duminică, 9 noiembrie 2014

FECIOARA PREACURATA MARIA


     Numele MARIA provine din varianta ebraica Miryam sau Maryam, care este compusa din mar – “picatura” si yam – “mare” si deci ar fi “picatura de mare”.Alte surse dau originea numelui in limba egipteana, unde Mar ar insemna “a iubi, a alege pe cineva” si Am care ar veni de la zeul Amon, insemnand deci “cea aleasa ori iubita de Amon”. Prin filiatia ebraica si greaca, Maria si Mariana ar insemna “cea aleasa ori iubita de Dumnezeu”.
     Este singurul nume feminin pomenit in Coran,conform literaturii islamice iar traditia ortodoxa ca si cea catolica o considera o sfanta,Fecioarei Maria acordandu-i-se un mare respect fiind Mama Sfanta lui Iisus Hristos.
     Maria a fost copila Anei si al lui Ioachim,descendenti ai regelui David,fiind conceputa in urma rugaciunilor indelungi.Ana a fost anuntata de Ingeri ca va avea un copil,asa ca nasterea Reginei Ingerilor a fost anuntata chiar de acestia,care au aparut in fata parintilor ei.
     Desi Fecioara Maria a fost si este asociata cu crestinismul si catolicismul,ea a fost evreica si religia ei era mozaica.
     Cu toate acestea,Fecioara Maria apartine tuturor religiilor,tuturor credinciosilor,tuturor oamenilor indiferent de cultul religios in care s-au nascut si cred
     Arhanghelul Gavriil o numeşte pe Fecioara Maria “plină de har” sau “căruia i s-a făcut mare dar” de la Dumnezeu (Luca 1:30) și cea mai “binecuvântată” dintre toate femeile (Luca 1:28).
     În Luca 1:42-43, Sfânta Elisabeta, mama lui Ioan Botezătorul, o numeşte şi ea pe Maria “binecuvântată”, și “maica Domnului meu”.
     Nu numai Elisabeta o numeşte binecuvântată, ci Maria însăși, inspirată de Duhul Sfânt, prezice că “toate generațiile mă vor numi binecuvântată” (cf.Luca 1:48).
     Titlurile cele mai des atribuite Fecioarei Maria sunt Maica Domnului, Binecuvantata Fecioara Maria, Regina Cerurilor si altele.
     Calitatile venerate prin ele sunt sumate in Troparul Maicii Domnului:
“Cuvine-se sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata, si maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut. Pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.”
     Principala sarbatoare a Mariei este pe 15 august (“Sfanta Maria Mare”), sarbatoare care se numeste oficial in biserica romano-catolica “Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar in bisericile ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”. Recent biserica anglicana a introdus “Sarbatorirea Binecuvantatei Fecioare Maria” pe aceeasi data.
     In plus, toate aceste biserici sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului (“Sfanta Maria Mica”), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, in Biserica romano-catolica se sarbatoreste Sfantul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte si increderea in puterea invocarii respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvantare si tarie in fata ispitelor).
     Pe 25 martie biserica catolica si cele ortodoxe sarbatoresc Buna-Vestire, in timp ce cea anglicana sarbatoreste Ridicarea Sa la Ceruri.
     Bisericile ortodoxe, greco- si romano-catolice sarbatoresc Intrarea in biserica a Maicii Domnului pe 21 noiembrie.
     Biserica catolica mai sarbatoreste Neprihanita Zamislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie si, dupa Conciliul al Doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sarbatorii de 1 ianuarie din Taierea imprejur in Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, Regina pacii.
     In evul mediu, in unele regiuni ale Europei de vest Adormirea si Ridicarea la Ceruri se sarbatorea in ianuarie si februarie.
  Biserica anglicana mai sarbatoreste Purificarea Sfintei Fecioare Maria pe 2 februarie.
  Bisericile ortodoxe si cele greco-catolice mai sarbatoresc:
-adunarea [credinciosilor in cinstea] Preasfintei Fecioare, Nascatoare de Dumnezeu pe 26 decembrie
-acoperamantul Maicii Domnului pe 1 octombrie
- izvorul Tamaduirii in Vinerea luminata, adica vineri in Saptamana luminata, de dupa Pasti
-zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana pe 9 decembrie
-punerea in racla a cinstitului vesmant al Maicii Domnului la 2 iulie
-punerea in racla a braului Maicii Domnului la 31 august.
     De asemenea, atat catolicii si cat si ortodocsii serbeaza, in functie de tara, regiune si traditie, diverse aparitii sau icoane ale Maicii Domnului.
     Fecioara Maria este Mama arhetipala,blanda,pura,plina de iubire neconditionata si afectiune,smerita,inteleapta,plina de compasiune,intelegere si acceptare.
     Ea ne mangaie,ne alina si le aduce pace in minte si in suflet atunci cand ii cerem ajutorul.Calmeaza inimile ranite si ne face sa ne simtitm iubiti si ocrotiti,in siguranta,sa avem incredere si sa credem in forta iubirii si a bunatatii.
     Fecioara Maria scalda in iubirea ei toate fiintele de pe pamant dar siPamantul insusi,este ocrotitoare a femeilor carora le ofera capacitatea de a se darui cu iubire dublata de intelepciune si putere,ocroteste familiile,copiii ,tinerii.
     Ea ii poate ajuta pe toti cei care I se roaga simultan,puterea ei fiind infinita,ii ajuta pe oameni indiferent de credinta lor si raspunde la toate rugaciunile.
     Fecioara Maria ne este ghid spiritual si ne poate ajuta sa ne transformam viata si sa ne-o consacram ajutoraraii semenilor nostrii.
     Sa ii cerem ajutorul ,sa cautam in noi calitatile ei minunate si sa fim asemenea ei plini de iubire,compasiune si blandete.


Rinese

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu