceasi cu lumea interioara, deoarece totul este de fapt in mintea ta. „Markata”, asa cum este cunoscuta mintea umana in traditia yoga, este epicentrul sufletului tau. Mintea, in traditia yoga este asemanata cu o maimuta care se afla intr-o stare de ratacire continua. Importanta cunoasterii acestor cinci etape este fundamentala, mai ales in situatiile dificile ale vietii noastre. Astfel, vom cunoaste care este cursul de actiune care este necesar sa-l urmam pentru a avansa catre cealalta etapa. Iata cele CINCI etape spirituale prin care trece mintea umana in decursul vietii:
     1. Kshipta (Ratacire)
  Atunci cand mintea ta se afla in aceasta stare, este asemenea unui pendul. Nu este capabila de a ajunge la o anumita stare de repaos. Datorita acestei rataciri a mintii, anxietatea te urmareste la tot pasul. Realitatea ta este opaca datorita concentrarii dificile de care dispui. Atentia ta fluctueaza si se afla intr-o continua schimbare. Aceasta stare se datoreaza coliziunii dintre mai multe ganduri. In aceasta stare, este necesar sa accepti nelinistea mintii si sa o lasi sa se limpezeasca de la sine fara propria ta interventie. Acesta este cel mai joasa stare a mintii tale. Detasamentul constient este cheia prin care iti poti linisti mintea in aceasta stare.

     2. Mudha (Cu capul in nori, indragostit, uituc)
  Aceasta este starea mintii tale atunci cand esti extrem de nervos sau atunci cand traiesti experienta unor emotii negative. Aceasta stare de distragere a atentie se datoreaza unei anumite forme de atasament, a lacomiei sau a unui sentiment de ura pastrat in sufletul tau. Fluxul de energie este blocat. Mintea ta este plictisitoare si uituca. Este necesara o ordonare corecta a gandurilor pentru ca aceasta sa functioneze la o capacitate mai puternica.

     3. Vikshipta (mintea distrasa)
  In aceasta stare, mintea este distrasa, dar spre deosebire de Modha, apar scurte momente de liniste. Mintea se confrunta cu un lant de ganduri contradictorii. Aceasta stare, spune Advaita Vedanta in cartea sa “Tattva vaisaradi”, este o boala a mintii produsa de o afectiune, de o adversiune sau de lacomie. In cazul in care mintea ta se afla in aceasta stare, este necesar sa nu petreci foarte mult timp blocat aici, deoarece aceasta stare iti otraveste mintea cu pesimism. In aceasta stare, mintea ta poate fi foarte usor influentata si manipulata.. In aceasta stare te confrunti cu indoiala de sine, cu agonia si cu frica, lumea extrioara cu cea interioara aflandu-se intr-un conflict continuu. Este necesar sa urmezi anumiti pasi pentru a-ti purifica aceasta stare de spirit. Introspectia si cunoasterea de sine sunt doua aspecte necesare in cadrul acestui proces de purificare.

     4. Ekagra (Concentrare, Cunoastere)
  Ekagra – inseamna ca mintea a atins starea de concetrare, iar persoana este pe deplin prezenta moment de moment, neafectata de factori exteriori. Spre deosebire de Vikshipta, concetrarea nu este fortata, ea apare in mod natural. In aceasta stare de spirit, te poti conecta cu sinele tau superior spiritual, deoarece mintea este pe deplin concentrata si capabila sa aleaga calea pasnica.
  In aceasta stare, ai o cunoastere aprofundata a realitatii si un control mult mai mare asupra propriilor tale ganduri. Mintea este linistita si plina de energie.

     5. Niruddha (realizarea finala)
  In aceasta stare, mintea ta se afla intr-o liniste completa si trece printr-o serie de realizari. Atunci cand mintea este stapanita, aceasta este lipsita de ganduri. Astfel, inveti sa te ridici deasupra mintii si sa devii inteligent din punct de vedere spiritual. Aceasta este cea mai de dorit stare a mintii, starea calma si linistita. Respiratia este sub control iar mintea se afla in propria sa expeditie, fiecare gand fiind recunoscut ca fiind ceea ce este – un simplu gand.



Rinese

Anusul castorului utilizat ca „aroma naturala” in hrana ta

   Da, este adevarat. Milioane de oameni de pe tot globul mananca „fund de castor” si nici macar nu stiu ca ei consuma asa ceva.
   Este vorba de o substanta numita „castoreum”, care este produsa de saculeti glandulari din anusul animalului. Pentru un castor, aceasta substanta ca o mazga maronie este utilizata pentru a-si marca teritoriul, dar pentru noi, oamenii, este utilizata ca aditiv adesea etichetat „aroma naturala” in alimentele pe care le mancam – vanilie, capsuni, si zmeura fiind cele mai comune.
   De ce este utilizat castoreum-ul?

   Cea mai notabila caracteristica a sa (dupa ce este procesat) este mirosul de castoreum. In loc de a mirosi oribil, cum s-ar astepta majoritatea oamenilor de la o secretie produsa anal, are o mireasma placuta, ceea ce se presupune ca il face un candidat perfect pentru aromatizarea hranei si a altor produse.

   Intrebarea pe care multi oameni si-o pun ar fi „cine este acela cu mintea intreaga care a facut de fapt aceasta ciudata descoperire?”

   O alta industrie care utilizeaza castoreum-ul este “lumea miresmelor”. Timp de zeci de ani, fabricile de parfum au utilizat substanta pentru a face diferite tipuri de mirosuri. Aceste secretii anale contin circa 24 molecule diferite, dintre care multe actioneaza ca feromoni naturali. De la parfumuri la odorizante, saculetii castorului sunt destul de versatili in cadrul industriei parfumurilor.

  Unele dintre cele mai cuoscute parfumuri in care se foloseste aceasta substanta sunt: Emeraude, Chanel Antaeus, Cuir de Russie, Magie Noire, Lancôme Caractère, Hechter Madame, Givenchy III sau Shalimar

   Oare ce sentiment trebuie sa te cuprinda cand stii ca te-ai parfumat cu secretii din fundul unui castor??!!
Este naturala?

   Desigur ca este naturala, dar „a fi naturala” o face normala pentru utilizare sau consum?

   Multe substante dezgustatoare sunt considerate naturale, totusi a le manca s-ar putea sa nu fie cea mai buna idee. Actul de a eticheta ceva atat de vulgar si dezgustator ca fiind „aroma naturala” ar trebui sa fie ilegal in ochii multor oameni, dar din punctul de vedere al institutiile responsabile, acest lucru este perfect normal de natural.

   Faptul ca secretiile anale de la un castor iau locul unei capsuni in ceva precum inghetata de capsuni nu prea pare sa fie un proces eficient. De ce sa depui efort pentru a colecta „secretiile anale”, cand o capsuna este mult mai usor de cules?

   Industria alimentara insa este o treaba incalcita si greu de descurcat, si va continua sa zapaceasca mintile multora pe chestiuni exact precum aceasta. Foarte asemanator cu multi alti aditivi care au creat ingrijorare de-a lungul anilor (aspartam, siropul concentrat de fructoza si colorantii alimentari), castoreum-ul se dovedeste a fi exact la fel de indoielnic.

   Etichetarea inselatoare este cea care pare sa fie radacina problemei. In loc de a declara ceea ce este cu adevarat castoreum-ul, s-a permis sa fie etichetat ca ceva care suna placut si sanatos.
Ca si cu multi aditivi indoielnici de pe piata alimentara de astazi, puterea sta in oameni. Citeste etichetele cu atentie, daca doresti sa scoti aceste tipuri de ingrediente din dieta ta.

   In ce priveste alimentele si bauturile, aceasta substanta se regaseste din plin in special in dulciurile cu aroma de vanilie (inghetata, prajuturi, bomboane) dar si in celebrul schnapps aromat suedez.



Rinese

Tot ce nu ai fi vrut sa stii despre vanilie

     Putini sunt cei carora le place sa gateasca si care sa nu fie mari iubitori de vanilie. Pentru prajituri, acestia, isi pot cumpara extract artificial de vanilie, extract natural de vanilie, sau isi pot face singuri extractul (aveti reteta mai jos)! In plus, exista tone de produse cu aroma de vanilie. Cu toate acestea, majoritatea dintre aceste produse aromate si gustoase nu folosesc extract natural de vanilie. Si cand spun “extract natural din vanilie” ma refer la esenta sau aroma extrase direct din pastaia de vanilie. Este important de subliniat pentru ca (desi greu de crezut!) extractul natural din vanilie nu provine neaparat doar de la pastaia de vanilie! De ce? Intrebarea aduce in prim plan primul lucru pe care nu ati fi dorit sa-l stiti despre vanilie:

     1. Dilema cererii de pastai de vanilie
  Substanta principala din componenta vaniliei care ii da acea aroma placuta este vanilina. Din pacate, este foarte greu de satisfacut intreaga cerere doar din pastaile de vanilie (NYT 2002, Huffington Post 2012), ceea ce explica in mare parte si costurile ridicate ale vaniliei naturale. Procesul de productie a pastailor de vanilie dureaza 5-6 ani, in plus trebuie polenizate manual, si aceste fructe mici si dragalase (da, sunt de fapt, niste fructe!) trebuie culese manual! Uf! Dupa toate astea, e de inteles ca pastaile sunt scumpe, iar costurile ridicate si cererea mare justifica din plin existenta unor surse alternative pentru una din aromele noastre preferate.
Deci de unde provin alternativele pentru aroma de vanilie? Iata cele mai interesante surse despre care nu ati fi vrut sa stiti:
     2. Aroma si mirosul de vanilie din balega de vaca
  Vanilina folosita pentru arome sau esente poate proveni din lignina din balega de vaca! Da, ati citit bine. BALEGA DE VACA! De fapt, cercetatorul japonez Mayu Yamamoto, a castigat un premiu Ig Nobel pentru aceste cercetari in 2007. Procesul poate parea dizgratios, dar este important de luat in calcul faptul ca daca aceasta sursa de vanilina se raspandeste, va reduce emisiile cu efect de sera eliberate de balega de vaca. Fiind in aceeasi masura si vegan si chimist al mediului, imi este greu sa aleg, dar inclin totusi spre reducerea gazului de sera. Pana la urma, orice poate afecta pozitiv mediul va avea un impact pozitiv si asupra animalelor.
     3. Aroma de vanilie din posterior de castor
  Aceasta este una dintre preferatele mele, sau cel mai putin preferate, depinde cum vreti sa o luati. Aromele de vanilie provin din castoreum. Cele mai cunoscute articole descriu castoreum ca fiind substanta vascoasa eliberata din pungile posterioare (similar cu glandele anale) ale castorului. Desigur ca asta nu este tot. Castoreum se extrage atat din substanta secretata, cat si din excrementele uscate de castor! Acest atat de putin apetisant produs nu este folosit numai pentru aroma de vanilie, dar si pentru aromele de zmeura si capsuni. Veganii ar fi interesati sa afle ca acest extract este etichetat drept “arome naturale”  pe cele mai multe dintre listele cu ingrediente.
     Alte extracte artificiale de vanilie:
  Cea mai multa aroma de vanilina artificiala provine din doua surse:
-lignina
-guaiacol

  Lignina este o componenta celulara importanta a plantelor, si este de obicei extrasa chimic din lemn si derivatele de hartie. Asa cum am mentionat anterior, se gaseste si in balega de vaca, ceea ce pare logic avand in vedere ca are o alimentatie pe baza de plante. Guaiacolul este un produs derivat obtinuti in urma arderii ligninului din lemn. Sunt multe informatii eronate despre guaicol in multe articole despre alimente. Da, este un precursor al petrolului, dar ramane un produs natural, nu este un produs derivat din petrol.
Vanilina mai poate proveni si din:
glicocide din seva de pin, care a fost prima metoda de extragere a aromei de vanilie, descoperita in 1874
eugenol, care este un extract de ulei esential din cuisoare, nucsoara, scortisoara, busuioc si dafin
Cateva lucruri pentru reflectie

  Trebuie subliniat faptul ca etichetarea vaniliei drept “artificiala” sau “naturala” este foarte confuza si depinde de legile fiecarei tari si de jocurile de cuvinte folosite pentru promovarea produsului. Daca esti dintre cei care sunt preocupati de sanatatea lor si de sursa si modul de preparare a alimentelor pe car ele consuma, atunci probabil ca ti-ai dori sa iti faci singur extractul de vanilia sau sa folosesti direct pastaile de vanilie in bucataria ta.
Extractul de vanilie natural are gustul mai bun?
Mai multe persoane spun ca extractul natural din pastaia de vanilie adevarata are gust mai bun decat derivatii sai. Este posibil ca motivul pentru care extractul natural din vanilia adevarata are gust mai bun sa fie explicat de existenta a NUMEROASE alte componente (de exemplu acid vanilie si acidul hidroxibenzoic) care produce o aroma suplimentara la vanilina.
Cum sa faci acasa extract de vanilie!

  Sunt multe lucruri neplacute in aceasta postare, asa ca avem si ceva dragut. O reteta pentru cel mai delicios extract natural de vanilie adevarata!
  RETETA EXTRACT NATURAL DE VANILIE
12 pastai de vanilie (le poti refolosi pentru a face economie si a ajuta mediul inconjurator!)
1 sticla de vodca de calitate 750 ml
4 betisoare de scortisoara (va face extractul tau de-a dreptul unic!)
Cu un cutit ascutit taie pe lung pastaile de vanilie
Scoate o cantitate de votca din sticla pentru a putea introduce pastaile.
Pune pastaile de vanilie si betisoarele de scortisoara in sticla de vodca si pune sticla intr-un loc intunecat si racoros pentru o periaoda intre 6 si 10 saptamani.
Amesteca din cand in cand.
Cu cat sticla sta mai mult cu atat extractul va fi mai gustos



Rinese

Băutura-minune regleaza greutatea sănătos și curăță arterele

     Se consuma înaintea fiecărei mese.
     Un studiu a arătat că ovăzul este unb excelent reglator metabolic. Cu alte cuvinte, purifică și curăță organismul de orice exces și ”umple” lipsurile. De asemenea, menține inima și intesitnele sănătoase. Ovazul și în special ovazul cu apă ajută oraganismul sa isi regleze greutatea optima.
Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) susține că este unul dintre cele mai sănătoase alimente și o sursă importantă de energie și că nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.

      Beneficiile ovăzului:
   1. Reduce colesterolul
 O infuzie de ovăz, băută pe stomacul gol este suficientă pentru a reduce colesterolul rău. Ovăzul este bogat în omega6, acid linoleic, grăsimi bune care scad colesterolul.
   2. Este sărac în calorii
 Ovăzul are puține calorii și este sățios. Conține grăsimi sănătoase, fibre, vitamine, minerale.
   3. Este detoxifiant
 Ovăzul conține anumiți aminoacizi care ajută la producerea lecitinei în ficat, necesară pentru detoxifiere.În plus, curăță arterele de depozitele de grăsime.
   4. Controlează nivelul glucozei
 Ovăzul este recomandat diabeticilor. Fibrele solubile pe care le coonține îmbunătățesc digestia și carbohidrații țin sub control nivelul glicemiei.
  5.Îmbunătățește digestia
 Ovăzul facilitează digestia și previne constipația. Carbohidrații pe care îi conține sunt cu absorbție lentă și mențin senzația de sațietate.meals or overeat.
  6. Este anticancerigen
 Multe studii au demonstrat că fitochimicalele de ovăz protejează împotriva cancerului.
 Cum ne ajută ovăzul să ajungem la greutatea optima?
Ovăzul cu apă consumat pe stomacul gol ajută la slăbit datorită conținutului de vitamine, minerale și fibre și a faptului că ajută la menținerea sațietății.
-te ajută să slăbești treptat și sănătos
-ajută la eliminarea toxinelor din organism
-este diuretic și previne retenția de apă

     Cât timp trebuie consumat?
  Consumă ovăz cu apă pe stomacul timp de o lună ca să slăbești.
 Ai nevoie de o ceașcă de fulgi de ovăz, un baton de scorțișoară și doi litri de apă.
Pune în blender fulgii de ovăz cu un pahar de apă și amestecă până obții o pastă omogenă. Apoi poți adăuga restul de apă și scorțișoara. Poți adăuga pentru gust și stevia rebaundiană sau două lingurițe de miere. Pune apoi la frigider ca să ai pentru tot restul zilei.
Bea un pahar de ovăz cu apă înainte micul-dejun, de prânz și de cină.
Exemplu de dietă cu fulgi de ovăz:
Mic-dejun: un pahar de ovăz cu apă, un măr și o ceașcă de ceai.
Prânz: un pahar de ovaz cu apă. Salată de spanac cu sparanghel și nuci și piept de pui la grătar.
Gustare: o ceașcă de ceai verde
Cină: un pahar de ovăz cu apă. Vinete la cuptor cu ssfeclă roșie și zeamă de lămâie. La desert un măr copt cu scorțișoară.




Rinese

luni, 2 februarie 2015

Misterele fascinante ale druizilor-Înţelepţii unui popor misterios

   

 Druzii, vechii preoţi ai popoarelor celtice, şi-au păstrat până în zilele noastre toate misterele.

     Dacă celţii nu au lăsat decât puţine mărturii scrise, druizii nu au aproape nici o moştenire de acest gen pentru istorie. Învăţăturile lor, transmise tradiţional pe cale orală, sunt cunoscute numai prin intermediul scrierilor adversarilor lor istorici sau datorită cronicilor greceşti şi romane. Vagi urme ale tradiţiei preoţilor druizi s-au păstrat, de multe ori deformate, în miturile şi basmele folclorului popoarelor celtice.

     Druizii celţi şi brahmanii indieni
Regiunile care au păstrat cel mai bine tradiţia celţilor sunt: Irlanda, Scoţia de Sus, Ţara Galilor, ţinutul Cornway din Marea Britanie. Există păstrate la British Museum numeroase pergamente în care se descrie istoria unui popor misterios, ale cărui cunoştinţe şi nivel de civilizaţie sunt absolut uimitoare.

     Cuvântul „druid” provine de la „dru-wed-es” (cel înţelept), care conţine aceeaşi rădăcină ca şi verbul latin „videre” şi care subliniază în acelaşi timp caracterul specific celtic al cuvântului „druid” şi legătura cu limbile indoeuropene.

     În mod eronat s-a spus că druizii erau preoţii celţilor. Ei erau înţelepţii, sacerdoţii, cei care asigurau spiritualitatea şi continuitatea credinţei; brahmanilor din India le corespundeau druizii celţi şi flaminii romani.

 
 Ritualurile misterioase ale druizilor includeau elemente de magie, cunoştinţe despre puterea planetelor, astrologie, studiul fenomenelor naturii şi noţiuni despre puterea zeilor nemuritori. Pentru oamenii simplii reprezentau nişte mijlocitori între ei şi divinitate, care îi învăţau despre natura lucrurilor, eternitatea sufletului, suprimarea fricii de moarte şi cultul zeilor. Druizii vorbeau despre reîncarnarea sufletului în corpuri diferite şi cunoşteau legile ascunse ale naturii, dobândind astfel stăpânirea asupra forţelor acesteia.

    Istoria, filosofia, astronomia, medicina sau matematicile constituiau esenţa acestei tradiţii răspândite în locuri retrase, adeseori în inima pădurilor.

    Puteri fantastice prin ritualuri secrete
Secretul absolut în care erau păstrate cunoştinţele şi ritualurile druidice avea drept efect amplificarea puterii iniţierii. Câteodată anumiţi discipoli primeau o învăţătură superioară, o iniţiere specială, în insule, ca de exemplu, insula Dumet (în faţa estuarului Loirei) sau Anglesey.

    De-a lungul întregii lor istorii, galezii au păstrat o reputaţie de experţi, fiind înzestraţi în special în materie de divinaţie.

    Un fapt extraordinar era realizat de anumiţi druizi care îşi scoteau ochii de bună voie pentru a-şi spori puterea de clarvedere şi de intuire a viitorului. Această „orbire” consemnată de legende, nu putea fi decât apanajul celor mai remarcabili dintre ei, cum ar fi faimosul irlandez Mog Ruith.

    Potrivit unei legende irlandeze, „acesta şi-a pierdut un ochi luptându-se cu un viţel din Alpi, în timpul unei avalanşe, şi pe al doilea şi l-a pierdut deoarece a fixat soarele timp de două zile, tot timpul cât a stat pe cer, până a orbit complet.”

 
  Pregătirea pentru a deveni druid dura 20 de ani
Împărţirea societăţii celtice în trei clase: poporul, nobilii (şi războinicii) şi druizii este, probabil, o reminescenţă a străvechii influenţe indo-europene, deoarece se regăseşte identică în împărţirea societăţii indiene în care cele mai însemnate caste sunt cea a preoţilor brahmani şi cea a războinicilor Kshatrya.

    Poporul era supus orbeşte nobililor, având o importanţă extrem de redusă, asemănătoare cu cea a sclavilor antici.

    Clasa druizilor era împărţită, la rândul ei, în trei ordine: ovaţii - iniţiaţi ai ştiinţelor; barzii – iniţiaţi ai artelor şi, în mod deosebit, ai poeziei şi muzicii; şi druizii propriu-zişi, iniţiaţi în studii de psihologie şi parapsihologie, psihism şi metapsihism. Mulţi dintre druizii propriu-zişi erau iniţiaţi şi în cele două ramuri ale tradiţiei lor spirituale, fapt care le conferea o pregătire iniţiatică foarte complexă. Dar, toate cele trei ramuri ale iniţiaţilor druizi aveau o orientare de o spiritualitate transcedentală, care domina orice alte preocupări ale lor.

     Regula de bază a clasei druidice era non-violenţa. De aceea lor le era interzis portul şi întrebuinţarea armelor. Cu toate aceste, forţa interioară de care dispuneau, dublată de respectul tuturor membrilor societăţii celtice, le conferea un ascendent fără egal asupra populaţiei. Nici cel mai renumit războinic şi nici chiar regele cel mai puternic nu ar fi îndrăznit să se opună unui ordin dat cu cel mai mare calm şi detaşare, sub formă de sfat, de către un druid.

     Acest respect şi chiar veneraţie erau împărtăşite şi de adversarii poporului celt. Apăraţi de imunitatea sacră a veşmintelor albe de in, imaculate, druizii puteau merge nestingheriţi peste tot, indiferent de împrejurări, devenind mesageri ai păcii în vreme de conflicte.

     Spre deosebire de poporul profan, care cultiva un panteism tolerant la orice asimilare, druizii credeau într-o divinitate unică, căreia nu-i menţionau numele, ci o considerau Unicul Creator a tot ceea ce există.

     În domeniul social, druizii vegheau asupra îndrumării spirituale şi religioase a poporului, rezolvau diferendele publice şi particulare şi decideau dacă un individ sau un grup era sau nu vinovat de acuzaţiile care i se aduceau. Pedeapsa acordată era interzicerea participării la ritualul religios, ceea ce echivala cu excluderea din societate. Cei declaraţi vinovaţi deveneau un fel de persoane indezirabile, paria.

     Druizii erau conduşi de un şef unic, având o autoritate supremă. El era ales pe viaţă şi îşi desemna sucesorul încă din timpul vieţii. Oricare celt putea deveni druid, cu condiţia, binenţeles, de a trece prin şcolile speciale, examenele şi iniţierea supremă, de o spiritualitate profundă, care încununa pregătirea ce dura în general 20 de ani!

     În lucrarea „Celţii şi extratereştri”, cercetătorul modern al vechii civilizaţii celtice E. Coarer-Kalondan Gwezenn-Dana, iniţiat în anumite mistere ale spiritualităţii druidice, realizează un studiu foarte interesant al surselor mitologice (cânturi, poeme, basme) referitoare la acest popor misterios. După descoperirile sale susţinute şi de citate semnificative din surse folclorice, celţii ar fi avut cunoştinţe tehnice foarte avansate, dublate şi de o anumită pregătire psihică, ce se apropie de antrenamentul pentru dobândirea puterilor paranormale şi, în plus, au avut şi întâlniri cu civilizaţii extraterestre care le-au dezvăluit multe din secretele lor.

     Ghicirea viitorului
  Înainte de a întreprinde o acţiune importantă, druizii observau zborul păsărilor, ţipătul lor şi tot felul de semne divine pe care apoi le interpretau. Zborul corbului era un mijloc reputat, „sigur” pentru a prezice soarta unei acţiuni. Irlandezii au numit această pasăre, printr-un joc de cuvinte intraductibil, „druizii-păsărilor”.

     Druizii însărcinaţi cu „ghicitul” cursului evenimentelor aveau darul, în primul rând, de a uşura angoasele politice şi militare ale elitei cavalerilor. Druidul, prin ştiinţa sa, nu înceta să îl asigure pe rege de viitorul lui, protejându-l prin practicile sale. Ei gravau descântece divinatorii pe baghete din lemn de tisă, acest arbore fiind considerat ca cel mai favorit divinaţiei.

     Alţi druizi recurgeau la o roată de lemn, „roata care vâsleşte”, care simboliza principalul atribut al zeului Taranis, Jupiterul galic. Această roată devenea mai mult decât un simbol solar, ea reprezenta roata cosmică.

     Se pare că ei cunoşteau arma bacteriologică, deoarece în multe povestiri se menţionează faptul că atacatorii insulelor celtice era decimaţi de epidemii bruşte, chiar în timpul luptelor sau în timp ce se retrăgeau. Dacă apariţia unei epidemi cauzate de greutăţile războiului ar putea fi posibilă o dată, de trei ori la rând este deja o „coincidenţă” stranie.

     Zeii celţi călătoreau în care zburătoare
  Întâlnirile dintre celţi şi cei care ulterior aveau să facă parte integrată din mitologia lor, sunt extrem de interesante. Mijloacele de locomoţie ale zeilor erau cel puţin foarte ciudate pentru omul de rând care consemna în poveştile sale întâlnirea dintre oastea condusă de căpetenia celţilor, Cuchulan şi zeiţa Badb: „Ei văzură în faţa lor un car la care era înhămat un singur cal roşu. Calul nu avea decât un picior. Oiştea carului îi străpungea corpul, iar capătul oiştei îi ieşea prin frunte. În car era o femeie roşie, cu sprâncene, mantie şi tunică toate roşii. Mantia era atât de lungă, încât atârna între roţile din spate ale carului, măturând pământul.”

     Descrierea este uimitoare şi arată clar efortul unui profan de a traduce în limbajul epocii sale ceea ce vedea şi îi era de neînţeles. Evident, „cal cu un picior alerga străpuns de oişte” este o imagine ce nu are nici o legătură cu carele şi caii obişnuiţi, cunoscuţi povestitorului. Dar cum ar fi putut acesta să numească un mijloc de locomoţie când cel mai eficient pe care îl cunoştea era carul?! Mai mult decât atât, la apropierea oştenilor, din motive necunoscute, „femeia, carul şi calul s-au transformat într-o pasăre mare şi neagră care a dispărut în zbor”. Nu trebuie să ne mire această descriere, deoarece în mintea unui povestitor al acelor vremuri, ceea ce zboară nu poate fi decât „pasăre”; astăzi noi numim aparatele de zbor necunoscute – „farfurii”.

     Şi pentru ca misterul să fie complet, la plecare pasărea a „spus”: „Grellach se va numi de acum încolo Grellach doluid”. Grellach, în traducere „noroi”, era numele locului unde avusese loc întâlnirea, datorită faptului că era o zonă mocirloasă, pe malul unei ape. Dar Grellach doluid înseamnă „noroi de nesuportat”. Ce a făcut noroiul inofensiv să devină de nesuportat după coborârea carului celest? Un răspuns simplu ar fi impurificarea cu elemente radioactive datorate sistemului de propulsie al carului...

 
   Tancuri-amfibii acum 4000 de ani!
  Redăm un fragment dintr-o gesta (poveste tradiţională irandeză):
„Într-o zi, locuitorii din Connaught s-au adunat pe malurile Shannonului. Ei văzuseră în Shannon două animale ciudate a căror spinare era înaltă cât munţii. Aceste animale se băteau. Din boturile lor ţâşneau jerbe de flăcări care atingeau norii. Lumea dădea năvală din toate părţile la auzul vuietului. Ieşind din apă, cele două animale ajunseră pe mal. Sub ochii mulţimii adunate, din ele ieşiră doi porcheri. Ochal, regele geniştilor din Connaught, le ură bun venit.
- Ce aventuri aţi mai avut? întrebă el.
- Aventuri destul de obositoare, răspunseră ei. Aţi văzut doar singuri ce am făcut. Timp de doi ani am fost transformaţi în animale preistorice şi am trăit pe fundul apei. O să fie nevoie să ne transformăm din nou, pentru ca fiecare să-şi poată dovedi forţa.”

     Este de admirat talentul de povestitor al artistului care s-a străduit să redea într-un mod atât de realist-poetic, o bătălie dintre două tancuri amfibii înarmate cu aruncătoare de flăcări.

     De altfel, existenţa vehiculelor submersibile este confirmată şi de alte surse. Atunci când Bress (unul dintre conducătorii legendari ai celţilor) a fugit din faţa unei năvăliri duşmane, a fost căutat de tatăl său, Elatha, pe coastele irlandeze, care a folosit pentru aceasta un vas de argint ce naviga pe sub apă.

     Efectele muzicii celtice
  „Lug, Dagda şi Ogme (trei zei protectori care au luat efectiv parte la luptele dintre celţi şi invadatori) porniră în urmărirea duşmanilor. Şefii acestora, crezând că sunt suficient de departe pentru a nu mai fi ajunşi, au intrat într-o casă, pentru a mânca. Au aşezat harpa lui Dagda agăţată de zid. Dar Lug, Dagda şi Ogme au pătruns cu îndrăzneală peste ei, surprinzându-i. Dagda se adresă harpei : <<Vino!>>. Recunoscând vocea stăpânului, harpa se desprinse de pe perete şi se întreptă atât de repede spre Dagda, încât în drum ucise nouă oameni. Se aşeză în mâinile zeului care începu să cânte. Acesta a cântat trei piese muzicale care au demonstrat virtuozitatea marelui artist. Prima piesă produse somnul profund al asistenţei, a doua – râs, şi a treia – gemete şi lacrimi. Atunci Dagda interpretă din nou prima piesă şi profitând de somnul tuturor, cei trei plecară teferi din tabăra duşmanilor.”

     Aceste trei bucăţi muzicale au rămas celebre în arta celţilor. Chiar în zilele noastre, urmaşii acestora urmăresc să ajungă din nou la această performanţă.

     Autorul lucrării „Celţii şi extratereştrii” povesteşte cum a asistat el însuşi la demonstraţia realizată de un harpist breton care a reuşit să adoarmă în câteva minute un băieţel foarte agitat. Piesa interpretată de el nu era nicidecum monotonă şi adormitoare, ci o înşiruire măiestrit interpretată pe note grave, ritmate.

     Copilul s-a liniştit ca prin farmec, s-a cuibărit în braţele mamei sale şi, în două minute, a căzut într-un somn adânc din care cu greu a mai fost trezit.


     În loc de concluzie
  Misterele fascinantei civilizaţii a celţilor, păstrătoare a unei tradiţii de mult apuse şi impregnată de iniţierea spirituală a druizilor, nu pot fi epuizate în câteva articole. S-ar putea vorbi foarte mult despre magia lor ritualică, metodele lor de antrenament pentru dezvoltarea puterilor paranormale, despre locul şi rolul femeilor în societatea celtică, despre regele Arthur şi cavalerii Mesei Rotunde şi, mai ales, despre iniţiatul druid cunoscut lumii întregi sub numele de Merlin (în galeză Myrddin). Legătura sacerdoţilor druizi cu fiinţele subtile ale naturii, supremaţia pe care aceştia o exercitau asupra elementelor fizice, mistificărilor ulterioare referitoare la ritualuri şi sacrificii, toate acestea sunt provocării pe care le lansează istoria încă nedescoperită a vechilor populaţii, din a căror amintire au mai rămas numai legendele...



Rinese

Civilizaţia de sub Marea Neagră

     Robert Ballard, cel care a descoperit epava Titanicului, este un savant ale cărui metode, deşi controversate, au dat roade până acum. Pentru că ipotezele sale, de cele mai multe ori diferite de ale majorităţii cercetătorilor, erau demonstrate în final de descoperirile făcute, descoperiri care-i făceau pe mulţi să-şi bage capul în nisip, făcându-se că uita că tot ei erau printre cei mai vajnici contestatari ai ipotezelor emise... În urmă cu câţiva ani, Ballard a mai emis o ipoteză, anume aceea că Potopul descris de Biblie ar fi fost localizat pe actualul teritoriu al Mării Negre. Aşa că o echipă condusă de Ballard a poposit pe ţărmul Turciei, reuşind să filmeze, la mai puţin de 20 km de ţărm, mai multe artefacte specifice perioadei comunei primitive.

     Mai exact, era vorba despre o stânca cioplita si de doua unelte de piatra dotate cu câte o gaura, probabil pentru suportul lor lemnos. In plus, submarinul a reusit sa filmeze si niste bârne foarte bine conservate de apa marii, pe care se vad semne de prelucrare artificiala. Aceste descoperiri arata ca, in urma cu multi ani, Marea Neagra a fost un lac al carui tarm era locuit. In perioada de sfârsit a erei glaciare, datorita incalzirii atmosferei si topirii ghetarilor nivelul Mediteranei a crescut fara precedent. Apoi, in urma cu 7000 de ani, datorita presiunii apei - si probabil in urma vreunui cutremur - fâsia de pamânt care separa Mediterana de lac a fost efectiv pulverizata si apele sarate ale Mediteranei au inundat micul lac, transformându-l in ceea ce este astazi. Torentul a fost fantastic.

     Forta apei a depasit de 2 - 300 de ori pe cea a cascadei Niagara, calculându-se ca pentru echilibrarea nivelelor apelor ar fi fost nevoie de aproximativ 40 de zile. In sprijinul acestei teorii, cercetatorii arata ca in anumite zone ale fundului Marii Negre, exista ape dulci, ramasite ale vechiului lac. Din cauza lipsei curentilor si a oxigenului, acele ape au ramas neamestecate cu apa marii.

     Mai mult, mediul de acolo este lipsit de oxigen, ceea ce inseamna ca exista conditii optime de conservare a habitatului de acum câteva mii de ani. Echipa lui Ballard a descoperit pe fundul Marii Negre, cateva specii de scoici, unele disparute, altele pe cale de disparitie, dar toate cu o vechime cuprinsa intre 7.500 - 15.000 de ani, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa afirme ca Marea Neagra a fost, pe vremuri, un lac cu apa dulce. Mai mult, cativa membri ai echipei lui Ballard sustin ca acesta este convins ca actuala Mare nu a existat in urma cu 10 - 15.000 de ani, aici traind o civilizatie prospera, careia ii apartin constructiile ciudate semnalate de sonar pe fundul apei. Si ca totul sa fie si mai incurcat, s-a pronuntat cuvintul Atlantida.
Harta intocmita cu ajutorul sonarelor a lasat sa se intrevada ca pe vremuri, fundul marii era, in fapt, " un tarm plat, cu o plaja de nisip care cobora lin", dupa cum spune insusi coordonatorul lucrarilor.

     Potopul a inceput in Romania
  Biblia vorbeste despre un mare potop caruia nu i-a supravietuit decat Noe si familia sa. Mergand pe firul Bibliei, constatam ca, dupa ce fiii lui Noe s-au despartit si a plecat care incotro. Numai ca, desi in afara lor nu mai ramasese nici un om pe Pamant, fiii lui Noe s-au intalnit, totusi, cu oameni. Dar nu de inadvertentele Bibliei ne vom ocupa in acest material. Analizind scrierile vechi ale fiecarui popor, constatam ca la fiecare gasim cate un potop din care s-au salvat foarte putini. Ce e mai interesant, e faptul ca legendele românesti vorbesc, la randul lor, despre diverse inundatii catastrofale, dar cine sa ia seama la niste 'povesti', cum le spun majoritatea românilor.
Si totusi, atunci cand aceste "povesti" sunt demonstrate fizic, cu vestigii fizice descoperite, lumea stiintifica amuteste, da putin inapoi si apoi incearca sa demonstreze noua ipoteza, uitind ca tot ea refuza sa accepte niste idei ce pareau a depasi realitatea construita cu migala, de unii pseudo-cercetatori, timp de ani de zile.

     Sfirsitul Atlantidei si inceputul Potopului
  Michael Robinson este profesor la Universitatea Ohio si este specializat in inundatiile catastrofale care s-au abatut asupra Pamantului din cele mai vechi timpuri. A fost unul dintre cei care au imbratisat ipoteza emisa de Robert Ballard, cand acesta afirma ca Potopul Biblic a inceput in bazinul Marii Negre. Numai ca, spre deosebire de Ballard, Michael Robinson a preferat pentru cercetarile sale nu tarmul turcesc, unde echipa primului a descoperit doar o epava de corabie veche de cateva mii de ani, ci tarmul nordic românesc, in apropiere de insula Serpilor, si undeaparatura a inregistrat niste constructii ciclopice stranii, piramide si catedrale ce par de neinchipuit pentru zilele noastre.



"In cercetarile mele m-am bazat foarte mult pe textele mistice care arata ca toate civilizatiile isi au radacinile pe teritoriul patriei dumneavoastra si am avut acces la toate descoperirile facute in România, din acest punct de vedere, descoperiri de care românii nici macar nu au auzit". Robinson face mai mult. El isi face cercetarile in lungul bazinelor riurilor românesti, despre care considera ca sunt ramasite ale unui fluviu imens care strabatea continentul eurasiatic sau chiar ale unui lac cu apa dulce care acoperea România in urma cu mai multe zeci de mii de ani. Ipoteza sa este destul de indrazneata, dar nu singulara. Afirma ca pe teritoriul României Mari ar fi fost fantastica Atlantida si ca cetatile descoperite in munti nu sunt decat ramasite a ceea ce a mai ramas din stravechea civilizatie, dupa scufundarea acesteia. Mai mult, suprapune aceasta ipoteza cu o alta, cea a originii Potopului, punind egalitatea intre cele doua evenimente. "Ceea ce oamenii au numit Noe si familia sa, au fost, in fapt, singurii atlanti care au supravietuit cataclismului. Iar arca a fost construita din lemn de cedru la dumneavoastra, in România, locul de unde a inceput si marea inundatie a Pamantului".



Padurea ingropata

La mijlocul anilor `80, autoritatile centrale de la Bucuresti au decis, cu o simpla semnatura, sa stearga sate intregi de pe harta României, sa stramute populatia, sa distruga vestigii arheologice cu o vechime de cateva mii de ani. Si totul in numele unui asa zis proiect de canalizare a Argesului, de faurire a maretului canal Dunare - Bucuresti. Atunci, in mai putin de o saptamana, cateva localitati au disparut definitiv din peisajul administrativ românesc. Nu au fost iertati nici macar mortii.


"Cu buldozerele si excavatoarele i-au dezgropat, domnule. I-au incarcat in camioane, ca erau morti de zeci de ani sau de o saptamana, pe toti i-au urcat in camioane si nu i-am mai vazut de atunci. L-au luat pe tatica si pe aia batrini, nu si-ar gasi niciodata odihna", spune cu obida Nicusor Tudor, un batrin de 74 de ani din Mihailesti, care inca se mai tine bine, ca toti cei de prin partea locului. Numai ca, dupa ce au sapat vreo 5 - 6 metri in adancime, cupele excavatoarelor au inceput sa se umple cu tot felul de resturi vegetale. Nimeni nu s-a sesizat in afara inginerilor care coordonau lucrarile. Acestia au inteles ca acolo, la adancime, este ceva. Si au chemat arheologii. Nu mica a fost surpriza tuturor cand, continuind cu atentie sapaturile, au constatat ca la o adancime 15 - 25 de metri, se gasea nici mai mult, nici mai putin, decat o... padure preistorica. Mai mult, nisipul care le acoperise conservase atat de bine lemnul copacilor, incat acestia, eliberati de sub pamant, pareau inca in viata si se puteau deosebi soiurile.






Marea inundatie glaciara

Specialistii adusi de la Bucuresti au descoperit soiuri vechi de stejar, fag, gorun si tei. Datarea cu carbon a aratat ca nisipul care acoperise padurea de foioase avea o vechime cuprinsa intre 10.000 - 12.000 de ani. Ceea ce insemna ca padurea in sine era mult mai veche... Putini au fost cei care si-au pus atunci intrebari referitoare la cum ajunsese padurea sa fie acoperita de ape. Se stia ca teritoriul României a fost sub ape acum milioane de ani, dar nu se cunostea si motivul inundatiei. Nimeni nu banuia ca peste cateva zeci de ani, Ballard urma sa vina si sa emita o ipoteza fantastica, anume ca aici, avusese loc marele Potop descris de Biblie. Parte din cauza topirii ghetarilor si cresterea nivelului Mediteranei mult peste nivelul normal, fapt care a generat surparea limbii de pamant care o unea cu Marea Neagra. Apele din sud au facut ca nivelul vechiului Pont Euxin sa creasca pana peste poate si apele sa se reverse pe teritoriile din jur. Dar ulterior apele s-au retras si au permis aparitia unei noi flore si a unei noi faune.
Padurea descoperita sub fosta albie a Argesului, facea parte, se pare, din noua flora. Si atunci a mai venit o inundatie, mai recenta, in urma cu 10 - 12 milenii. Ceea ce insemna ca padurea in sine era mult mai veche. Putini au fost cei care si-au pus atunci intrebari referitoare la cum ajunsese padurea sa fie acoperita de ape.



Probabil ca dintre cei care citesc aceste randuri sunt multi care au vazut pe viu o inundatie. Si atunci au remarcat si cantitatea de nisip si mil care ramane dupa ce se retrag apele. Sa fie de vreo 20 - 30 de centimetri cel mult. Asta in conditiile in care apa ajunge sau chiar depaseste doi metri. Si atunci nu pot sa nu-mi pun o intrebare: oare ce cantitate de apa s-a revarsat asupra zonei argesene, pentru ca nisipul ramas in urma ei sa aiba o adancime de 15 - 20 de metri.. Calculati singuri si veti ajunge la o adancime a apei cuprinsa intre 100 - 150 de metri. Ce ape puteau alimenta o astfel de inundatie?



Tsunami pe Arges?

Descoperirea padurii preistorice sub pamanturile Argesului, i-au determinat pe specialisti sa efectueze cercetari si in alte zone apropiate. Rezultatele au fost fantastice: padurea se intindea pe o suprafata mare, intre localitatile Glina-Bobesti, Jilava, Domnesti, Mihailesti-Cornetu. In plus, prospectiunile arata case intinde mult in sud, aria terminindu-se, probabil, undeva pe teritoriul Bulgariei. In toate locatiile, rezultatul cercetarilor a aratat un singur lucru: apele au acoperit zonele intr-o perioada extrem de scurta de timp, pe care arheologii au estimat-o la doar cateva saptamani.



"Asa ceva, nu se putea intampla din cauza topirii gheturilor, afara doar de cazul in care Terra nu a fost lovita de vreu meteorit. Or, din ce stim noi, in perioada de acum 10.000 - 12.000 de ani, nici un meteorit nu a lovit Pamantul", afirma Codrin Niculescu, paleontolog si biolog. Domnia sa insa, are o terorie foarte interesanta, desprinsa parca din filmele SF. Ipoteza sa pleaca de la basoreliefurile si scrierile foarte vechi in care nici un popor din antichitate nu mentioneaza Luna, celebrul astru al noptii. Or, daca Luna ar fi fost atunci in apropierea Pamantului, era imposibil ca acest lucru sa nu fi fost remarcat de cei vechi, buni astrologi, care urmareau mersul astrelor pe cer si influenta lor asupra vietii oamenilor. Si atunci, inseamna ca Luna nu a fost dintotdeauna satelitul natural al Pamantului.



"Mai mult ca sigur ca, in momentul in care Terra a primit Luna, Pamantul intreg a cunoscut activitatea dezastruoasa a marilor valuri. De exemplu, urmele lasate in Hawai atesta ca pe acolo au fost valuri ucigase - cum le spunem noi - sau tsunami, cum le numesc japonezii, inalte de cateva sute de metri. E posibil ca pe Arges sa avem de-a face tot cu un val imens, nu cu o inundatie catastrofala" .
In sprijinul teoriei sale, domnul Niculescu aduce lipsa aproape completa a sedimentelor de animale marine pe linia pe care se intinde padurea preistorica. "Lipsa aceasta ne arata clar ca zona nu a fost una marina, permanenta, ci a fost inundata pur si simplu intamplator. Iar compozitia nisipului sarat a conservat foarte bine copacii".







Bizara fortificatie de lemn

Dar nu padurea subterana a fost cea mai interesanta descoperire a arheologilor veniti la fata locului. Intr-una din zile, sapatorii au scos la iveala o constructie bizara din lemn, alcatuita sub forma unei mici fortificatii.
Cu toate astea, nu s-au gasit deloc schelete umane sau de animale, in conditiile in care s-a presupus ca respectiva constructie nu s-a ridicat singura.
"Unde au disparut cei care au construit ciudata fortificatie de lemn, este iarasi o intrebare fara raspuns. Pe de o parte, e posibil ca valul urias sa-i fi surprins pe locuitori iar ulterior trupurile lor, luate de apa, sa fi fost mancate de animalele marine. Dar la fel de posibil este ca locuitorii sa fi aflat din timp despre iminenta valului ucigas si sa se fi retras pe inaltimile muntilor. Si atunci,daca acceptam cea de a doua ipoteza ca fiind mai plauzibila, de unde puteau sti niste primitivi ca oceanul va matura zona Agesului?"



Referitor la cetatea descoperita, locuitorii sunt convinsi ca nu a fost vorba de o fortificatie in sine, ci desprecasa lui... Noe. Numai asa poate fi explicata lipsa pietrelor din fortificatie, prin aceea ca era vorba doar de o casa de locuit, fortificata impotriva actiunilor unor animale.. Unii oameni de stiinta sustin ca in perioadele de mari transformari continentale, animalele - si mai tarziu oamenii - paraseau unele zone periculoase pentru altele mai ferite de primejdii. Asa s-a intamplat, probabil, si cu fortificatia de lemn, locuitorii acesteia migrand, pur si simplu catre o zona mai sigura. Pornind de la padurea antica descoperita pe linia Argesului,ulterior s-au facut sapaturi in partea opusa, pe Valea Prutului.



Si... surpriza! Au fost descoperite depuneri stratificate de nisip cu aceeasi compozitie ca si cel din sudul tarii si datind din aceeasi perioada de timp, respectiv sfirsitul paleoliticului si inceputul neoliticului. Doar paduri nu au fost gasite de data asta, dar probabil ca zona nu era una impadurita, ci una de cimpie.
"In acel moment am fost pusi in fata unei intrebari fara precedent. Ce fel de val putea sa mature intreg cuprinsul tarii si sa aiba o inaltime de peste 100 de metri? Cum s-a format acel val? A devastat doar teritoriul României sau toata Europa? A fost un val oceanic, cu apa sarata sau un val cu apa dulce?"



Copacii milenari

Dincolo de ipotezele cercetatorilor, locuitorii din Mihailesti continua sa scoata din carierele de piatra trunchiurile vechi de mii de ani si sa le arda in sobe. Pe ei nu-i impresioneaza faptul ca distrug acele vestigii arheologice aproape unice in lume.. Lor le e frig si nu au cu ce se incalzi. Le e foame si trebuie sa gateasca inca pe plite, pastrate si acestea din batrini, dar niste batrini mai apropiati de zilele noastre. Si distrug copaci care au cativa metri grosime, asa cum probabil nu vor mai creste niciodata pe aceste meleaguri. Florea Dumitru, imi spune:
"Domnule, noi suntem unicat in lumea asta. Noi nu mergem la padure ca sa taiem vreun copac. Noi mergem sa dezgropam copacii de care avem nevoie pentru foc. Si numai Bunul Dumnezeu stie cum au ajuns pomii astia sub nisip. Cei mai batrini spun ca asa au ramas de la Potopul cel mare de pe vremea lui Noe". Deocamdata nici o ipoteza nu a fost pe deplin demonstrata. Iar numarul copacilor milenari descreste de la o zi la alta... Trebuie oare sa condamnam localnicii pentru ca incearca sa supravietuiasca distrugand urmele trecutului? La urma urmelor, nu asa au facut dintotdeauna oamenii? Fiecare civilizatie noua a distrus-o pe cea veche. Si se pare ca nu din rautate, ci din simpla dorinta de a supravietui.

Care este misiunea mea personală?

     Ajungem tot mai multi dintre noi sa ne trezim , sa ni se ridice valul de pe ochi. Numai ca in majoritatea cazurilor ne regasim debusolati, fara repere si in cazurile mai putin fericite cu o viata destramata. Nu mai avem loc de munca, divortam, avem copii de crescut etc…Si fericiti acei care in aceste momente spun : ajutor! Va rog / te rog Doamne ajuta-ma, am nevoie sa vad, sa inteleg.

     Asa ajung in ultima perioada diferite persoane la mine care au nevoie de Terapia cu Ingeri sau ajutor pur si simplu pe partea asta. Sunt extrem de fericita sa vad oameni care recunosc impasul in care se afla, care nu cad prada disperarii si care , pe deasupra vin si cer ajutor spiritual, doresc sa se inteleaga pe ei si sa lucreze cu ei. Aici mi se umple inima de bucurie si recunostinta.

     Intrebarea bineinteles, sau printre primele – este despre misiune. Probabil ca ajunge aceasta la mine deoarece am raspunsul, n-as sti sa va spun exact

     Ei, s-ar putea ca raspunsul sa nu fie cel asteptat, sa dezamageasca intr-o oarecare masura. De ce spun asta? Pentru ca oamenii sunt invatati sa astepte solutii din exterior, le-ar placea enorm ca altcineva sa faca alegerea in locul lor , ca altcineva sa le spuna clar- faci asta si asta, mergi pe calea asta. Eventual vezi ca te asteapta si barbatul sau femeia asta , descrisa in amanunt. Oamenii vor magie, vor vraji, vor solutii rapide si care sa ii scuteasca de munca, de tristete, de durere, de infruntare..Ei dragilor, asta nu se poate.
  Daca doresti cu adevarat sa fii fericit, sa fii bine, sa iti gasesti misiunea atunci e necesar sa te apuci de lucru, constient, asumat si cu intelegerea faptului ca vindecarea vine din interior si nu din exterior. Asa ca iti voi spune :

     In primul rand misiunea ta este sa FII! Sa fii tu cat mai autentic, cat mai armonios, sa iti iei deciziile care iti aduc bucuria si alinierea totala cu cine esti. Sa nu te mai ascunzi in compromisuri, dupa masti si dupa scuze , sa nu mai crezi tot ce iti spune mintea… ci sa incepi sa crezi ceea ce auzi din interior si sa iti asumi acest risc, de a te lua dupa vocea aceea, chit ca ti se pare ca ai fi nebun. Cam de acolo vei afla si cine esti, si ce ai de facut, si care ti-e misiunea si care ti-e drumul si fericirea si nu de la altii din exterior sau din miile de argumente ale mintii.

     Al doilea aspect legat de misiune este: ce iti face placere? Care este talentul, pasiunea ta? Ce ai face tu daca ai putea face orice indiferent de bani, de opinii de exterior? Pentru ce te-ai trezi tu in fiecare dimineata abia asteptand sa o faci? Cam aici sta si misiunea ta, sau daca vrei- cariera ta, lucrul tau. Aici iti vei afla raspunsul care va veni, culmea, tot din inima. E mai greu la inceput deoarece am fost invatati sa stam in cap si ne-am deconectat de la sufletul nostru in asa masura incat nu ne mai putem opri din gandit, facut scenarii, griji, alergat si vorbit in continuu.

     Eu am fost dintotdeauna o fire careia i-a placut romana, engleza, scrisul, desenatul, artele, am avut mereu curiozitate catre mintea umana si om, catre ce e dincolo de ce vedem, am ajutat cumva, natural pe cei din jur de cand ma stiu. Acest fir nevazut al inimii mele m-a adus astazi unde sunt. Si cand am primit informatia despre ingeri, m-am apucat sa citesc, sa practic m-am simtit acasa…a reusit pentru o perioada de timp sa citesc o carte pe zi fara sa obosesc, fara sa mi se para greu…imi gasisem misiunea

     Luati-va 15 minute si respirati. Incepeti cu respratia- adanc, prelung,umplandu-va stomacul. Expirati prelung toate gandurile, grijile ca si cum ati da afara un fum negru. Urmariti-va respiratia cateva minute…va veti linisti mintea. Respiratia este un instrument ignorat de majoritatea dar aduce aur in viata noastra sub multe aspecte. Cand gandurile au plecat sau reusim sa le lasam sa treaca fara a ne mai agata de ele…imi pun atentia pe inima, si intreb aceste intrebari de mai sus. Le scriu ca sa fie totul mai clar, cu putere mai mare. Le scriu fara sa ma angrenez in comentariile mintii , in ganduri, las sa vina raspunsurile pur si simplu. Nu ma vede nimeni, nu ma judeca nimeni, nu stie nimeni… ce am de pierdut daca sunt sincer cu totul macar o data?

     Veti vedea apoi rezultatele si incet incet veti dori mai mult din aceasta conexiune. Nu va lasati daca nu va iese din prima, perseverati! Nu puneti presiune pe voi si aveti rabdare, in cele din urma veti reusi sa nu mai ganditi, sa va linsititi, sa intrati in pace…si sa va auziti vocea interioara.

     Acolo se afla misiunea voastra, esenta voastra, raspunsurile voastre, Scanteia Divina care sunteti fiecare!



Rinese

duminică, 11 ianuarie 2015

Alinare naturala pentru hepatita C

  Exista aproximativ 180 de milioane de oameni in intreaga lume care sunt infectati cu hepatita C. Dintre cei cu acces la tratamente conventionale circa 20-50% nu raspund la terapie. Sansa de a raspunde la tratament este in mod cuprinzator determinata de genotipul virusului. Genotipul 1 este cel mai comun si este unul dintre cele mai greu de tratat. Modalitatea de ingrijire standard pentru tratamentul hepatitei C poate avea multe efecte secundare: simptome similare gripei, greturi, depresie, reactii locale la injectii, anemie, oboseala, dureri de cap si iritatii ale pielii.

  Exista un numar de remedii naturale care sunt de ajutor IAR efectele lor secundare includ lucruri precum sentimente sporite de bunastare, o mai buna digestie si mai multa energie.

  Usturoiul imbunatateste capacitatea ficatului de a metaboliza si neutraliza carcinogenii. Compusii sulfurati din usturoi, dintre care cel mai cunoscut este alicina, favorizeaza detoxifierea corpului. Studii de laborator au aratat ca usturoiul este antiviral, antibacterian si antifungic. Usturoiul este eficient atat crud, cat si gatit, dar efectul maxim pentru controlul viral provine de la consumul in stare cruda. Adaugati-l la cartofii copti, sandvisuri, salate si legume fermentate. Pesto este un mod comun si delicios de a consuma mai mult usturoi.

  Curcuma(sofranul de India) este antiviral, antioxidant, antiinflamator, antitumoral, antibacterian si stimulent pentru sistemul imunitar. Curcuma favorizeaza producerea si fluxul de bila, protejeaza impotriva afectiunilor hepatice, reduce colesterolul si usureaza artrita. Curcuma este disponibila pe larg ca un supliment alimentar in capsule sau tincturi, dar cel mai economic este sa cumperi condimentul. Unele magazine au o sectiune cu condimente varsate, aceasta fiind cea mai necostisitoare optiune. O lingurita este cantitatea ideala pentru a fi utilizata, ea putand fi amestecata in smoothies sau doar amestecata intr-un pahar de apa. Curry este un mod delicios de a adauga mai multa curcuma in dieta voastra.

  Lemnul dulce este un stimulent al sistemului imunitar, este antibacterian, antiviral, antitumoral si combate ulcerul. Lemnul dulce are o indelungata istorie de folosire pentru tuse, raceli si ulcere. Studiile stiintifice au aratat ca lemnul dulce este un modulator al sistemului imunitar: daca sistemul imunitar este hiperactiv, lemnul dulce il calmeaza; daca nu actioneaza indeajuns, lemnul dulce il activeaza mai mult. El sporeste numarul si agresivitatea celulelor albe, stimuleaza producerea de interferon si amplifica formarea de anticorpi. Lemnul dulce are un gust dulce mult iubit de unii oameni. Poate fi utilizat in tincturi, pudra, ceai sau capsule.

  Uleiul de ricin sporeste circulatia, imbunatateste fluxul limfatic si mareste producerea de leucocite si activitatea acestora. O cataplasma cu ulei de ricin deasupra ficatului este eficienta in reducerea inflamarii si alinarea durerii. Aceasta mai degajeaza retentia cronica de fluide si congestia din vezica si ficat. Uleiul de ricin poate fi eficient in prevenirea infectiilor cu virusi, bacterii, levuri si mucegaiuri. Pentru o cataplasma/impachetare cu ulei de ricin folositi o bucata de bumbac sau lana impaturita de cateva ori si ulei de buna calitate presat la rece. Imbibati bucata de tesatura in ulei si aplicati-o pe piele. Puneti plastic deasupra pentru a preveni scurgerea uleiului, apoi infasurati un prosop vechi in jurul impachetarii pentru o mai mare protectie. O sticla de apa calda asezata deasupra va spori eficacitatea tratamentului. Poate fi lasata in acelasi loc peste noapte. Din cauza proprietatilor antibacteriene ale uleiului, aceiasi impachetare poate fi utilizata de multe ori inainte de a renunta la ea.



Rinese

Hepatita virala B

  Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de infectia cu virusul hepatic B. Calea de transmitere a virusului hepatic B este cea parenterala (prin sange) ca de exemplu: interventii chirurgicale, transfuzie de sange contaminat, injectii cu seringi si ace contaminate, interventii stomatologice, manichiura si pedichiura realizate cu instrumente nesterilizate. De asemenea exista calea de transmitere prin secretii genitale (in timpul actului sexual neprotejat, cu o persoana infectata) precum si de la mama infectata la fat.

  Datorita faptului ca poate genera cronicizari insotite de distructia celulelor si a functiilor hepatice, mergand pana la ciroza si chiar cancer hepatic, este o boala ce necesita o atentie speciala si ingrijire deosebita.
  Iata cateva din plantele medicinale utile in hepatita virala, precum si dieta corespunzatoare pe parcursul tratamentului

  Coleretice-colagoge
• anghinare- stimuleaza fluxul biliar si fluidifica secretia biliara, are proprietati antitoxice si tonice hepatice;
• papadie- are calitati depurative excelente (de eliminare a toxinelor) este tonic amara, diuretica, coleretica si colagoga.
• gentiana- aperitiva, tonic amara, detoxifianta, usureaza functia de detoxifiere a ficatului;
• coada soricelului- antispastica, depurativa, stimuleaza digestia, antiinflamatoare;
• sunatoare- coleretic- colagoga, depurativa, stomahica;

  Trofice hepatice
• armurariu- regenerant si protector al celulei hepatice- trebuie inclus in tratamentul oricarei afectiuni hepatice;

  Antivirale
• rostopasca- antivirala, coleretic- colagoga, detoxifianta;
• bhringaraj- actiune antivirala recunoscuta pe virusul B si C, tonica si regeneranta hepatic;

  Vitaminizante
• macese- vitaminizante, regenerante, aperitive;
• catina- antianorexica, nutritiva, vitaminizanta;

  Anticolitice si carminative
• Cardamom- carminativa, antiinflamatoare intestinal, stimulent digestiv;
• Fenicul- regleaza digestia si asimilarea, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale.

  Alimente permise:
- Lactate: lapte dulce cantitati mici, iaurt, kefir, sana, cas, smantana, branzeturi slabe;
- Oua: max 2/sapt, fierte, nu prajite;
- Cereale : orez, mei, hrisca, malai, spaghete, macaroane, gris, taitei, paine alba veche de o zi;
- Grasimi: unt, uleiuri vegetale presate la rece (ulei de masline, de susan, floarea soarelui);
- Dulciuri: gemuri, dulceturi preparate in casa, siropuri naturale, miere de albine, zahar brun;
- Legume: moi, preparate sau in salate: salata verde, dovlecel fara seminte, morcovi, telina, anghinare, sfecla, fasole verde fina, rosii fara coaja si seminte, cartofi, linte rosie, broccoli.
- Fructe: moi, dulci, proaspete (cirese, visine, struguri, pepene etc), siropuri naturale, compoturi;
- Bauturi: sucuri naturale de legume si fructe, apa plata, ceaiuri, macerate din plante, supe, supe creme;
- Condimente: patrunjel, marar, cimbru, dafin, suc de lamaie, coriandru, cardamom, fenicul, anason;
Alimentele vor fi fierte, coapte ori proaspete in salate, cu ulei adaugat la sfarsit.

  Alimente nepermise:
- carne si produse din carne (mezeluri);
- cascaval, branza topita, branzeturi fermentate, braza grasa;
- fructe necoapte, fructe uscate, fructe prea acide, castane, fructe cu samburi mici: struguri, capsuni; -seminte: alune, migdale, nuca;
- mustar, ardei iute, piper, curry, muraturi;
- paine de secara, integrala, proaspata, produse de patiserie;
- prajeli, sosuri, rantasuri, maioneze, inghetata;
- fasole boabe, linte verde uscata, mazare uscata, varza de orice fel, conopida, ridichi, ceapa, usturoi, spanac, ardei, macris, conserve;
- ciocolata, cacao, bauturi carbogazoase, alcool, sucuri din comert, creme.

  Concluzie: Hepatita virala B este o boala ce necesita consult medical si tratament la medicul specialist, iar in cazul tratamentului prescris de un medic fitoterapeut, plantele medicinale si dieta corespunzatoare sunt decisive in ameliorarea si stoparea evolutiei bolii.



Rinese