marți, 4 noiembrie 2014

Undele Cerebrale În Timpul Hipnozei


     În timpul hipnozei, clientul intră într-o „stare alfa“, moment în care se amplifică activitatea în emisfera dreapta a creierului. Datorită asemanarilor aparente dintre cele două stări, s-a presupus că hipnoza face parte din aceeasi categorie de fenomene ca somnul. Totusi, o persoană hipnotizată poate fi în acelasi timp activă, şi s-a demonstrat căundele cerebrale din timpul hipnozei sunt specifice stării de veghe relaxată- unde alfa, in timp ce pentru somn sunt specifice unde mai lente. O persoana este cu atât mai hipnotizabilă cu cât are undele alfa mai bine reprezentate. Ca o paranteză, aş putea spune că persoanele care asimilează mai mult cu partea draptă a creierului sunt, in general, persoane empatice, intuitive, cu o personalitate artistică; persoanele ce procesează mai mult cu partea stângă sunt persoane cărora le plac atât lucrurile exacte, precise, cât şi raţionamentul logic.Persoanele uşor hipnotizabile fac parte din prima categorie, cele care procesează mai mult cu emisfera dreaptă a creierului, în timpul hipnozei această activitate devenind mult mai intensă. Se poate spune că in fiecare zi trecem de cel puţin două ori prin experienţe hipnotice: atunci când ne trezim şi când adormim, trecând, pe rând, de la undele delta(somn adânc), prin theta (somn), apoi alpha (exact în momentul în care suntem "pe jumătate treji") şi beta (când ne-am trezit şi suntem alerţi, conştienţi în totalitate) şi, seara, când adormim, trecem prin acest proces numai că în ordine inversă a undelor cerebrale.
     Creierul nostru este format din miliarde de celule numite neuroni, care comunică între ei prin impulsuri electrice. Aceste schimburi produc o enormă cantitate de energie în creier, care este detectată de către echipamentele medicale (de exemplu EEG- electroencefalograma), care măsoară astfel activitatea elctrică din creier. Această activitate electrică are loc sub forma unor pattern-uri care datorită faptului că au loc ciclic sunt numite unde cerebrale. Aceste unde se masoară în cicli pe secundă sau Hertzi (Hz). Creierul emite implusuri electrochimice pe diferite frecvente, care sunt inregistrate de encefalograf.
     Cercetătorii au stabilit anumite corespondenţe între diferitele stări ale fiinţei umane şi caracteristicile activităţii electrice a creierului, obiectivată sub forma undelor celebrale care apar în fiecare stare.
     În stare de veghe predomină undele beta. Acestea caracterizează perioadele de concentrarementală, rezolvarea problemelor, analiza centrată pe diferite probleme zilnice. Ele ne ajută să ne îndeplinim sarcinile zilnice, dar ne pot foarte uşor transporta în stari de anxietate, stres si nelinişte.
     Undele alfa sunt undele electrice din regiunile parietală şi occipitală ale creierului. Aceste unde caracterizează starea de luciditate, calm şi relaxare mentală, sau stările de visare cu ochii deschişi. Undele alfa sunt un semn de relaxare mentală, indicând absenţa stimulării senzoriale la o persoană conştientă. Este o perioada optimă pentru programarea minţii, pentru vizualizare, învăţare şi concentrare.
     Undele cerebrale delta apar în timpul somnului profund sau al stărilor de inconştienţă. Delta este starea minţii inconştiente, în care primim informaţii care nu sunt accesibile în starea conştientă. Este de asemenea starea care este legată de vindecare, regenerare.
     Undele cerebrale gamma, descoperite recent au o frecventa de peste 40 Hertzi(cea mai mare frecvenţă). Ele sunt associate cu insight-ul şi procesarea informaţiilor la nivel înalt. Sunt asociate cu sentimentul de fericire, un nivel înalt de compasiune şi o funcţionare optimă a creierului. Aceste unde sunt un mecanism de legatură între părţile creierului şi ajută la îmbunătăţirea memoriei şi percepţiei. Prezenţa lor a fost de asemenea detectată în timpul procesului de trezire şi în timpul perioadelor de somn caracterizate de mişcări oculare rapide.
     Undele cerebrale teta apar în stări de somnolenţă, inconştienţă, vis, când nu ne putem concentra, sau în stări de calm profund, relaxare, linişte, cum ar fi stările de trecere de la veghe la somn sau invers. Timpul prelungit de activitate mentală teta, în stare de veghe, indică prezenţa unei perioade de creativitate psiho-mentală foarte mare. O persoana care “viseaza cu ochii deschisi” se afla adesea intr-o asemenea stare. Persoanele care fac jogging, se află de asemenea într-o stare teta de relaxare şi sunt mult mai deschise fluxului de idei noi. Este o stare în care deşi suntem în stare de relaxare, suntem conştienţi de realitatea care ne înconjoară. Aceste stari pot aparea si atunci cand facem dus, ne spalam pe dinti sau ne pieptănăm. Este o stare în care activitatea fiind automată ne putem detaşa de ea. în această stare nu există cenzură sau sentimente de vină, este o stare pozitivă.
     De regulă, mintea umană trece natural de la o stare de operare la alta, dar există și mijloace artificiale de a o determina să își schimbe frecvența. Cele mai des întâlnite metode sunt hipnoza, meditaţia, yoga etc. În timpul şedinţelor de hipnoterapie se trece prin toate aceste frecvente, înlesnindu-se procesul de autovindecare.



Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu